PaoloMaldini Napisano Wtorek o 09:19 Udostępnij Napisano Wtorek o 09:19 Cześć, zwracam się z pytaniem o kompatybilność podzespołów przed zakupem: - korba CUES FC-U4000 1x10 170mm/40T - linia łańcucha 50mm - przerzutka tylna SHIMANO Deore RD-M5120 - kaseta SHIMANO Deore CS-M4100 10s 11-46 - łańcuch SHIMANO Deore CN-HG54 116 ogniw Chodzi mi głównie czy zębatka korby w systemie LINKGLIDE nie będzie się "gryzła" z łańcuchem 10s w systemie HYPERGLIDE co w rezultacie wpłynie na jakość pracy napędu? Zależy mi na prostym, bezawaryjnym napędzie do zwykłej, lekkiej jazdy dla kobiety. Planuje przejście z 2x9 na 1x10 w uwagi na prostotę przełożeń - pomijam wszelkie aspekty typu zakres przełożeń, itd. Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano Wtorek o 09:33 Udostępnij Napisano Wtorek o 09:33 Będzie dobrze - łańcuchy 10 i 11 rzędowe mają jednakową szerokość wewnętrzną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał87 Napisano Wtorek o 19:20 Udostępnij Napisano Wtorek o 19:20 Po co taki miks? nie lepiej kupić kompatybilną korbę? przerzutka też dyskusyjna według mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano Wtorek o 21:01 Udostępnij Napisano Wtorek o 21:01 M5120 jest dokładnie do zakresu 11-46 przy napędach 1x. Zastąpiła M6000/M7000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wr81 Napisano Wtorek o 22:00 Udostępnij Napisano Wtorek o 22:00 Podobną modyfikację ( z 3x9-> 1x10/11) planuję w rowerze żony. @KSikorski dobrze pisze: M5120 jest ok (M5100 tylko do kasety 1-51). Łancuchy 10-11 zamienne przy czym 11 teoretycznie lepszy do napędu 1x (bardziej podatny). Zamiast HG54 popatrzeć możesz na CN-LG500 , często bywa w podobnej cenie - w opisie produktu znajdziesz informację o kompatybilości zarówno z Linkglide jak i HG. Na liście brakuje manetki ale zapewne będzie to M4100. Co do korby to (o ile aktualna fc-u400jest rozbieralna i w dobrym stanie) nie rozważałeś konwersji przy pomocy żebatki NW z Aliexpress (Deckas itp)? P.S. tak to wygląda cenowo w szwabskim dyskoncie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał87 Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu Faktycznie mój błąd z tą przerzutką, myślałem że ona do napędów dwurzędowych z przodu. Cues miał być niby trwalszy, dedykowany elektrykom więc skoro już wybrane korba i łańcuch cues to czemu by nie iść i w kasete linkglide. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PaoloMaldini Napisano 17 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 17 godzin temu Cytat Na liście brakuje manetki ale zapewne będzie to M4100 - faktycznie nie uwzględniłem w zestawieniu, ale tak to będzie ta manetka. Cytat Co do korby to (o ile aktualna fc-u400jest rozbieralna i w dobrym stanie) nie rozważałeś konwersji przy pomocy żebatki NW z Aliexpress (Deckas itp)? W kwestii korby to muszę wymienić całość i szukałem korby na kwadrat 170mm z blatem 38/40. Nie chciałem się pakować w koszty z wymianą suportu i korby z osią przelotową, więc ta CUES U4000 spełnia moje wymagania. Aktualna korba 2-rzędowa to jakiś wynalazek z nitowanymi zębatkami do pająka - tutaj w przypadku korby CUES jest podobnie ale liczę że wytrzyma 2-3 sezony, ponieważ będzie jeżdżona przez kobietę 45 kg poglądowe zdjęcie poniżej: https://allegro.pl/oferta/korba-shimano-cues-fc-u4000-1-175mm-42t-9-10-11rz-15580019301?reco_id=c385d6d0-9c11-11ef-b3e6-ae47715dc4f5&sid=f8bddad5d737919e6c726c989b66bdbe96499e13bc806f55bd0c404f69ac7020 Dziwne, że produkowana jest korba w takim systemie, nie wiem czy da się w przyszłości wymienić zębatkę - ktoś może podpowie? Rozważałem cały napęd CUES ale opinie w necie przekonały mnie do dobrej i sprawdzonej Deorki. @wr81 - dzięki za podpowiedź z łańcuchem, faktycznie na bike-discount wychodzi taniej niż dedykowany Shimano Deore 10-speed chain CN-HG54 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wr81 Napisano 17 godzin temu Udostępnij Napisano 17 godzin temu W fc-u4000 zębatka wygląda na niewymienialną - przynitowaną. Za to wygląda również na stalową, czyli teoretycznie bardziej żywotnąc Wymienialna jest w fc-u6000 ale to już hollowtech. Dla mnie przy konwersji na 1x (na razie 1 rower przekonwertowany, w kolejce 1 lub 2) możliwość zmiany zębatki jest dość istotna (chociaż z drugiej strony planujesz możliwie duży zakres z tyłu co daje większą tolerancję). Fabryczne korby 1x (dodatkowo krótsze niż 175mm) nie są rzeczywiście dostępne w zbyt szerokim wyborze w niższym zakresie cenowym. Zawsze można rozważyć konwersję korby 2x (rozbieralnej) - przy okazji przechodząc na hollowtech (ja tak zrobiłem). Przykład poniżej. Do tego blat(y) Deckas z Ali + podkadki dystansowe też z Ali + ew. dłuższe śruby (w sumie z 50PLN) i mamy możliwość zmiany/dopasowania zębatki przedniej + nowocześniejszy system. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PaoloMaldini Napisano 14 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 14 godzin temu Cytat (chociaż z drugiej strony planujesz możliwie duży zakres z tyłu co daje większą tolerancję). liczę, że przełożenie 40x11-48 będzie wystarczające. Przykład korby i suportu w HT II wydaje się rozsądnym rozwiązaniem, ale na razie zdecydowałem się na pozostanie w systemie "na kwadrat" żeby nie ponosić niepotrzebnych dodatkowych kosztów. Zwłaszcza, że różnica w cenie to prawie 20 euro (co daje zapas na wymianę suportu na nowy jak się rozleci w przyszłości). Cytat W fc-u4000 zębatka wygląda na niewymienialną - przynitowaną. Czyli jak zębatka się uszkodzi albo zużyje to całe prawe ramię korby jest do kosza? Nie da się tego wykorzystać ponownie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wr81 Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu (edytowane) Wg shimano na pewno tak. Nitowane. To najtańsza korba w serii Cues. Edytowane 13 godzin temu przez wr81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrWie Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu 9 godzin temu, PaoloMaldini napisał: W kwestii korby to muszę wymienić całość i szukałem korby na kwadrat 170mm z blatem 38/40. Nie chciałem się pakować w koszty z wymianą suportu i korby z osią przelotową, więc ta CUES U4000 spełnia moje wymagania. Aktualna korba 2-rzędowa to jakiś wynalazek z nitowanymi zębatkami do pająka - tutaj w przypadku korby CUES jest podobnie ale liczę że wytrzyma 2-3 sezony, ponieważ będzie jeżdżona przez kobietę 45 kg To jakie przebiegi robicie - moja korba ma siódmy sezon, 22,5 tyś km i w zeszłym roku przyjęła trzeci łańcuch bez problemu. My jeździmy na napędzie do oporu - gdy przy przyspieszaniu na najmniejszych zębatkach zaczyna przeskakiwać zmieniamy łańcuch i kasetę na nową. Moja żona ma pełny Linkglide - 10 rzędowy Deore LG ( przerzutka i manetką 5130, kaseta CS- LG 600, łańcuch CS- LG 500 i działa to całkiem dobrze, co do trwałości to jeszcze za wcześnie by się wypowiadać bo ma dopiero 7200 km a w poprzednim rowerze kaseta + łańcuch HG ( 9 rzędowy Deore XT) wytrzymywał ok 8000 km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wr81 Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu Jeżeli chodzi o mnie to w wymiennych blatach chodziło mi bardziej o możliwość zmiany wielkości blatów. Stalowa zębatka o dość dużej ilości zębów w dyskutowanym cuesie powinna pożyć dłużej niż alu chińczyki. W swoim felcie verza speed ma obecnie napęd 1x9 (przód 38t i 12-26 z tyłu) złożony trochę z tego co miałem dodatkowo to pieęwszy rower z korbą 170 a nie 175mm. Poważnie rozważam większą kasetę z tyłu, wychodzi mi że będzie to 10 rzędowe 11-42 i wtedy zmianę prawdopodobnie przodu na 40t (koszt tego ostatniego to ok 30PLN za deckasa z ali). Założyciel wątku planuje od razu kasetę o dość dużym zakresie więc może nie mieć potem podobnych rozterek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi