qwoot Napisano 3 Listopada 2024 Napisano 3 Listopada 2024 Mam nowy rower bez kół, jednak producent jego specyfikacje w swojej mądrości uznał za tajną i nie wiem jakie koła tam ładować wg jego zaleceń. Suwmiarką zmierzyłem rozmiary wewnętrzne pomiędzy ramą a widelcem i mam takie wartości co tam włazi bez ściskania i bez rozchylania: 139,3mm oraz 100mm Pytanie jakie standardy piast tam wchodzą? Czy można ramę/widelec ścisnąć/rozszerzyć np podkładkami - jak tak to o ile milimetrów możemy bezpiecznie to zrobić? Do przodu myślę, że wejdzie tylko 100mm, ale co z tyłu? Ściskać to do 135mm, rozszerzyć do 142mm, czy tylko równo 140mm użyć?🤔 Cytuj
Mihau_ Napisano 3 Listopada 2024 Napisano 3 Listopada 2024 Cytat Ściskać to do 135mm, rozszerzyć do 142mm, 135 to rozstaw pod qr 142 to sztywna oś To różne standardy, różne haki w ramie, popatrzysz na ramę to wiesz co to jest Nooooo chyba, że to mtb trek'a to może być qr 141 21 minut temu, qwoot napisał: Czy można ramę/widelec ścisnąć/rozszerzyć np podkładkami - jak tak to o ile milimetrów możemy bezpiecznie to zrobić? Bezpiecznie nie można, szczególnie przy aluminium Cytuj
qwoot Napisano 3 Listopada 2024 Autor Napisano 3 Listopada 2024 (edytowane) sztywnej osi na pewno nie mam, bo nie ma gwintu w jaki można w to wkręcić. ...to co w końcu mam/mogę tam wstawić? Jedynie 135mm qr? Tyle, że wstawienie tego 135mm już mocno zegnie te aluminium - 2,5mm z każdej strony. Edytowane 3 Listopada 2024 przez qwoot Cytuj
Rafał87 Napisano 3 Listopada 2024 Napisano 3 Listopada 2024 Co to za marka i model roweru? Nie tylko trek ma qr boost bo i niskie modele krossa level też mają qr boost 141mm. Cytat Tyle, że wstawienie tego 135mm już mocno zegnie te aluminium - 2,5mm z każdej strony. 2,5mm na takiej długości rurki to jest nic. Cytuj
qwoot Napisano 3 Listopada 2024 Autor Napisano 3 Listopada 2024 formula zephyr 3.0 koło 27,5 nie wiem czy 2,5mm to jest nic, informacji o dopasowaniu piasty pod wymiar ramy w mm w internecie nie ma, dalej też nie wiem czy giąć tą ramę pod 135mm czy podkładki zastosować czy coś. Cytuj
kaido2 Napisano 4 Listopada 2024 Napisano 4 Listopada 2024 (edytowane) 19 godzin temu, qwoot napisał: Mam nowy rower bez kół, jednak producent jego specyfikacje w swojej mądrości uznał za tajną i nie wiem jakie koła tam ładować wg jego zaleceń. qr, 100, 135 19 godzin temu, qwoot napisał: Czy można ramę/widelec ścisnąć/rozszerzyć np podkładkami Jeżeli oś w kole jest na tyle długa, ( a można spotkać różne cuda, bo trzymanie standardów przez producentów co widać po tej ramie obecnie kuleje) to można podłożyć, ale można też ( co wymaga pewnej zręczności) założyć koło i zacisnąć zaciskiem. To nie pierwsza rama alu w której tył spotykam 139 Pospolite zjawisko wśród "marketowców" Edytowane 4 Listopada 2024 przez kaido2 Cytuj
qwoot Napisano 4 Listopada 2024 Autor Napisano 4 Listopada 2024 No dobra, zrozumiałem że pod ten rozmiar ramy pasuje jedynie 135mm. To plan taki, że jak nie znajdę jakiegoś odpadu w postaci podkładek (wiadomo - im mniej zginania/rozciągania ramy tym lepiej dla jej wytrzymałości) to ścisnę koło samym zaciskiem. Spowoduje to ściągnięcie ramy do tych 135mm. Sam zacisk qr powinien to nawet wycentrować, zobaczy się czy z kasetą i hamulcem nie będzie jakiś problemów. Swoją drogą lipa z tym, że muszę o takie rzeczy pytać. Mam ramę z wymiarem w mm i wielkie domyślanie się co pasować będzie względem szerokości a co nie, bo w specyfikacji rzadko kiedy jest to podane przez producenta. Cytuj
Rafał87 Napisano 4 Listopada 2024 Napisano 4 Listopada 2024 Podkładek nie dawaj bo zmniejszysz sobie podparcie osi piasty w ramie, masz tam około 5mm podparcia w ramie z każdej strony, jak dasz podkładki to mało co zostanie. Sama szpilka QR też będzie za krótka, albo będzie trzymała na kilku zwojach. Tarcza hamulca przesunie się względem zacisku hamulcowego i może braknąć regulacji na zacisku. Uwierz że wiele rowerów w ręce miałem i nie raz rozstaw widełek był szerszy od piasty i żadnych problemów nie było. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi