Skocz do zawartości

[Kierownica] Ritchey Kyote opinie użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Mam Surly Ogre rozmiar L (mój wzrost 186cm) z kierownicą  AUTHOR ACO-HB Respect14 - https://rowerek.pl/product-pol-10022-Kierownica-Author-ACO-HB-Respect14-profilowana-680mm-31-8mm-czarna.html  uciętą na 64 cm. Jest to dla mnie rower do wszystkiego, do pojeżdżenia po lesie, na plażę i z sakwami. Inetresuje mnie czy zmiana kierownicy na w/w https://formicki-bike.pl/pl/p/Kierownica-MTB-Ritchey-Comp-Kyote-27.5D-31%2C8800mm-k-czarny/24606  poprawi komfort (obecnie po jakimś czasie czuję ból dłon)i. Zastanawiam się równiż na Ritchey WCS Rizer Carbon o szer 71cm - https://formicki-bike.pl/pl/p/Kierownica-MTB-Ritchey-WCS-Rizer-Carbon-H30/10208  ale ta ma podobne gięcia do Authora więc nie wiem czy to ma sens? Cena karbonu też jest zapoprowa. Jeśli ktoś jeździ z tymi kierownicami (najbardziej interesuje mnie Kyote) to proszę opnie czy warto zmieniać obecną?

Edytowane przez Kalmarzec

Używam innej firmy o podobnych parametrach. Dla mnie najlepsza kierownica jaką miałem do tego typu roweru (Krampus) , nie wiem czy te dodatkowe 2.5 stopnia więcej wygięcia w tył nie byłoby dla mnie już za dużo w przypadku Ritcheya - ale ogólnie ten układ gięcia jest super.

U mnie jeszcze bardziej na plus komfortu dodały wewnętrzne rogi SQLAB 

On-One OG V2 Handlebar

38mm rise, 33mm forward offset
25° backsweep, 6° upsweep
680mm tip-to-tip width

Ritchey:

Mocowanie mostka: 31.8mm
Wznios: 35mm
Kąt wygięcia: 27.5° 

Długość: 800mm

Ergotec znalazłem za niecałe 300zł więc Kyote wychodzi taniej. Boję się tylko tak mocnego wygięcia. Nie wiem tez czy da się jeździć np. w lesie, pomiędzy drzewami.  Ideałem byłaby kiera od Sqlab ale 400zł za aluminium to chyba przesada o cenie o węgla to nie będę nawet wspominał..

Mogę polecić od siebie taką: Kierownica XLC Top Flat HB-M18 wznios 10 mm 31,8 mm 760 mm MATOWA - 2501500300 - 14841878365 - Allegro.pl

Ma 12 st gięcia do tyłu. W moim wypadku zrobiła robotę tylko jeśli potrzebujesz większego gięcia do góry to musiał byś dać mostek o innym kącie. 

Też patrzyłem na SQLab ale ceny mają kosmiczne