rooger Napisano 5 Listopada Napisano 5 Listopada Cześć, jak w tytule, problem mam z dobiciem płynu. Robię to bez zdejmowania zacisku, odkręcam śrubę w klamce, podpinam strzykawkę do zaworka i odkręcam lekko śrubę w zacisku. Nie da się wstrzyknąć ani kropelki. Tak wygląda jakby śruba na klamce nie była odkręcona. Jeszcze ciekawiej bo przy braku sruby w klamce, hamulce normalnie pracują, jest ciśnienie, ewentualnie gdy wetknięta jest strzykawka to ją "rozpiera". Tak wygląda że coś jest zatkane w klamce. Hamulec na drugim kole odpowietrzyłem bez problemu. Pomożecie? Cytuj
dfq Napisano 5 Listopada Napisano 5 Listopada No to jakieś novum. Może kup sobie normalny zestaw do odpowietrzania hamulców Shimano z lejkiem i odpowietrzaj strzykawką od zacisku ?😵 Cytuj
rooger Napisano 5 Listopada Autor Napisano 5 Listopada Tak właśnie robię, korzystam z zestawu. Mam dwa rowery na tarczówkach Shimano i jeden Tektro, tylko z tą jedną sztuką mam lipę, wszystkie inne ogarniam bez problemu. Rower jest względnie nowy i nie było potrzeby tu nic robić, aż ostatnio stwierdziłem, że trochę zbytnio miękki ten hamulec jest. Cytuj
RafalxM Napisano 5 Listopada Napisano 5 Listopada A czy przy zakręconej śrubie w klamce i odkręconym odpowietrzniku (na tyle co odkręcałeś przy próbie pompowania strzykawką) wypływa płyn przez odpowietrznik po naciśnięciu klamki? Cytuj
rooger Napisano 5 Listopada Autor Napisano 5 Listopada Tak, płyn przepływa od klamki do zacisku i wypływa przez "dziury" obojętnie czy to odpowietrznik czy "zaworek" do którego podłączam rurkę od strzykawki. Gdy zbytnio odkręce śrubę blokująca w zacisku i pompuje strzykawką, to płyn ucieka przez tą śrubę. Cytuj
RafalxM Napisano 5 Listopada Napisano 5 Listopada Cytat obojętnie czy to odpowietrznik czy "zaworek" do którego podłączam rurkę od strzykawki. Tego nie rozumiem - w zacisku masz 2 'gwinty' , jeden do przewodu hamulcowego, drugi do odpowietrznika - odkręcasz tylko odpowietrznik i nim pompujesz przez rurkę. Ten 'zaworek' o którym piszesz to jakiś dodatkowy element? Jaki to model zacisku? Cytuj
rooger Napisano 5 Listopada Autor Napisano 5 Listopada (edytowane) Ten hamulec to Alivio, jest tam śruba oraz taki rodzaj wtyku w który można wsunąć rurkę od strzykawki. Wtyk jest zatkany gumową zatyczką natomiast śruba go zamyka. Edytowane 5 Listopada przez rooger Cytuj
RafalxM Napisano 5 Listopada Napisano 5 Listopada Albo ja źle rozumiem Twoje opisy, albo rozumiem dobrze i chcesz wkręcać rurkę w miejsce śruby tej 'poziomej' na imbus Tutaj obrazowo wytłumaczone 3:35 widać poprawne połączenie i tłumaczą jak to odpowietrzyć. Daj znać czy robiłeś tak samo czy jednak nie Cytuj
rooger Napisano 5 Listopada Autor Napisano 5 Listopada Tak właśnie robię, przepraszam nie mam daru tłumaczenia. No w każdym razie, gdy popuszczę tę śrubę w zacisku i próbuję wstrzyknąć płyn to jest opór i nie idzie za pierona. Cytuj
dfq Napisano 6 Listopada Napisano 6 Listopada (edytowane) Może bardziej odkręć tą śrubę przy zacisku. Innej opcji nie ma - być może zacisk uszkodzony. Edytowane 6 Listopada przez dfq Cytuj
rooger Napisano 6 Listopada Autor Napisano 6 Listopada To była moja pierwsza myśl, odkręcałem po trochę do momentu w którym płyn zaczął sączyć się przez tą śrubę. Spróbuję chyba rozebrać klamkę, jakoś to przecież ktoś napełnił. Cytuj
sky87 Napisano 6 Listopada Napisano 6 Listopada Spróbuj podmienić klamki i zacząć oba hamulce odpowietrzać od nowa. Podejrzewam że klamka może być walnięta. Np pęknięty tłoczek albo uszczelka się uszkodziła. Cytuj
tobo Napisano 7 Listopada Napisano 7 Listopada Odkręć śrubę mocującą przewód do klamki, popchnnij płyn z zacisku. Jeśli popłynie to masz niedrożny port do zbiornika wyrównawczego w klamce. Jeśli nie popłynie to masz niedrożny przewód przy insercie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi