Skocz do zawartości

[koła] Jaki rozmiar piasty do roweru

qwoot

Rekomendowane odpowiedzi

Mam nowy rower bez kół, jednak producent jego specyfikacje w swojej mądrości uznał za tajną i nie wiem jakie koła tam ładować wg jego zaleceń.

Suwmiarką zmierzyłem rozmiary wewnętrzne pomiędzy ramą a widelcem i mam takie wartości co tam włazi bez ściskania i bez rozchylania: 139,3mm oraz 100mm

Pytanie jakie standardy piast tam wchodzą? Czy można ramę/widelec ścisnąć/rozszerzyć np podkładkami - jak tak to o ile milimetrów możemy bezpiecznie to zrobić? Do przodu myślę, że wejdzie tylko 100mm, ale co z tyłu? Ściskać to do 135mm, rozszerzyć do 142mm, czy tylko równo 140mm użyć?🤔

Cytat

Ściskać to do 135mm, rozszerzyć do 142mm,

135 to rozstaw pod qr

142 to sztywna oś

To różne standardy, różne haki w ramie, popatrzysz na ramę to wiesz co to jest

Nooooo chyba, że to mtb trek'a to może być qr 141

21 minut temu, qwoot napisał:

Czy można ramę/widelec ścisnąć/rozszerzyć np podkładkami - jak tak to o ile milimetrów możemy bezpiecznie to zrobić?

Bezpiecznie nie można, szczególnie przy aluminium

Napisano (edytowane)

sztywnej osi na pewno nie mam, bo nie ma gwintu w jaki można w to  wkręcić.

...to co w końcu mam/mogę tam wstawić? Jedynie 135mm qr? Tyle, że wstawienie tego 135mm już mocno zegnie te aluminium - 2,5mm z każdej strony.

Edytowane przez qwoot

Co to za marka i model roweru?

Nie tylko trek ma qr boost bo i niskie modele krossa level też mają qr boost 141mm.

Cytat

Tyle, że wstawienie tego 135mm już mocno zegnie te aluminium - 2,5mm z każdej strony.

2,5mm na takiej długości rurki to jest nic.

19 godzin temu, qwoot napisał:

Mam nowy rower bez kół, jednak producent jego specyfikacje w swojej mądrości uznał za tajną i nie wiem jakie koła tam ładować wg jego zaleceń.

qr, 100, 135

19 godzin temu, qwoot napisał:

Czy można ramę/widelec ścisnąć/rozszerzyć np podkładkami

Jeżeli oś  w kole jest na tyle długa, ( a można spotkać różne cuda, bo trzymanie standardów przez producentów co widać po tej ramie obecnie kuleje) to można podłożyć, ale można też ( co wymaga pewnej zręczności) założyć koło i zacisnąć zaciskiem. To nie pierwsza rama alu w której tył spotykam 139 :D  Pospolite zjawisko wśród "marketowców" :)

Edytowane przez kaido2

No dobra, zrozumiałem że pod ten rozmiar ramy pasuje jedynie 135mm.

To plan taki, że jak nie znajdę jakiegoś odpadu w postaci podkładek (wiadomo - im mniej zginania/rozciągania ramy tym lepiej dla jej wytrzymałości) to ścisnę koło samym zaciskiem. Spowoduje to ściągnięcie ramy do tych 135mm. Sam zacisk qr powinien to nawet wycentrować, zobaczy się czy z kasetą i hamulcem nie będzie jakiś problemów.

Swoją drogą lipa z tym, że muszę o takie rzeczy pytać. Mam ramę z wymiarem w mm i wielkie domyślanie się co pasować będzie względem szerokości a co nie, bo w specyfikacji rzadko kiedy jest to podane przez producenta.

Podkładek nie dawaj bo zmniejszysz sobie podparcie osi piasty w ramie, masz tam około 5mm podparcia w ramie z każdej strony, jak dasz podkładki to mało co zostanie. Sama szpilka QR też będzie za krótka, albo będzie trzymała na kilku zwojach. Tarcza hamulca przesunie się względem zacisku hamulcowego i może braknąć regulacji na zacisku. Uwierz że wiele rowerów w ręce miałem i nie raz rozstaw widełek był szerszy od piasty i żadnych problemów nie było.