Skocz do zawartości

[nawigacja] Geoid CC600

Rekomendowane odpowiedzi

@KrissDeValnor tak widzisz kreskę, w mieście widać skrzyżowania i tyle. Pełna mapa jest jak wyślesz do Stravy albo tej apki onelapfit. Tam ślad nakłada na mapy. W samym urządzeniu klasycznej mapy nie ma.

Telefonu nie musisz mieć przy jedzie i nawigowaniu. Tyle, że wtedy nie przeliczy trasy jak z niej zjedziesz. No i wg moim wstępnych testów przeliczanie lepiej działa w mieście niż lesie.

2 godziny temu, KrissDeValnor napisał:

Wobec tego nie można tego urządzenia traktować poważnie - przynajmniej dopóki nie otrzyma dedykowanych map (o ile technicznie nic nie stoi na przeszkodzie, i jest to w planach).

Pierwsze liczniki Garmina też nie miały map i jakoś ludzie jeździli po kresce, nie bądź taki radykał ;) 

10 godzin temu, KrissDeValnor napisał:

Wobec tego nie można tego urządzenia traktować poważnie - przynajmniej dopóki nie otrzyma dedykowanych map (o ile technicznie nic nie stoi na przeszkodzie, i jest to w planach).

raczej nie otrzyma. Na mapy musisz mieć odpowiednią pamięć, etc. To inna grupa urządzeń. To taki Garmin EDGE 130 na sterydach. Co do samej jazdy po kresce, to nie jest to takie skomplikowane. Pamiętaj, że w rzeczywistości jedziesz jakąś ścieżką / drogą. Generalnie nawalasz przed siebie. Kreska Cię interesuje jak masz skręcać. To wszystko. Dla ułatwienia masz piknięcie i komunikat na ekranie. Da się ogarnąć ;) 

Pamiętaj, że to urządzenie kosztowało 155 zł. W moim przypadku leci na kierownicę córki, która lubi widzieć jak szybko jedzie i ile km przejechała. Dodatkowo całość ma być prosta w obsłudze i wysyłać się do Stravy (czasem mamy rodzinne wyzwania kilometrowe i wtedy ze Stravy łatwo to wyciągnąć). Nawigacja w jej przypadku to taki sobie bajer. Pewnie użyje ze 2 razy dla zabawy i tyle. Liczę, że dzięki tej nawigacji wiosną uda mi się ją wyciągnąć na jakaś dalszą traskę, którą sobie zaplanuje i mnie poprowadzi ;) 

Nie zmienia to faktu, że za 155 zł dostajesz urządzenie, które całkiem sporo ogarnia:

- rejestrację aktywności z zapisem śladu GPX, 
- Di2, 
- trenażer, 
- lampki, 
- czujniki kadencji, szybkości i tętna, 
- miernik mocy, 
- prawdopodobnie radar (bliźniak od Magene ma to podane w specyfikacji, tutaj napisano Tail light i tyle). 

Całość danych trafia do całkiem znośnej aplikacji i może trafić do Stravy albo TrainingPeaks.

Moim zdaniem to spokojnie ogarnia potrzeby większości osób, które jeżdżą sobie amatorsko i bardziej ambitnie, ale nie potrzebują pełnoprawnej nawigacji, bo śmigają lokalnie. Dodatkowo jak od święta postanowią zapuścić się w nieznane to ogarną temat po tej kresce. Pamiętaj, że takich ludzi jest cała masa. Pewnie z 95% wszystkich rowerzystów.

Napisano (edytowane)

@maxmax co ciekawe oni mają nawet stronę https://geoidsports.com/ Tyle, że to kopia Magene C506. Więc pewnie i tak prześlą do faktycznego producenta. 

Na stronie mają taki zapis:

Geoidsports is a brand founded by a group of geeks who advocate continuous exploration.

Czyli pewnie wybierają ciekawe produkty i sprzedają pod swoją marką. Może być też tak, że to tańsza marka samej Magene. 

A tak swoją drogą to mam taką lampkę https://pl.aliexpress.com/item/1005006514131863.html?gatewayAdapt=glo2pol Niby ta sama firma. Powiem Wam, że spisuje się bardzo fajnie. Używam na na powroty do domu jak nocka mnie złapie w lesie. Zwykle do 2h jazdy. Małe, lekkie, działa świetnie. Nie chce się targać Knoga PWR2000 ze sobą. 

Edytowane przez Eathan

Napisano (edytowane)
13 godzin temu, maxmax napisał:

Brakuje mi wskaźnika baterii podczas jazdy (albo nie wiem jak mam to przełączyć) oraz łącznie przejechany kilometrów. Niby suma kilometrów jest na głównym ekranie po uruchomieniu licznika ale nie widzę opcji modyfikacji tych danych. 

Problematyczne jest też czyszczenie pamięci urządzenia - jest niestety tylko opcja czyszczenia wszystkiego. Po podłączeniu licznika do komputera niestety nie są dostępne przestrzenie dyskowe licznika (ani na włączonym ani na wyłączonym liczniku).

I jeszcze pytanie dotyczące nazwy treningu przerzucanego do Stravy - z automatu nazwa to: 2024-11-07Ride. Da się to jakoś zmienić? I do czego służy dodawanie rowerów w aplikacji skoro nie da się temu później wybrać?

Ślady pokrywają się niemal z MEILAN M1

Jak macie jeszcze jakieś pytania to walcie. Chętnie posprawdzam Wasze wątpliwości.

1) Wskaźnik baterii - przekopałem chyba wszystko i na teraz nie ma opcji ustawienia wskaźnika baterii jako pola.

2) Podłączenia do komputera nic nie zmienia. Sprawdziłem kilka różnych kabli i licznik nie jest wykrywany jako pamięć. Jedyne co to ładuje się. 

3) W samym liczniku możesz zmienić nazwę aktywności. Pytanie, czy ona się prześle do Stravy? Tego nie wiem, ale sprawdzę w weekend jak pojeżdżę. 

4) Pytałeś o pobieranie pliku FIT/GPX z urządzenia. No więc da się to zrobić z poziomu aplikacji OneLapFIT. 

• otwierasz aktywność, 
  • klikasz przycisk udostępniania i wybierasz Share fit (to chyba 1 rzecz, która ma brak w tłumaczeniu)

image.jpeg.f0ba6051e54470f1427bc6fce2d3faf5.jpeg

• dalej wybierasz sobie np. maila albo google drive i wysyłasz. 

Generalnie na wskazane miejsce docelowe trafi plik FIT. Nazwa lekko z czapy np. GEOID_CC600_1730903094_50101042_1730911222671.fit Ale jest i możesz go sobie ogarniać dalej. Generalnie całkiem wygodne w połączeniu z chmurowym dyskiem. 

13 godzin temu, maxmax napisał:

Brakuje mi wskaźnika baterii podczas jazdy (albo nie wiem jak mam to przełączyć) oraz łącznie przejechany kilometrów. Niby suma kilometrów jest na głównym ekranie po uruchomieniu licznika ale nie widzę opcji modyfikacji tych danych. 

Raczej nie da się tego zrobić. Zaczynasz od 0 i budujesz historię. Więc jak masz np. najechane na rowerze 1000 km to nie ustawisz wartości początkowej na 1000. Jedyne opcja to apka zewnętrzna, która sumuje niezależnie od sposobu dostarczenia danych. 

Edytowane przez Eathan

2 godziny temu, Eathan napisał:

A tak swoją drogą to mam taką lampkę https://pl.aliexpress.com/item/1005006514131863.html?gatewayAdapt=glo2pol Niby ta sama firma. Powiem Wam, że spisuje się bardzo fajnie. Używam na na powroty do domu jak nocka mnie złapie w lesie. Zwykle do 2h jazdy. Małe, lekkie, działa świetnie. Nie chce się targać Knoga PWR2000 ze sobą. 

A ja korzystam z: 

https://pl.aliexpress.com/item/1005005311076754.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.182.763e1c24WkQJ8M&gatewayAdapt=glo2pol

i też gorąco polecam

14 godzin temu, Eathan napisał:

@maxmax główny ekran albo kalendarz. Otwierasz aktywność, klikasz 3 kroki, wybierasz usuń. 

Takie usuwanie powoduje tylko to że nie ma aktywności w aplikacji, na urządzeniu jest nadal. 

Zostaje zatem usuwanie ręczne z poziomu urządzenia System -> Pozostała pamięć: -> Wyczyść (ale to wywali niestety wszystko)

Z tego co widzę to jest dostępny kafelek z baterią - ilość pozostałych godzin lub poziom baterii wyrażony w procentach. Dostępny jest pod 'Others' lub 'Inne' (u mnie po ang. bo nie wiem na ile jest dopracowane tłumaczenie :P )

Dostępne są takie rodzaje, w zależności od dostępnego miejsca na dany kafelek (tzn. układu danego ekranu).

Screenshot_2024-11-08-12-06-38-12_1ebeb18cbe40a3127ffd555b52f5a95e.jpg

Screenshot_2024-11-08-12-06-28-21_1ebeb18cbe40a3127ffd555b52f5a95e.jpg

EDIT:
Chociaż nie wiem czy to dobrze pokazuje, bo mam 96%, a bawiąc się w domu na sucho mam tylko -- we wszystkich polach jako wartość wyświetlaną. Być może to jest konsumpcja baterii? Musiałbym sprawdzić podczas jazdy.

Na pewno podczas jazdy można przytrzymać dolny lewy przycisk żeby wejść w opcje i mieć podgląd na baterię.

Edytowane przez kubim
  • +1 pomógł 1

maxmax gdzie na urządzeniu? Robiłeś synchro komputerka z aplikacją? 

Tak, synchronizuję od razu po treningu, inaczej nie pojawi się na Stravie. Jak korzystam głównie do zapisu śladu i korzystam ze wszystkich czujników. Nawigacja jest dla mnie mało istotna. Treningi zapisują się w aplikacji a później są synchronizowane ze Stravą. Ale pamięć urządzenia jest ograniczona, ja mam obecnie 89,4% wolnego. Usunięcie treningu z aplikacji nie usuwa danych z urządzenia. Trzeba to będzie zapewne zrobić ręcznie z poziomu licznika.

Możesz sobie sam sprawdzić. Usuń aktywność w aplikacji a później sprawdź w historii na urządzeniu - nadal będzie.

A jak usunąłem z poziomu urządzenia System -> Pozostała pamięć: -> Wyczyść to zniknęła cała historia i pozostała pamięć zwiększyła się do 92,5%.

Co więcej wyczyszczenie pamięci spowodowało wyzerowanie danych na głównym ekranie licznika (dystans i czas).

@kubim ciekawe. Jednak to chyba nie jest to. U mnie też pokazuje 70% a faktycznie jest 80%.

Ja ja byłem przekonany że to wskazanie baterii dla lampek zewnętrznych a nie baterii urządzenia. Dziś wieczorem to jeszcze sprawdzę. Może to tylko błąd w tłumaczeniu.

Edytowane przez maxmax

@maxmax faktycznie może tak być, u mnie nie ma radaru ani lampek, także dlatego nie ma wyświetlanych wartości (te przy konfiguracji to tylko przecież poglądowe jak to będzie pokazywać).

Więc póki co pozostaje opcja wchodzenia w opcje podczas jazdy żeby sprawdzić poziom baterii.

Napisano (edytowane)

@kubim no ale ustawiłem, zapisałem i włączyłem aktywność na urządzeniu. Pole pokazuje -- i nic poza. 

@kubim sam zobacz. Ustawiłem, zrobiłem synchro i włączyłem aktywność. Pole jest widoczne, nie pokazuje żadnej wartości. Więc to musi być akumulator światła.  

image.thumb.jpeg.f3e8e87d4e8ff7a1b97b9bba8f62d5a0.jpeg

Edytowane przez Eathan

10 minut temu, kubim napisał:

@maxmax faktycznie może tak być, u mnie nie ma radaru ani lampek, także dlatego nie ma wyświetlanych wartości (te przy konfiguracji to tylko przecież poglądowe jak to będzie pokazywać).

Więc póki co pozostaje opcja wchodzenia w opcje podczas jazdy żeby sprawdzić poziom baterii.

Ale do tego musisz skorzystać z telefonu niestety. Jak jadę na szosie w grupie to nie ma na to czasu.

@maxmax no nie, w opcje wchodzisz z poziomu licznika podczas jazdy - przytrzymujesz lewy dolny przycisk, wchodzisz w ustawienia gdzie są trzy pola - wybór trasy, czujniki lub podświeltnienie, a w informacyjnie wyświetla się górna belka z m.in. poziomem baterii i czasem. Po sprawdzeniu wychodzisz górnym przyciskiem i tyle.

Sprawdzałem "na sucho" w domu, więc jazda była zastopowana. Zakładam że jakbym jechał to to menu dalej jest dostępne...

• +1 pomógł 2

7 godzin temu, kubim napisał:

@maxmax no nie, w opcje wchodzisz z poziomu licznika podczas jazdy - przytrzymujesz lewy dolny przycisk, wchodzisz w ustawienia gdzie są trzy pola - wybór trasy, czujniki lub podświeltnienie, a w informacyjnie wyświetla się górna belka z m.in. poziomem baterii i czasem. Po sprawdzeniu wychodzisz górnym przyciskiem i tyle.

Sprawdzałem "na sucho" w domu, więc jazda była zastopowana. Zakładam że jakbym jechał to to menu dalej jest dostępne...

Jest dokładnie tak jak napisałeś. Sprawdzone podczas jazdy. Mogliby jednak dodać możliwość wrzucenia stanu baterii w kafelek na dowolny ekran.

@kubim sam zobacz. Ustawiłem, zrobiłem synchro i włączyłem aktywność. Pole jest widoczne, nie pokazuje żadnej wartości. Więc to musi być akumulator światła.  - u mnie też puste więc to raczej bateria lampki, której nie mam.

Zrobiłem czyszczenie z opcji System -> Pozostała pamięć: -> Wyczyść to zniknęła cała historia ale niestety wykasowało również wszystkie podłączone czujniki. Zadziałało to jak factory reset chociaż taka opcja jest niżej w menu.

Zastanawiam się zatem co się stanie jak pamięć urządzenia się przepełni.

Napisałem maila do suportu Geoida oraz na Messangerze w tej sprawie. Mam nadzieję, że będą otwarci na sugestie użytkowników i coś będą rozwijać i poprawiać.

• +1 pomógł 1

W dniu 8.11.2024 o 20:43, maxmax napisał:

Zastanawiam się zatem co się stanie jak pamięć urządzenia się przepełni.

Jadąc wczoraj zastanawiałem się nad brakiem opcji kasowania w liczniku i nad tym zapełnieniem pamięci. Tak mi do głowy przyszło, że może to działa na zasadzie historii aktywności, która obejmuje X aktywności. Każda kolejna wypycha najstarszą z listy.