Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W dniu 24.01.2025 o 20:59, Marinbiker napisał:

Geoid CC600 to i owszem klon Magene, ale C506 SE. Do C506 (bez SE) można wgrać dedykowane mapy i oprócz tego ma dotykowy ekran, dlatego jest droższy. 

Mapy na tak małym ekraniku do niczego nie są potrzebne. To raz, a dotytyk bardziej przeszkadza niż pomaga. Więc, jeśli chodzi o mnie, to za te dodatkowe funkcjonalności dziękuję. Dodatkowe około 400 PLN w kieszeni.

Napisano

@wojtekdu jak dla mnie to możesz sobie nawigować czym chcesz, nawet telefonem stacjonarnym. Ja tylko sprostowałem nomenklaturę i wyjaśniłem podstawowe różnice. Sam używam Geoida CC600 jedynie jako licznika, nawet nie rejestruję nim śladu. A o ekranie dotykowym były już na forum dyskusje, więc się wypowiem tylko tak: używam Edge Explore 2 i dotykowy ekran to udogodnienie, bez którego nie wyobrażam sobie teraz żadnej nawigacji. 

Jeśli chce się kupić "wszystkomającą" nawigację za 5 zł i dostać 4 zł reszty, to będzie trudno.

Napisano

@Marinbiker z tym dotykiem to nie ma róży bez kolców. Jak pada to można zwariować. Mój 1040 (a wcześniej 830) potrafi zmienić samodzielnie wykonywać losowe akcje. Poza tym jest problem z wykonaniem własnych działań, które akurat są konieczne. Idealne rozwiązanie to połączenie guzików i dotyku z opcją blokady dotyku. Coś jak w Fenixach. 

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

@Eathan nigdy, powtarzam: NIGDY nie miałem z ekranem dotykowym Explore problemu, a kupiłem go na początku 2023 roku i eksploatuję dość intensywnie. Żadnych "samodzielnych" działań, czy zmian ekranów ze strony Garmina i żadnych zwiech. Być może dlatego, że nie jeździłem w ulewie a podczas "zwykłego" deszczu i być może jeszcze wszystkie te atrakcje przede mną 😉

Edit: Mam naklejoną dość grubą matową folię antyrefleksyjną, stąd być może brak takich sytuacji.

Edytowane przez Marinbiker
Napisano

A jeździłeś w zimę w grubych rękawicach?

20 minut temu, Marinbiker napisał:

@wojtekdu jak dla mnie to możesz sobie nawigować czym chcesz, nawet telefonem stacjonarnym. Ja tylko sprostowałem nomenklaturę i wyjaśniłem podstawowe różnice. Sam używam Geoida CC600 jedynie jako licznika, nawet nie rejestruję nim śladu. A o ekranie dotykowym były już na forum dyskusje, więc się wypowiem tylko tak: używam Edge Explore 2 i dotykowy ekran to udogodnienie, bez którego nie wyobrażam sobie teraz żadnej nawigacji. 

Jeśli chce się kupić "wszystkomającą" nawigację za 5 zł i dostać 4 zł reszty, to będzie trudno.

Chyba przesadziłeś i porównanie GEOIDA z Garminem to chyba nieporozumienie.

Napisano (edytowane)

Tak. Shimano Gore Tex Infinium. Są grube i bez kłopotu obsługują dotykowy ekran Edge'a. Gorzej właśnie z przyciskami, bo trudniej w nie trafić.

Edytowane przez Marinbiker
Napisano
2 godziny temu, wojtekdu napisał:

Chyba przesadziłeś i porównanie GEOIDA z Garminem to chyba nieporozumienie.

A w którym momencie ja porównuję Geoida z Garminem? Ktoś pytał o różnice między Geoidem a Magene. @TheJW napisał prawdę, że to klon Magene, choć pominął istotny element w nazwie Magene, który decyduje o cenie. Wyjaśniłem rozbieżności. Nie chcę już wklejać co Ty napisałeś... 

Geoid CC600 to żadna nawigacja a jedynie urządzenie potrafiące prowadzić po wgranym śladzie, pokazując kawałek niebieskiej kreski, więc gdybym stawiał go w jednym szeregu z Edge Explore 2 to, jak mawia mój kolega, "można by pęc ze śmiechu".

Zdania o ekranie dotykowym Garmina EE2 nie zmieniam.

Pozdrawiam i szerokości. Temat uważam za wyczerpany.

Napisano
8 godzin temu, Eathan napisał:

@Marinbiker z tym dotykiem to nie ma róży bez kolców. Jak pada to można zwariować. Mój 1040 (a wcześniej 830) potrafi zmienić samodzielnie wykonywać losowe akcje. Poza tym jest problem z wykonaniem własnych działań, które akurat są konieczne. Idealne rozwiązanie to połączenie guzików i dotyku z opcją blokady dotyku. Coś jak w Fenixach. 

Takie połączenie posiada Edge 840. Jak przyjdzie czas to zmienię 530 na niego.

• +1 pomógł 1
Napisano

Jeśli chodzi o sieć - trzeba być pewnym, że rzeczywiście ruter czy access point działa także na paśmie 2.4GHz. Niby oczywiste, ale często się zdarza, iż rutery dostarczone przez operatorów mają to wyłączone.

Co do samego CC600 - to kopia Magene C506 SE (tutaj ważne, jest to "SE"). Czyli brak obsługi map. Tak czy inaczej - jest to (o ile dobrze działa) bardzo rozsądny budżetowo sprzęt. Ciekawe, czy np. aktualizacja firmware jakakolwiek jest, jeśli tak - to czy idzie z Magene :).

Mam Magene C506 - ale właśnie dlatego wybrałem ten model bo ma mapy (OpenStreetMap).

Napisano (edytowane)
W dniu 27.01.2025 o 07:04, wojtekdu napisał:

Mapy na tak małym ekraniku do niczego nie są potrzebne.

Wtedy wystarczy zwykły licznik z obsługą GPS. Ja akurat się z powyższym nie zgadzam - bo akurat ekran dotykowy całkiem usprawnia poruszanie się po opcjach. Wciąż są przyciski (tak jak w 506SE/CC600) - tak więc nawigacja w C506 jest na +. A co do wielkości ekranu - akurat do zastosowań stricte terenowych to jest lepsze. Po to robione są Garminy np. 840 vs 1040 - różnią się wielkością ekranu. I każdy wybiera, co mu bardziej odpowiada.

A mapy są potrzebne, bo widać okolicę, widać drogi obok jeziorka, można pojechać alternatywnie (wiedząc, ze to gdzieś prowadzi) a nie tylko "kreską" z twoją trasą.

Edytowane przez piknew
Napisano (edytowane)

Z tymi nazwami tras to jest dramat, ja bym jednak poszedł w BSC200 przecież to można dostać w podobnych pieniądzach i nie ma takich kwiatków. Zdaje się że oba urządzenia mają z grubsza taką samą funkcjonalność. Jednak wydaje mi się że soft igpsport jest zdecydowanie lepiej dopracowany.

Bez-tytu-u.png

20250129-224116.jpg

Edytowane przez keltu
Napisano

Co do nazw tras... piszę o Magene C506 - je można zmieniać w aplikacji OnelapFit. Zakładam, że tak samo powinno być dla Magene C506SE oraz CC600...

Napisano (edytowane)

Może jednak jest to kwestia już CC600. U mnie w C506 (teraz testowo dałem trasę z nazwą "Trasa123Test") - jest ok:

IMG_20250129_225933.thumb.jpg.bf68dee95148ef1f334150c7a288d353.jpg

Edytowane przez piknew
  • +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)
10 godzin temu, keltu napisał:

Z tymi nazwami tras to jest dramat, ja bym jednak poszedł w BSC200

Obsługuje ANT+?

EDIT- Obsługuje, sprawdzilem😉

Edytowane przez smw44199