Marcino_ Napisano Niedziela o 20:41 Udostępnij Napisano Niedziela o 20:41 (edytowane) Witam, potrzebuję porady przy wyborze pierwszego roweru z zawieszeniem. Nie planuje jeździć na czas, raczej chodzi o jazdę dla zabawy. Pewnie 90% tras po terenach leśnych wokół domu, natomiast są to dość urozmaicone tereny, w niektórych miejscach porobione hopki. Raz, dwa razy w roku może jakiś ambitniejszy wypad. Problem z tym, że nie wiem gdzie jest mój sufit i na jakim charakterze przejażdżek się skończy. W związku z tym wiadomo nie potrzebuje jakiegoś super zaawansowanego sprzętu ani nie zwrócę uwagi na drobne różnice w geometrii, z drugiej strony nie chciałbym kupić czegoś co za chwilę okaże się niewystarczające. Po wstępnym przeglądzie tego co oferuje rynek wytypowałem trzy pozycje. Jeżeli ktoś byłby w stanie doradzić w którym kierunku patrzeć to byłbym wdzięczny. Może ktoś posiada któryś z tych modeli i jest w stanie wskazać jakieś za lub przeciw. 1. Cube stereo one77 pro XXL https://www.cube.eu/pl-pl/cube-stereo-one77-pro-29-black-anodized/756100 2. Marin Rift zone 2 XL https://www.marinbikes.com/pl/bikes/2024-rift-zone-29-2 3. Rose ground control 3 XL https://www.rosebikes.pl/rose-ground-control-3-2702037?product_shape=*blue+haze Każdy z nich rok modelowy 2024 jest do dostania w przedziale 8-9k. Cube i Marin bardzo zbliżona geometria, Rose chyba bardziej stonowana. Cube wydaje się być najbardziej przeceniony więc osprzęt może być trochę lepszy, natomiast nie jestem pewien czy będę w stanie wykorzystać w pełni jego właściwości. Ofertę niestety bardzo ogranicza mój wzrost 198cm, waga 100kg, przekrok 94cm. Dzięki Edytowane Niedziela o 20:46 przez Marcino_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyfon79 Napisano Niedziela o 21:22 Udostępnij Napisano Niedziela o 21:22 Cube to syperenduro czyli waga ciężka jazdy a Marin to trailówka to gdzie tu widzisz nawet gołym okiem podobieństwa? Rose to lekki trail na mniej ambitne trasy albo dla bardzo ale to bardzo technicznie ogarniętej osoby. Tak poza tym może byś napisał gdzie masz tą chatę bo to klucz do sprawy. Jak to coś z dzikusami typu Bielsko i tu chodzi o mnogość tras to bierz coś jak ten Cube. Jak nie to celuj w geo i sprzęt jak ten Marin choć jak nigdy z tej marki bym nie skorzystał. Rose jak pisałem do poszwędania się po górach bez napinki. Zarąbiste koła gdzie przy odpowiednich oponach, zamleczeniu wyrażnie można bardziej "poszaleć". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NerfMe Napisano Niedziela o 22:28 Udostępnij Napisano Niedziela o 22:28 (edytowane) Generalnie jak tego Cube możesz mieć za 9 tys. to jest to świetna oferta pod warunkiem, że potrzebujesz roweru superenduro. Dziwi mnie jedynie podany limit wagowy bo wynosi zaledwie 115 kg... Jak potrzebujesz uniwersalnego roweru to z tej trójki Rose jest bezkonkurencyjny. Podałeś trzy rowery o zupełnie innym zastosowaniu, nie pisząc jak będziesz chciał je użytkować. Wbrew temu co napisałeś odczujesz kolosalną różnice między jazdą na tym Cubie a Rose. Marin w tej wersji jest mocno kompromisowo (pisząc delikatnie;)) wyposażony. Edytowane Niedziela o 22:29 przez NerfMe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grabek Napisano wczoraj o 06:26 Udostępnij Napisano wczoraj o 06:26 Rose dla prawie 2 metrowego chłopa będzie za mały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcino_ Napisano wczoraj o 06:43 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 06:43 Hej, dzięki za wskazówki. Generalnie ciężko mi tak na 100% napisać jak zamierzam jeździć, na początku pewnie na spokojnie więc super enduro nie jest mi potrzebne. Mimo że widzę że ten Cube ma sporo większe skoki niż np Marin to moja ignorancja nie pozwala mi dostrzec znaczących różnic w geometrii w porównaniu z Marinem 🫣. Początkowo porównywałem go z Fuel EX 5 którego zjadał sprzętowo za te same pieniądze więc tak już został w zakładkach. No i niestety wielu producentów odeszło albo mocno ograniczyło ofertę dla 2XL co nie mi nie ułatwia życia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemeg Napisano 23 godziny temu Udostępnij Napisano 23 godziny temu Jak chcesz jeździć wygodnie dookoła komina to popatrz na rowery w stylu Ccott spark, Orbea Oiz, Spec Epic.... parkuję to temat konkretnych wersji i cen, ale to są rowery nastawione na szybszą jazdę, lżejsze i włożysz 2 bidony, co zakładam może mieć znaczenie jak chcesz polatać parę godzin po okolicznych lasach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
player123 Napisano 21 godzin temu Udostępnij Napisano 21 godzin temu 2 godziny temu, grabek napisał: Rose dla prawie 2 metrowego chłopa będzie za mały. Producent sugeruje wzrost 192-205...potencjalny nabywca w polowie zakresu...a gosc z forum ...mowi że za mały Sam majac HIll Thrill w L mam 190cm i uwazam ze jest idealnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyfon79 Napisano 20 godzin temu Udostępnij Napisano 20 godzin temu 3 godziny temu, Marcino_ napisał: Hej, dzięki za wskazówki. Generalnie ciężko mi tak na 100% napisać jak zamierzam jeździć, na początku pewnie na spokojnie więc super enduro nie jest mi potrzebne. Mimo że widzę że ten Cube ma sporo większe skoki niż np Marin to moja ignorancja nie pozwala mi dostrzec znaczących różnic w geometrii w porównaniu z Marinem 🫣. Choćby dwa istotne parametry jak baza kół czy stopnie na główce wyrażnie się różnią i sugerują zastosowanie poprzez prowadzenie się w terenie. Zerknij sobie bo nadal widzę mają jeszcze niedobitki Ghostów w Centrum Rowerowym. A nuż coś się trafi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Galvatron Napisano 19 godzin temu Udostępnij Napisano 19 godzin temu Jeśli zamierzasz skakać, to najlepiej sprawdzi się Cube, ale to sprzęt do jazdy po stromych, trudnych trasach. Rose to nie rower na hopki, a Marin jest gdzieś po środku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NerfMe Napisano 19 godzin temu Udostępnij Napisano 19 godzin temu (edytowane) 4 godziny temu, Marcino_ napisał: Hej, dzięki za wskazówki. Generalnie ciężko mi tak na 100% napisać jak zamierzam jeździć, na początku pewnie na spokojnie więc super enduro nie jest mi potrzebne. Mimo że widzę że ten Cube ma sporo większe skoki niż np Marin to moja ignorancja nie pozwala mi dostrzec znaczących różnic w geometrii w porównaniu z Marinem 🫣. Początkowo porównywałem go z Fuel EX 5 którego zjadał sprzętowo za te same pieniądze więc tak już został w zakładkach. No i niestety wielu producentów odeszło albo mocno ograniczyło ofertę dla 2XL co nie mi nie ułatwia życia... My za Ciebie nie wybierzemy roweru i nie zdecydujemy jak chcesz go używać. Na czym jeździłeś do tej pory i w jakim terenie? Czego Ci brakowało w obecnym rowerze? Edytowane 19 godzin temu przez NerfMe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grabek Napisano 19 godzin temu Udostępnij Napisano 19 godzin temu (edytowane) 2 godziny temu, player123 napisał: Producent sugeruje wzrost 192-205...potencjalny nabywca w polowie zakresu...a gosc z forum ...mowi że za mały Sam majac HIll Thrill w L mam 190cm i uwazam ze jest idealnie. Piszesz o rowerze do XC. Kolega chce wygodnego roweru ścieżkowego. W takim rowerze stack 625 może być zbyt niski. Przy wzrosie 193 cm, mam rower ścieżkowy 130/130 ze stackiem ponad 660 mm i reachem 520 mm. Mogę jechać nie tak szybko jak na XC, ale znacznie dłużej i wygodniej. Oczywiście wiele zależy od ogólnej kondycji, wieku itp. Edytowane 19 godzin temu przez grabek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcino_ Napisano 18 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 18 godzin temu 52 minuty temu, NerfMe napisał: My za Ciebie nie wybierzemy roweru i nie zdecydujemy jak chcesz go używać. Na czym jeździłeś do tej pory i w jakim terenie? Czego Ci brakowało w obecnym rowerze? Na szosie i z tego względu ciężko mi tak do końca określić gdzie jest granica i czego tak naprawdę potrzebuję. Zasadniczo raczej bym się skłaniał bardziej do traila niż do XC. Myślę że straty na prędkości czy podjazdach nie będą problemem a da mi to potencjalnie większy komfort przy trudniejszych szlakach. No i zdaje sobie że nie wybierzecie i jasne że na to nie liczyłem. Cieszę się że wypunktowaliście że Cube jest zdecydowanie bardziej enduro niż trail z ciągotami do enduro. Dzięki 40 minut temu, grabek napisał: Piszesz o rowerze do XC. Kolega chce wygodnego roweru ścieżkowego. W takim rowerze stack 625 może być zbyt niski. Przy wzrosie 193 cm, mam rower ścieżkowy 130/130 ze stackiem ponad 660 mm i reachem 520 mm. Mogę jechać nie tak szybko jak na XC, ale znacznie dłużej i wygodniej. Oczywiście wiele zależy od ogólnej kondycji, wieku itp. A dałbyś znać co to za rower? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grabek Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu (edytowane) Ghost Kato FS. Rower kupiłem tylko dla ramy, bo wszystkie części miałem z poprzedniego. Dla Ciebie bez sensu go kupować, bo ma za słaby osprzęt. Poszukaj najpierw roweru, do którego możesz się przymierzyć, jak już znajdziesz wygodny to szukaj podobnej geometrii. Od siebie mogę powiedzieć, że dla wysokiego odpowiedni stack jest najważniejszy. Nie wiem jak cenowo ale sprawdzałeś Neurona albo Fuela? Edytowane 18 godzin temu przez grabek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NerfMe Napisano 17 godzin temu Udostępnij Napisano 17 godzin temu Godzinę temu, Marcino_ napisał: Na szosie i z tego względu ciężko mi tak do końca określić gdzie jest granica i czego tak naprawdę potrzebuję. Zasadniczo raczej bym się skłaniał bardziej do traila niż do XC. Myślę że straty na prędkości czy podjazdach nie będą problemem a da mi to potencjalnie większy komfort przy trudniejszych szlakach. Może na początek przejedź się do jakiegoś bike parku, w większości funkcjonują wypożyczalnie, pojeździj sobie na takim rowerze to będziesz mniej więcej wiedział co i jak. Na początek nowoczesna trailowka powinna Ci starczyć do pokonywania nawet czerwonych tras przy odpowiednim skillu. Oczywiście bez rekordów w dół. Taki rower zabierzesz bez problemu w góry, a w płaskim lesie będziesz miał zabawę na małych hopkach. Niedawno były wyprzedaże na Canyony, ale chyba się skończyły, w dobrej cenie jest obecnie jeszcze Trance: https://www.bike-mailorder.com/giant-trance-1-hematite-black-chrome?number=GIAA0073.3 Przy czym w Giancie w XL będziesz na granicy rozmiaru, więc może być mały. Natomiast zacząłbym od wypożyczenia i testowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Galvatron Napisano 16 godzin temu Udostępnij Napisano 16 godzin temu Tu masz traila o średnim skoku, na którym śmiało możesz latać, bo Dartmoor robi czołgi do grawitacji: https://velo.pl/rowery/gorskie/gorskie-zawieszone/trail-29-fs/bluebird-pro-29-0 Jedyny potencjalny minus to jednozawiasowe zawieszenie, o którego wadach i zaletach możesz przeczytać tutaj: https://www.1enduro.pl/systemy-zawieszenia-porownanie/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi