Skocz do zawartości

[Wybór roweru] Szosa za 10k

Dominis

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

poszukuje pierwszej szosy, w miare wygodna geometria, z lekkim zacieciem sportowym. Moje glowne typy, na jakie zwrocilem uwage:

Basso Venta, Orbea Orca M30, Wilier Garda, Bianchi Sprint lub Infinito, no i mozemy jeszcze tu dorzucic Trek Emonda SL5

Z powyzszych modeli najbardziej sklaniam sie ku Basso Venta i Wilier Garda

Roznica cenowa miedzy nimi to prawie 2k na korzysc Basso

Co mozecie doradzic lub odradzic ? Czy Basso mozna zaliczyc do marek premium czy raczej budzetowa typu Sensa ?
Pozdrawiam

Cytat

w miare wygodna geometria, z lekkim zacieciem sportowym

Cytat

Bianchi Sprint lub Infinito

To w końcu dziadkowóz infinito czy wyścigówka sprint? Bo niby chcesz coś "pośredniego" a wybierasz skrajności.

Cytat

Z powyzszych modeli najbardziej sklaniam sie ku Basso Venta i Wilier Garda

Cytat

Co mozecie doradzic lub odradzic ?

Mogę doradzić żeby w tym momencie trzymać się z dala od takich rowerów. Szukasz pierwszej szosy, nie wiesz czego chcesz, nie znasz swojego ciała, nie znasz swoich preferencji co do geometrii itd. Nie ma sensu zakładać, że pierwsza szosa będzie docelową, potrzebujesz sprzętu "na próbę", którego w razie potrzeby łatwo się pozbędziesz i kupisz coś innego. Ze sprzedażą basso albo wiliera będziesz się bujał miesiącami.

Z twoich propozycji wziąłbym orcę. Nie będzie najlżejsza ale jest fajnym kompromisem między rowerami race a endurance

W tym roku miałem podobny dylemat - postanowiłem przesiąść się  z gravela (z napędem 1x) na szosę.  Szukałem w podobnym budżecie, nie chciałem ani szosy wyścigowej ani dziadkowozu. 

Wybór padł na Wilier garda. Rower spełnia moje oczekiwania; raczej kupiłbym go ponownie jeśli szukałbym w tym przedziale cenowym. No i po tych kilku miesiącach podoba się nadal ;).

Marka jednak u nas rzeczywiście umiarkowanie popularna, więc argument o długim czasie ewentualnej odsprzedaży warto wziąć pod uwagę.

Dzieki za odpowiedzi.

Generalnie testowalem juz wszystkie te rowery oprocz Emondy i tych dwoch modeli Bianchi. Poczatkowo bylem nastawiony na Treka Domane, jezdzilem i rzeczywiscie bardzo wygodny, ale chyba az za bardzo - dziadkowoz, no i cena odstrasza. W tych wartosciach mozna szukac juz 105tke Di2. Wracajac do tematu, chce cos bardziej wyscigowego, ale bez przesady, jestem tylko poczatkujacym amatorem. Na pierwszy rzut oka Basso nie bralem pod uwage, ale tak przypadkowo troche sie na nim przejechalem i bardzo milo mnie zaskoczyl, czuc bylo, ze jest bardziej „sportowy”, ale nie bylo to meczace, czulem nad nim fajna kontrole. Stad jestem troche zmieszany co do charakterystyki ramy. Wilier i Orbea tez byly OK, takie bardziej po srodku, pomiedzy Basso Venta, a Trek Domane. Mocno zastanawia mnie Basso bo cena tez atrakcyjna, tylko gdzies, chyba nawet na tym forum natrafilem na opinie, ze z carbonem sa problemy, peka przy osiach czy jakos tak. Niestety jest to dosc „egzotyczny” model i malo o nim informacji w necie. Wilier fajnie wyglada, kable pochowane, a Orbea ma dozywotnia gwarancje. Gianta jakos nie czuje, nie mam nic do tej marki, ale nastawilem sie bardziej na te co wypisalem. Ciezki wybor …

Moze jeszcze podpowiecie mi czy duza roznica bedzie Shimano 105 stare vs 105 nowe (12 biegowe) vs ultegra (na tym jest Wilier do kupienia). Czy dla amatora bedzie to niezauwazalne.

Dodam jeszcze, ze jak przymierzałem w Treku model Domane to z ciekawosci przejechalem sie najnowszym Madone i to juz z kolei byl dla mnie rower za bardzo sportowy

Z ciekawości przeglądnąłem Basso Venta na necie - dla mnie biały wygląda super. Geometria raczej przyjazna. Osobiście brałbym pod uwagę. 

Przed zakupem mierzyłem się też do Gianta. TCR - trochę się bałem, że będzie zbyt agresywnie, no i taki smutny jakiś ;); a defy przegrywał cenowo z wilierem i to sporo.

W swoim rowerze mam 105 mechaniczną 12 biegową i chodzi jak złoto. Na moim poziomie na pewno niczego lepszego nie potrzebuję (wcześniej miałem sram apex na lince i też OK). Ale na elektronice nie jeździłem więc pewnie o życiu nie wiele wiem ;)

Dobrego wyboru życzę.

Edytowane przez tapir77
  • +1 pomógł 1

• 3 tygodnie później...

Finalnie zdecydowalem sie na Basso, wyglada super, niestety aura poki co nie pozwala na testy. Mam jednak pytanie czy to normalne, ze na ramie (karbon), gorna czesc przed kierownica czuje pod reka lekka nierownosc / zaglebienie na powierzchni ?  Jest to prawie niewidoczne, nie ma zadnego pekniecia czy rysy i trzeba sie naprawde skupic zeby to wyczuc. Ciezko to nawet uchwycic na zdjeciu. Kiedys mialem aluminiowego Treka i tez byla taka „fala” na ramie wiec nie panikuje, ale chcialbym jeszcze poznac Wasze zdanie

IMG_3433.jpeg