Skocz do zawartości

[koło] tylne do elektryka miejskiego

XC100S

Rekomendowane odpowiedzi

Pomożecie ;) 

Rower miejski, silnik centralny 60 Nm, staram się dbać o rower jak jadę. 
Problem to koło tylne, na łożyskach kulkowych a dokładnie mówiąc bębenek. 
250 kilometrów a już dwa razy wszystko rozkręcałem i skręcałem. 
Potrzebuje koła na łożyskach maszynowych a przede wszystkim bębenek na tych łożyskach żeby był. 
Koło 28/29, szerokość wewnątrz minimum 20 mm, tarcza hamulca bez różnicy czy CL czy x6, bębenek HG, ilość szprych bez różnicy. 

Takie koło chce kupić 

https://allegro.pl/oferta/kolo-tyl-29-28-rodi-corsa-novatec-disc-c-kt907-13329101777 
czy to dobry wybór ??? 
Albo zaproponujcie do 500 PLN  

Edytowane przez XC100S

@XC100S trudno Ci w tej chwili doradzić. Jak jeździsz? Ile ważysz? Na jakich zębatkach "haratasz"?

Ja ważę 90kg, silnik 65Nm, na max przekładni multiplikuje do 80Nm,  jeżdżę na kole z konusami (prawdopodobnie takim które Ty rozwalasz), na liczniku 2200km w terenie (od roku, bo nowy rower) i przewiduję dalsze 22ooo😄, może zbytni optymizm?😁🤭

Edytowane przez Turysta05

Oczywiście koło jest na szybko zamykacz, zapomniałem ale i tak to przecież wynikało… 

Jeżdzę rowerami intensywnie od 15 lat i wiem jaka jazda dla którego roweru jest np zabójcza. 
Tu jest problem albo fabryczny albo … jestem za ciężki. 

Okay, czyli to proponujesz 

https://allegro.pl/oferta/piasta-tylna-novatec-d042sb-32ot-32h-8-11s-494g-xc-mtb-enduro-mocna-matowa-15162304442 

Dwie stówki plus obręcz i zrobienie. 
To raczej 500 PLN nie przekroczę. 

Edytowane przez XC100S

Czyli 

PIASTA TYŁ SHIMANO FH-TX505 

mogę wymienić na 

Novatec NT-D042SB 

Raz piszą 135x9 a raz 135x10 albo 145x10

Jest też informacja oś przelotowa z szybko zamykaczem. 

Gdybys mógł jeszcze do tego się odnieść byłbym wdzięczny 

Kupiłem 4 sztuki
https://a.aliexpress.com/_EvjIIpr

Parę miesięcy wstecz zapłaciłem 100 pln obecnie za 75. 

Mam też tą

https://a.aliexpress.com/_EvQA9Zx

Próbuję ją zmienić silnikiem 1000 w centralnym. 

Od 4 lat używam piast z ali (w tym kilku koozer) , wcześniej miałem różne markowe,  takie też często serwisuję i na dzień dzisiejszy nie widzę żadnego sensu kupna żadnej piasty dt, Industry 9, hope czy innego producenta którego piasty kosztują 5-15x tyle. 

W żadnym chińczyku nie zmieliłem jeszcze żadnego łożyska. Owszem,  może część z nich nie kręci się idealnie ale nie ma postępu utraty płynności obrotu. 

4 minuty temu, XC100S napisał:

Czyli 

PIASTA TYŁ SHIMANO FH-TX505 

mogę wymienić na 

Novatec NT-D042SB 

Raz piszą 135x9 a raz 135x10 albo 145x10

Jest też informacja oś przelotowa z szybko zamykaczem. 

Gdybys mógł jeszcze do tego się odnieść byłbym wdzięczny 

135 to , zakładając że producent ramy wykonał ją poprawnie,  rozstaw haków. 

Tylna oś ma średnicę 10 mm. Sprawdź rozmiar gniazd w hakach,  zmierz średnicę osi obecnej piasty. 

Natomiast 145, ktokolwiek tego używa,  to długość całkowita piasty 135 mm, endcapy lub oś piasty siedzi w hakach ok 5 mm po każdej stronie.  

Oś przelotowa w przypadku takich piast jest średnio popularnym określeniem,  oznacza że przez oś przechodzi szpilka szybkozamykacza. 

• +1 pomógł 1