zandero Napisano 4 Listopada Udostępnij Napisano 4 Listopada Planuję zmienić opony w swoim rowerze MTB 29" na coś szybszego, bardziej zbliżonego do gravelowych opon, co sprawdzi się na twardszych nawierzchniach, ale poradzi sobie też na lekkim szutrze. Znalazłem trzy modele, które mnie zainteresowały, ale nie jestem pewien, który będzie najlepszy do moich potrzeb. Może ktoś z Was już je testował i mógłby podzielić się doświadczeniem? Continental Terra Hardpack Continental Double Fighter III Schwalbe Hurricane Zależy mi głównie na szybkości na twardszych nawierzchniach i uniwersalności, więc nie wiem. Który model polecacie na takie mieszane trasy, gdzie przeważają twardsze nawierzchnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtasin Napisano 4 Listopada Udostępnij Napisano 4 Listopada Mam je wszystkie Z Hurricane trzeba uważać, bo są też wersje bez wkładki, sprzedawcom "się mylą", poza tym są spoko, jeździ mi się na nich dobrze. DoubleFighter to kilogramowe kloce, chwilowo leżą w piwnicy, bo musiałem transplantować koła, kusi, żeby pogonić, ale z drugiej strony: jeść nie wołają. Terra hardpack mam od dwóch tygodni, raptem kilka jazd, ciche, wydaje mi się, że szybsze, niż Hurricane i DF, realnie są węższe, niż spece 700cx47, to opony TR, więc ciężko wchodzą, ale układają się elegancko. Dobrze się prowadzą w piachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 4 Listopada Udostępnij Napisano 4 Listopada Ja terra hardpack kupiłem żonie i teraz trudno ją dogonić. Według bicyclerollingresistance mają bardzo niskie opory jak na tę szerokość. Masa ok 600g. Mi się je zakładało lekko. Fajnie się toczą, ale są wąskie. Na feldze tak 48mm. Ja zaś mam Victoria Terreno XC Race. To już 2,1 a w realu jeszcze więcej - przy conti to grubasy. Mam je na mleku. Na asfalcie terra hardpack wydają się szybsze, na piachu wolę swoje. Ale słowo klucz - ciśnienie. Kiedyś miałem w MTB całkowite slicki (kojak) to było szybkie, ale poza asfaltem beznadziejne. Zaś te opony są bardzo uniwersalne - asfalt, szuter, ziemia, piach. Byle nie za mokro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi