Skocz do zawartości

[rower mtb] MTB do około 3200 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim

Ostatnio przeglądając rowery dla siebie szukałem czegoś do około 2000 zł, ale po waszych odpowiedziach i propozycjach zdecydowałem na zwiększenie budżetu.

Zrobiłem rozeznanie i z wielu propozycji wybrałem tego Krossa:

https://www.centrumrowerowe.pl/rower-mtb-kross-level-6-0-pd32295/?v_Id=184068&utm_source=google&utm_medium=cpc&gad_source=1&gclid=Cj0KCQiA_qG5BhDTARIsAA0UHSKYxUn7Z7WwsG0MRmYzxX0su5k53k67Nhc5pQ8-eP74vwKCX0vjiJQaAijQEALw_wcB

Katalogowana cena to 5200, ale tu jest 3200. Czy opłaca się inwestować w ten rower, czy kupić coś innego w tej cenie?

Przeznaczenie to częściowo miasto, ale w dużej części chcę wykorzystać go na leśne trasy i częściowo pumptracki.

Na pewno ten rower nie jest wart 5200 zł bo tyle to naprawdę można mieć bardzo dobry rower, te 3200 zł już bliżej realnej wartości. Do szczęścia brakuje tylko sztywnych osi ale szczerze mówiąc nie wiem czy w takim budżecie da się kupić mtb na sztywnych osiach. Nie wiem bo nie śledzę aktualnych promocji przed końcem roku. Chociaż słyszałem, że niektórzy zaczęli podnosić ceny, żeby zrobić obniżki na Black Friday.

Chyba jedynym znanym mi rowerem ze sztywnymi osiami i powietrznym amorem mniej więcej w tym budżecie jest Rockrider Expl 540, tylko, że on ma gorszy napęd bo 1x10. Co prawda teraz kosztuje 3999 zł ale często są przeceny i wtedy kosztuje 3200-3400 zł.

Te sztywne osie to może nie jest jakiś must have ale jak chcesz skakać na hopkach to by się przydały

@NerfMe Rzeczą, którą chciałem zacząć robić na rowerze to jazdy po lasach, ale trochę bardziej "ekstremalne" (może złe słowo, ale chodzi o jazdę po bardziej powiedzmy zróżnicowanym i trudniejszym terenie niż takie leśne i polne dróżki).

https://www.bike-discount.de/en/radon-jealous-al-6.0 (To jest rower podany przez @keltu)

https://www.bike-discount.de/de/radon-zr-team-7.0-5

A to inny rower Radona. Różnica w cenie to 200 zł. Czy jest faktycznie gorszy od Radona Jealous AL 6.0? Bo może opłaca się dodawać 200 zł, aczkolwiek komponenty wyglądają bardzo podobnie.

Ten Jealous ma lżejszą ramę i piszą, że pomieści przednią tarczę 36T ale osprzęt lepszy jest w ZR bo w Jealous masz Cues'a 1x11 a w ZR masz Feore 1x12. W Jealousie masz suport pressfit a w ZR (prawdopodobnie) wkręcany. Reszta osprzętu mniej więcej taka sama ale na innym forum zjechali tego ZR-a, że korba nie taka jak trzeba i przez to nieodpowiednia linia łańcucha 

Co do RR - zapomnij o Expl 520 a o Expl 540 pisałem wcześniej, że lepszy od Krossa pod względem sztywnych osi i amora ale gorszy pid względem napędu. Jakby akurat była promocja i Expl 540 był po 3200 zł to bym chyba brał Expl 540 i z czasem wymieniał napęd jak bym fabryczny zajechał