Eathan Napisano 6 Listopada Udostępnij Napisano 6 Listopada (edytowane) Przed chwilą dojechał licznik / nawigacja GEOID CC600. Zakup na Ali => https://pl.aliexpress.com/item/1005007692796879.html?gatewayAdapt=glo2pol Cena jaką zapłaciłem to 155 zł. Zamówiłem 30 października, dotarło dzisiaj, czyli mamy 7 dni. Urządzenie zapowiada się ciekawie. Według nielicznych informacji w sieci jest to kiler w kategorii ceny do możliwości. Dla jasności. Nie mam zamiaru zmieniać Garmina na GEOID. Kupiłem z czystej ciekawości i pewnie dam młodej do rejestracji tras. Zanim to jednak nastąpi mam zamiar potestować i podzielić się z forumowiczami swoimi doświadczeniami. Siłą rzeczy będzie dużo odniesień do Garmina (akurat mam 1040, miałem 830, 820). Specyfikacja ekran 2,4 cala, (ekran nie jest dotykowy), Bluetooth, Ant+, Wi-Fi, waga 74g, język polski w menu, BeiDou, GPS, GLONASS, QZSS, Galileo Integracja ze Strava, TrainingPeaks i aplikacją Deathlon (nie wiem co to takiego), aplikacja OneLapFIT - jest polska wersja językowa - https://play.google.com/store/apps/details?id=com.onelap.fitness USB C, IPX7, bateria wg. producenta wystarcza na 17-24h, funkcja nawigowania! w zestawie zaczep na kierownicę (prosty na gumkę + kabel USB C do ładowania), Wygląd i jakość wykonania Tutaj jestem w szoku. Wygląda bardzo dobrze. Dużo lepiej niż IGPSport czy Bryton (młoda taniego Rider 15). Obudowa jest mocno plastikowa ale całkiem przyjemna w dotyku. Z tego co podają w sieci można kupić sylikonowy case. Pasuje wersją od Magene C606, który jest kilkukrotnie droższy. Szkło również pasuje do Magene C606. Otwieranie klapki portu ładowania mało wygodne, ale to klasyka. W Garminie 1040 też mnie wkurza. Ekran czytelny w domowych warunkach, kolorowy. Coś jak w smartfonie. Obsługa Trzy przyciski. Używa się tego całkiem sensownie. Nawet jak się zapomni do czego jest dany przycisk to pojawiają się małe podpowiedzi na ekranie. Poza tym przeznaczenia przycisków podobne jak w Garminie. Na górze włącznik / wyłącznik. Po prawej na dole włączenie/wyłączenie/pauzowanie aktywności. Lewy dół zmienia ekrany. Podsumowując złapałem od ręki. W przeciwieństwie do magicznych kombinacji przycisków w Bryton Rider 15. Więcej po pierwszej jeździe. Wybieram się po robocie. Jeżeli macie listę tematów do sprawdzenia to śmiało Na po południe w planie: Nawigowanie po śledzie, Porównanie śladu Garmina 1040 i GEOID CC600, Wgrywanie trasy GPX. Edytowane 6 Listopada przez Eathan aktualizacja 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 6 Listopada Udostępnij Napisano 6 Listopada (edytowane) . taktyczna kropka ...i od razu dwa pytania: - mocowanie garminowskie? - można podpiąć smartwatch do obsługi tętna? Edytowane 6 Listopada przez TheJW 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano 6 Listopada Autor Udostępnij Napisano 6 Listopada (edytowane) Przygotowanie i wgrywanie trasy z GPX GPX ogarnięty w zewnętrznej aplikacji (w moim przypadku Strava), na smartfonie otwarty plik GPX w aplikacji OneLapFIT, po chwili na urządzeniu jest wgrana trasa do nawigowania, Banalnie proste i szybkie. Z poziomu aplikacji można zmienić nazwę kursu. W samej aplikacji OneLapFIT można również: wyznaczyć trasę podając adres, klikać lokalizację i dodawać do trasy, zaimportować GPX z pamięci telefonu albo chmury (onedrive, google, dropbox), przekształcić aktywność zarejestrowaną wcześniej w trasę do nawigowania, @TheJW no to szybka odpowiedź: mocowanie w standardzie garmina, w zestawie masz take proste mocowanie na gumki. Takie jak daje Garmin. Sprzedają też zestawy, w których masz sztywne mocowanie. Olałem, bo mam garminowe można podpiąć smartwatcha do obsługi tętna. Sprawdziłem na Fenix 6X pro. Udostępniłem tętno z nadgarstka, w GEOID dodałem jako czujnik. PS Przy okazji wykrył lampki Bontragera Flare RT i ION RT. Edytowane 6 Listopada przez Eathan aktualizacja opisu 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano 6 Listopada Autor Udostępnij Napisano 6 Listopada Poszła pierwsza jazda. Poniżej uwagi i spostrzeżenia. W czasie jazdy pracował Garmin 1040 oraz GEOID CC600. Garmin miał podpięty czujnik prędkości na kole oraz pasek do pomiaru tętna na klatce piersiowej. Natomiast GEOID leciał na GPS i tętnie transmitowanym z zegarka Garmin Fenix 6X Pro. Oba urządzenia jechały w trybie nawigowania. Trasa to ~37 km. Tryb mieszany - kawałek po mieście, większość po lasach po ścieżkach, które Katowice oznaczyły i często zgłaszają jako swoje drogi rowerowe (po to by wygrywać w rankingach). Dokładność pomiaru 130 m więcej naliczył GEOID, ale uciekło mi i Garmina odpaliłem jakieś 100m później. średnia prędkość 0,1 km/h różnic, garmin 19,7, geoid 19,6 km/h maksymalna prędkość garmin 39,4, geoid 40,8 temperatura różnica 1 stopnia. GEOID zawyżą o 1 stopień, przewyższenia: garmin 318, geoid 305m Dokładność śladu GPS Czerwony to GEOID. Oba przestrzelone względem faktycznej drogi widocznej na mapie. Czasem Garmin wypada lepiej, czasem GEOID. Wrażenia z nawigowania GEOID zaskakująco szybko załadował kurs. Ruszyła nawigacja po kresce. W mieście pokazuje boczne drogi. W lesie nie pokazuje dróg. Widać kreskę i tyle. Szybko reaguje i wskaźnik przemieszcza się po kresce. Zoomuje trasę w zależności od prędkości i zbliżania się do celu. Przy odrobinie uwagi jedzie się całkiem ok. Przeliczanie trasy jest ciekawe. Na dzień dobry pojechałem na pamięć i poza wyznaczoną trasą. Błyskawicznie reakcja GEOID i info, że przelicza trasę. Przeliczanie odbywa się w oparciu o podłączony telefon i komunikację z nim. Bez telefonu nic nie przeliczy. Z uwagi na to, że GEOID przeliczał a ja kombinowałem z trasą lekko zgłupiał, ale po chwili się ogarnął i znowu widziałem kreskę. Dalej szło gładko. Kolejne zejście z kursu i błyskawiczne przeliczenie trasy. Zadziałało poprawnie i szybko. Podczas nawigowania przy skrętach popisuje i pokazuje komunikaty. Po zakończeniu jazdy pokazuje podsumowanie z najważniejszymi danymi. Bateria Zrobiłem 37 km. Aktywność trwała 1h 52 minuty. Przez cały czas miałem włączone podświetlenie ekranu. W tym czasie zjadło 10% baterii. Jak dla całkiem ok. To pozwala zakładać, że znika 5% na godzinę. Czyli powinno dać się pociągnąć deklarowane 17h jazdy. Ekran podczas aktywności Jechałem głównie po ciemku. Ekran był spoko. Trudno powiedzieć, jak zachowa się w pełnym słońcu. Luźne uwagi po zakończeniu aktywności nie odbyła się automatyczna synchronizacja aktywności z chmurą, musiałem ją odpalić ręcznie w aplikacji. Nie wiem, czy to kwestia ustawienia, ale jeszcze sprawdzę, pola na ekranie oraz ekrany można personalizować. Robi się to z poziomu aplikacji przy podłączonym GEOID. Z poziomu komputerka nie da się nic zmienić, urządzenie ma najnowszy firmware, nie znajduje aktualizacji. I jeszcze. Obsługa jest całkiem intuicyjna. Mnie było nieco trudnie, bo jednak dotykowy ekran w Garminie mocno zmienia sposób korzystania z urządzenia. Aplikacja OneLapFIT jest całkiem wystarczająca. Oczywiście dane można przesłać do Stravy. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 6 Listopada Udostępnij Napisano 6 Listopada Czy znalazłeś może gdzieś gumkę kondomkę dla tego GeoIDa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano 6 Listopada Autor Udostępnij Napisano 6 Listopada (edytowane) @Dokumosa w sieci podają, że pasuje kondon dla Magene C506. Na ali jest tego sporo. Cena na poziomie kilkunastu złotych Edytowane 6 Listopada przez Eathan 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
2rs232 Napisano 6 Listopada Udostępnij Napisano 6 Listopada Według opisu pasuje do Magene 506 i do Geoid CC600. https://a.aliexpress.com/_EQZBl4v 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalr75 Napisano 7 Listopada Udostępnij Napisano 7 Listopada Mając na uwadze ile kosztuje ten licznik, to wygląda to dobrze. Pytanie czy mają jakiś model z mapami, bo jak się już raz posmakowało jazdy z mapą to trudno z tego zrezygnować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 7 Listopada Udostępnij Napisano 7 Listopada (edytowane) @2rs232 komentarz też to potwierdza: @Eathan za**ista robota! Mnie przekonuje. Chociaż i tak wezmę pewnie ten, który będzie w danym momencie tańszy (jak gdzieś pisałem biorę pod uwagę też BSC200). Edytowane 7 Listopada przez TheJW 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalr75 Napisano 7 Listopada Udostępnij Napisano 7 Listopada A co Wy się tak przesiadacie na chińczyki? Garminy i inne Wahoo się znudziły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano 7 Listopada Autor Udostępnij Napisano 7 Listopada 7 minut temu, michalr75 napisał: Mając na uwadze ile kosztuje ten licznik, to wygląda to dobrze. Pytanie czy mają jakiś model z mapami, bo jak się już raz posmakowało jazdy z mapą to trudno z tego zrezygnować GeoID jeszcze nie ma. Wygląda na to, że ten model GeoID CC600 to odpowiednik Magene C506. Natomiast Magene ma model C606, który ma już mapy. Niestety cena to ~600 zł. A przy tej wartości chyba jednak brałbym Garmian Edge 530 => https://www.pepper.pl/promocje/garmin-gps-edge-530-wersja-2024-z-usb-c-nawigacja-licznik-rowerowy-kod-441393-921821 Pewnie prędzej czy później GeoID wyda swój model będący odpowiednikiem C606 i pewnie będzie taniej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 7 Listopada Udostępnij Napisano 7 Listopada @michalr75 Ja tam swojego E840 za nic nie oddam, ale moja mi tyłek od dłuższego czasu truje, żeby jej znaleźć coś co ją będzie nawigowało. Jeździ rzadko, terenu nie zna, a chciałaby się zapuścić gdzieś dalej. Oczywiście to taki trochę strzał w stopę, bo jak jej kupię licznik z nawigacją, to potem będzie mi truła tyłek, żebym jej jakieś trasy układał...🥴 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano 7 Listopada Autor Udostępnij Napisano 7 Listopada 1 minutę temu, michalr75 napisał: A co Wy się tak przesiadacie na chińczyki? Garminy i inne Wahoo się znudziły? nie, jestem wierny EDGE 1040. Natomiast szukałem czegoś prostego dla młodej. Zależało mi wygodnej obsłudze, prostej aplikacji + synchro do Stravy. Dodatkowe navi mnie skusiło i za 155 zł młoda będzie mieć nowy licznik Nie zmienia to faktu, że to urządzenia robi fajne wrażenie i wydaje się ciekawą opcją. 2 minuty temu, TheJW napisał: @michalr75 Oczywiście to taki trochę strzał w stopę, bo jak jej kupię licznik z nawigacją, to potem będzie mi truła tyłek, żebym jej jakieś trasy układał...🥴 Tutaj sama sobie ułoży, to proste jest. Generalnie ta aplikacja OneLapFIT wygląda całkiem ok. 10 minut temu, TheJW napisał: @Eathan za**ista robota! Mnie przekonuje. Chociaż i tak wezmę pewnie ten, który będzie w danym momencie tańszy (jak gdzieś pisałem biorę pod uwagę też BSC200). Nie widziałem BSC200, ale tutaj masz kolorowy ekran Pewnie to nie robi większej różnicy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalr75 Napisano 7 Listopada Udostępnij Napisano 7 Listopada 6 minut temu, TheJW napisał: @michalr75 Ja tam swojego E840 za nic nie oddam, ale moja mi tyłek od dłuższego czasu truje, żeby jej znaleźć coś co ją będzie nawigowało. Jeździ rzadko, terenu nie zna, a chciałaby się zapuścić gdzieś dalej. Oczywiście to taki trochę strzał w stopę, bo jak jej kupię licznik z nawigacją, to potem będzie mi truła tyłek, żebym jej jakieś trasy układał...🥴 Pytanie czy będzie umiała jechać po kresce, to wcale nie jest takie łatwe jak się wydaje A już w lesie to w ogóle potrafi być ciekawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 7 Listopada Udostępnij Napisano 7 Listopada Nie komplikujmy. Chce, to jej kupię. Jak się gdzieś zgubi i nie wróci, to przestanie truć tyłek. 😂 Dla mnie win-win. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smw44199 Napisano 7 Listopada Udostępnij Napisano 7 Listopada Radar po ANT+ da sie podpiąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano 7 Listopada Autor Udostępnij Napisano 7 Listopada @smw44199 nie mam, jak sprawdzić bo nie używam. Wg. informacji producenta wspierane jest: Co ciekawe bliźniaczy Magene C506 wspiera 9 urządzeń i jest tam radar wymieniony. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smw44199 Napisano 7 Listopada Udostępnij Napisano 7 Listopada Czyli powinno działać 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano 7 Listopada Autor Udostępnij Napisano 7 Listopada 197 zł dla nowych użytkowników Ali => https://pl.aliexpress.com/item/1005007676156312.html Czyli zakładamy nowe konto i kupujemy za 197 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smw44199 Napisano 7 Listopada Udostępnij Napisano 7 Listopada Trzeba cierpliwie poklikać i poczekać, to może pojawi sie w lepszej cenie w BundleDeals, albo SuperDeals. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxmax Napisano 7 Listopada Udostępnij Napisano 7 Listopada (edytowane) Dziś ja chwilę potestowałem ten licznik. Nie korzystałem z opcji nawigacji - tylko rejestracja zwykłej jazdy. Na plus działanie GPS'a w lesie (stabilniejsza i bardziej wiarygodna prędkość niż na MEILAN M1). Zrobiłem 29 km. Podłączony miałem pulsometr oraz czujnik kadencji. Aktywność trwała 1h 27 minuty. Przez cały czas miałem włączone podświetlenie ekranu (automatyczna jasność). W tym czasie bateria zmniejszyła się o 5%. Jeździłem w temperaturze 3-5 stopni. Wygląda na to że termometr w liczniku pokazuje właściwą temperaturę. W weekend planuję jazdę na szosie z miernikiem mocy. Ogólnie miernik mocy został wykryty bez problemu (jest możliwość kalibracji miernika z poziomu licznika). Połączył się również z elektryczną grupą SRAM. Brakuje mi wskaźnika baterii podczas jazdy (albo nie wiem jak mam to przełączyć) oraz łącznie przejechany kilometrów. Niby suma kilometrów jest na głównym ekranie po uruchomieniu licznika ale nie widzę opcji modyfikacji tych danych. Problematyczne jest też czyszczenie pamięci urządzenia - jest niestety tylko opcja czyszczenia wszystkiego. Po podłączeniu licznika do komputera niestety nie są dostępne przestrzenie dyskowe licznika (ani na włączonym ani na wyłączonym liczniku). I jeszcze pytanie dotyczące nazwy treningu przerzucanego do Stravy - z automatu nazwa to: 2024-11-07Ride. Da się to jakoś zmienić? I do czego służy dodawanie rowerów w aplikacji skoro nie da się temu później wybrać? Ślady pokrywają się niemal z MEILAN M1 Jak macie jeszcze jakieś pytania to walcie. Chętnie posprawdzam Wasze wątpliwości. Edytowane 7 Listopada przez maxmax Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano 7 Listopada Autor Udostępnij Napisano 7 Listopada @maxmax z poziomu aplikacji możesz zmienić pola, ich układ i ekrany. Tylko musi być podłączony licznik do telefonu. Nazwy w Stravie zmienisz. W samym liczniku i aplikacji nie widziałem nic takiego. Aktywności można kasować w apce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxmax Napisano 7 Listopada Udostępnij Napisano 7 Listopada @ethan układy ekranów sobie poustawiałem i to jest fajne szkoda że dopiero w Stravie jest możliwość zmiany nazwy, nazwa na pewno jest narzucana przez licznik (2024-11-07Ride) , bo z innego urządzenia mam inną nazwę, Aktywności można kasować w apce. - masz na myśli na stronie głównej aplikacji "Moja jazda"? Bo w liczniku jest w System -> Pozostała pamięć: -> Wyczyść (ale to wywali wszystko). A ja chciałbym zrzucić na kompa .gpx lub .fit Ze starego licznika kopiowałem te pliki ręcznie po podłączeniu do kompa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano 7 Listopada Autor Udostępnij Napisano 7 Listopada @maxmax główny ekran albo kalendarz. Otwierasz aktywność, klikasz 3 kroki, wybierasz usuń. Aktywność też można edytować i tam chyba też da się zmienić nazwę. Pobranie gpx z licznika lub apki, jeszcze nie wiem. Na 100% da się ze Stravy. Jutro sprawdzę bo teraz nie mam pod ręką kompa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 7 Listopada Mod Team Udostępnij Napisano 7 Listopada Czyli właściwie bez sparowania ze smartfonem, który musi być włączony podczas jazdy, i bez dedykowanych map, to się ten Geoid do jazdy w nieznanym terenie leśnym chyba nie bardzo nadaje... Czy na ekranie widzi się tylko ślad, i główne drogi, a resztę szczegółów mapy dopiero po przerzuceniu do Stravy ? @michalr75 Raz przerabiałem jazdę po kresce po singlach w MPK - efekt był taki, że kilka razy przestrzeliłem, w tym w miejscu, w którym już wcześniej ogarniałem jak jechać, ale tym razem uparcie trzymałem się śladu Mam TwoNav Cross, ale praktycznie nie używam - pewnie stąd niemal zerowe doświadczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi