TheJW Napisano 31 Stycznia Napisano 31 Stycznia Gdyby dało się do tego urządzenia dostać przez USB, to sam bym w sofcie pogrzebał i zmienił co mnie (nas) wkurza, ale PC go w ogóle nie widzi. Spróbuję jeszcze pod Linuxem jak nie zapomnę, ale marnie to widzę. Cytuj
Eathan Napisano 31 Stycznia Autor Napisano 31 Stycznia Widzę, że koledze snują wizję projektu na miarę OpenWrt 😜 1 Cytuj
Dokumosa Napisano 31 Stycznia Napisano 31 Stycznia Takie pierdół jak nazewnictwo tras będzie ich kosztować prawie nic a na pewno wpłynie na postrzeganie tego urządzenia. Z kolei jeśli ktoś oczekuje tam np. map to jego niedoczekanie. Cytuj
piknew Napisano 31 Stycznia Napisano 31 Stycznia Zaraz, zaraz, w tym wątku ktoś pokazywał screen, iż... soft (de facto firmware) jest od Magene: A to oznacza dwie opcje: 1. Jeśli GEOID to nie Magene... skopiują nowszy firmware od C506SE (zakładając, iż opcja aktualizacji, którą ma Magene działa także na GEOID). 2. Jeśli GEOID to Magene (np. budżetowa marka), to... dostaną ten firmware i się on sam zaktualizuje (identycznie jak Magene). U mnie aktualnie (uwaga: mam C506 a nie C506SE) wersja to 1.406 (warto, by jakiś posiadacz Magene C506SE też to sprawdził u siebie, będzie bardziej miarodajne odnosząc do Geoid'a CC600). Sprawdźcie u siebie też w GEOID. Cytuj
smw44199 Napisano 5 Lutego Napisano 5 Lutego Komputer dotarł, działa 😁 Jednak to chyba "nie moja bajka" Kupiłem go na prezent dla starszej osoby i głównym celem jest to, aby wyświetlał informacje z radaru W100. Połączył się i wyświetla. Co prawda g..., ale wyświetla. Zaplanowałem trasę po punktach z apk i wgrałem do licznika. Ustawiłem start jakieś 400m od domu. Dojechałem, zaczął prowadzić po śladzie, potem coś poklikałem i przestał, ale chyba pikał na "waypointach" Pobawię się jeszcze tym wynalazkiem, ale wolę telefon z nawigacja odblokowywany w razie wątpliwości. W każdym bądź razie połączenie ANT+ działa jak należy. Cytuj
maxmax Napisano Czwartek o 12:13 Napisano Czwartek o 12:13 W dniu 31.01.2025 o 20:14, Eathan napisał: U mnie 1.314. niby najnowsze Chyba wszyscy mamy taką samą wersję. Niestety nic nowszego nie wypuścili. Mam jeszcze jedną kwestię: u mnie najniższa temperatura, którą zarejestrował licznik to 0 stopni, pomimo iż zdarzało mi się jeździć poniżej 0. Tak jakby mniej nie chciał pokazać Ktoś z Was ma jakieś obserwacje w tym temacie? Trochę mnie to irytuje, i chyba jednak ogólnie zawyża temperaturę o ok. 2 stopie. Cytuj
smw44199 Napisano Piątek o 08:04 Napisano Piątek o 08:04 No dobra, chwilę poobcowałem z tym chińskim wynalazkiem w śmiesznych pieniądzach i zmieniam o nim zdanie. Sterowanie które na początku wydawało sie bez sensu, nabrało go dosyć szybko. Możliwość personalizowania ekranów też ma sens. Nawigowanie po śladzie działa wystarczająco dobrze. Licznik szybko łapie fixa. Jedyne co mi na dzień dzisiejszy doskwiera to eksport przejechanej trasy nie jest w gpx. Osoba której to kupiłem powinna być zadowolona, a ja biję sie z myślami, czy kupić sobie taki gadget. Czy Magene c506 lub 606 ma wbudowane mapy i potrafi zaplanować trasę samodzielnie (bez udziału telefonu), czy też tylko po śladzie? Cytuj
wojtekdu Napisano Piątek o 08:07 Napisano Piątek o 08:07 Jeśli chodzi o gpx`a to synchronizuje ze stravą i z tamtąd bez problemu pobierasz gpx. Synchronizuje się bez problemowo tylko trzeba to skonfigurować w OnelapFit. 1 Cytuj
Eathan Napisano Piątek o 08:17 Autor Napisano Piątek o 08:17 8 minut temu, smw44199 napisał: Jedyne co mi na dzień dzisiejszy doskwiera to eksport przejechanej trasy nie jest w gpx. Czy Magene c506 lub 606 ma wbudowane mapy i potrafi zaplanować trasę samodzielnie (bez udziału telefonu), czy też tylko po śladzie? Co do eksportu to obawiam się, że Magene niezależnie od wersji będzie również mieć taką samą przypadłość. To ograniczenia programu na telefon. Zwróć uwagę, że można robić błyskawiczny eksport do Stravy a tam można pobrać GPX. Nie musisz nawet mieć wersji płatnej. Co do planowania z poziomu urządzenia. Nie jest to ani wygodne, ale dobre. Nie oczekuj, że to działa jak w nawigacjach samochodowych. Traktuj to raczej jako rozwiązanie doraźne a nie główny bajer urządzenie. Jak chcesz jeździć fajnymi trasami to musisz nad tym posiedzieć najlepiej przy komputerze lub ewentualnie smartfonie. 2 Cytuj
smw44199 Napisano Piątek o 08:27 Napisano Piątek o 08:27 (edytowane) Korzystam akurat z fittrackera postawionego na własnym serwerze. Co do konwersji na gpx to nie problem, ale fajnie byłoby od razu mieć gpx`a. Wyznaczanie trasy z nawigacji i wbudowane mapy mają swoje ułomności, ale czasami sie po prostu mogą przydać, gdy jesteśmy offline. W tych pieniądzach w GEOID tego nie wymagam, ale zastanawiam sie czy Magene c606 jest warta "swoich" pieniędzy. Edytowane Piątek o 08:28 przez smw44199 Cytuj
Eathan Napisano Piątek o 08:33 Autor Napisano Piątek o 08:33 Magene C606 to ~ 700 zł. Moim zdaniem nie warto. W tej cenie kupisz sobie 530 od Garmina, który ma duże środowisko użytkowników i sporo alternatywnych map. Nawet jak producent skończy wsparcie to zawsze sobie wgrasz nowe mapy Cytuj
smw44199 Napisano Piątek o 09:04 Napisano Piątek o 09:04 (edytowane) Garmin prawie 900zł to nie ma sensu 😁😉 Telefon wychodzi taniej. Edytowane Piątek o 09:04 przez smw44199 Cytuj
Eathan Napisano Piątek o 09:18 Autor Napisano Piątek o 09:18 @smw44199 pod koniec zeszłego roku było sporo promocji na EDGE 530 w cenie ok. 700 zł. Tutaj przykład za 645 zł => https://www.pepper.pl/promocje/licznik-rowerowy-garmin-edge-530-tylko-jeden-uchwyt-do-mocowania-944160 A tutaj oferta ciekawa opcja https://www.eazymut.pl/outlet/3192-outlet-edge-530-1r-7574-010-02060-01out.html Masz gwarancję z eAzymutu. Moim zdaniem można brać to pod uwagę. 1 Cytuj
wojtekdu Napisano Piątek o 09:36 Napisano Piątek o 09:36 W dniu 31.01.2025 o 17:16, TheJW napisał: Gdyby dało się do tego urządzenia dostać przez USB, to sam bym w sofcie pogrzebał i zmienił co mnie (nas) wkurza, ale PC go w ogóle nie widzi. Spróbuję jeszcze pod Linuxem jak nie zapomnę, ale marnie to widzę. Ale po co grzebać. Kończysz jazdę wchodzisz na Stravę i ściągasz gpx. Nie łatwiejsze to? Tak robię i to się sprawdza. Czasami trzeba zmienić swoje przyzwyczajenia i później okazuje się to strzałem w 10-tkę. 1 Cytuj
smw44199 Napisano Piątek o 10:13 Napisano Piątek o 10:13 Jeszcze zapytam, bo to ma dla mnie znaczenie. Po uruchomieniu licznika i wyruszeniu na przejażdżkę, licznik startuje i z automatu zapisuje trasę przejazdu. Dobrze mi sie wydaje? Nic nie muszę klikać, żeby to wymusić. Ustawiam pod starszą osobę ten sprzęt i co mnie wkurza, to wyświetlanie zbliżającego sie pojazdu z radaru (podczas nawigacji górna strona paska jest zasłaniana przez komunikaty informujące o kierunku jazdy). To jest słabo czytelne, ale wrzuciłem kafelek z RADARem i zobaczę jak to sie sprawdza. Cytuj
TheJW Napisano Piątek o 10:17 Napisano Piątek o 10:17 (edytowane) 40 minut temu, wojtekdu napisał: Ale po co grzebać. Kończysz jazdę wchodzisz na Stravę i ściągasz gpx. Nie łatwiejsze to? Tak robię i to się sprawdza. Czasami trzeba zmienić swoje przyzwyczajenia i później okazuje się to strzałem w 10-tkę. Jesteś pewien, że cytujesz właściwą odpowiedź? Bo moja nie dotyczyła ściągania z urządzenia plików aktywności, a m.in. edycji pól danych. Edytowane Piątek o 10:17 przez TheJW Cytuj
piknew Napisano Piątek o 10:22 Napisano Piątek o 10:22 5 minut temu, smw44199 napisał: Jeszcze zapytam, bo to ma dla mnie znaczenie. Po uruchomieniu licznika i wyruszeniu na przejażdżkę, licznik startuje i z automatu zapisuje trasę przejazdu. Dobrze mi sie wydaje? Nic nie muszę klikać, żeby to wymusić. Trzeba kliknąć - u mnie w Magene C506 - prawy-dolny przycisk. Niestety, ale jak tego nie zrobisz - nie włączy się tryb jazdy, a bez niego nie będziesz widział prędkości, dystansu, nawigacji itd. Mi ogólnie brakuje (w C506, więc zakładam, że w C506SE i CC600 też tego nie ma) "autostartu" np. "jak prędkość będzie większa niż 6 km/h i będzie to przez 30 sekund - uruchom tryb jazdy". Mimo, iż w C506 są auto-komendy, to chyba tego się nie da ustawić. Cytuj
smw44199 Napisano Piątek o 10:45 Napisano Piątek o 10:45 Tak to wiem, że wymaga kliknięcia, ale potem rejestruje już cały przejazd. Cytuj
Eathan Napisano Piątek o 10:58 Autor Napisano Piątek o 10:58 Pamiętaj, że musisz kliknąć po zakończeniu, aby zapisać aktywność. 1 Cytuj
wojtekdu Napisano Piątek o 10:59 Napisano Piątek o 10:59 Tak potem rejestruje cały przejazd uwzględniając pauzy. I tam autostart działa. 1 Cytuj
smw44199 Napisano Piątek o 11:40 Napisano Piątek o 11:40 41 minut temu, Eathan napisał: Pamiętaj, że musisz kliknąć po zakończeniu, aby zapisać aktywność. Nie da sie chyba wyłączyć nawigacji, bez zakończenia przejazdu. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi