rooger Napisano Wtorek o 16:18 Udostępnij Napisano Wtorek o 16:18 Cześć, jak w tytule, problem mam z dobiciem płynu. Robię to bez zdejmowania zacisku, odkręcam śrubę w klamce, podpinam strzykawkę do zaworka i odkręcam lekko śrubę w zacisku. Nie da się wstrzyknąć ani kropelki. Tak wygląda jakby śruba na klamce nie była odkręcona. Jeszcze ciekawiej bo przy braku sruby w klamce, hamulce normalnie pracują, jest ciśnienie, ewentualnie gdy wetknięta jest strzykawka to ją "rozpiera". Tak wygląda że coś jest zatkane w klamce. Hamulec na drugim kole odpowietrzyłem bez problemu. Pomożecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dfq Napisano Wtorek o 16:40 Udostępnij Napisano Wtorek o 16:40 No to jakieś novum. Może kup sobie normalny zestaw do odpowietrzania hamulców Shimano z lejkiem i odpowietrzaj strzykawką od zacisku ?😵 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rooger Napisano Wtorek o 17:06 Autor Udostępnij Napisano Wtorek o 17:06 Tak właśnie robię, korzystam z zestawu. Mam dwa rowery na tarczówkach Shimano i jeden Tektro, tylko z tą jedną sztuką mam lipę, wszystkie inne ogarniam bez problemu. Rower jest względnie nowy i nie było potrzeby tu nic robić, aż ostatnio stwierdziłem, że trochę zbytnio miękki ten hamulec jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalxM Napisano Wtorek o 17:31 Udostępnij Napisano Wtorek o 17:31 A czy przy zakręconej śrubie w klamce i odkręconym odpowietrzniku (na tyle co odkręcałeś przy próbie pompowania strzykawką) wypływa płyn przez odpowietrznik po naciśnięciu klamki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rooger Napisano Wtorek o 18:13 Autor Udostępnij Napisano Wtorek o 18:13 Tak, płyn przepływa od klamki do zacisku i wypływa przez "dziury" obojętnie czy to odpowietrznik czy "zaworek" do którego podłączam rurkę od strzykawki. Gdy zbytnio odkręce śrubę blokująca w zacisku i pompuje strzykawką, to płyn ucieka przez tą śrubę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalxM Napisano Wtorek o 18:22 Udostępnij Napisano Wtorek o 18:22 Cytat obojętnie czy to odpowietrznik czy "zaworek" do którego podłączam rurkę od strzykawki. Tego nie rozumiem - w zacisku masz 2 'gwinty' , jeden do przewodu hamulcowego, drugi do odpowietrznika - odkręcasz tylko odpowietrznik i nim pompujesz przez rurkę. Ten 'zaworek' o którym piszesz to jakiś dodatkowy element? Jaki to model zacisku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rooger Napisano Wtorek o 18:41 Autor Udostępnij Napisano Wtorek o 18:41 (edytowane) Ten hamulec to Alivio, jest tam śruba oraz taki rodzaj wtyku w który można wsunąć rurkę od strzykawki. Wtyk jest zatkany gumową zatyczką natomiast śruba go zamyka. Edytowane Wtorek o 19:34 przez rooger Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalxM Napisano Wtorek o 19:20 Udostępnij Napisano Wtorek o 19:20 Albo ja źle rozumiem Twoje opisy, albo rozumiem dobrze i chcesz wkręcać rurkę w miejsce śruby tej 'poziomej' na imbus Tutaj obrazowo wytłumaczone 3:35 widać poprawne połączenie i tłumaczą jak to odpowietrzyć. Daj znać czy robiłeś tak samo czy jednak nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rooger Napisano Wtorek o 19:30 Autor Udostępnij Napisano Wtorek o 19:30 Tak właśnie robię, przepraszam nie mam daru tłumaczenia. No w każdym razie, gdy popuszczę tę śrubę w zacisku i próbuję wstrzyknąć płyn to jest opór i nie idzie za pierona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dfq Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu (edytowane) Może bardziej odkręć tą śrubę przy zacisku. Innej opcji nie ma - być może zacisk uszkodzony. Edytowane 14 godzin temu przez dfq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rooger Napisano 13 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 13 godzin temu To była moja pierwsza myśl, odkręcałem po trochę do momentu w którym płyn zaczął sączyć się przez tą śrubę. Spróbuję chyba rozebrać klamkę, jakoś to przecież ktoś napełnił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sky87 Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu Spróbuj podmienić klamki i zacząć oba hamulce odpowietrzać od nowa. Podejrzewam że klamka może być walnięta. Np pęknięty tłoczek albo uszczelka się uszkodziła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi