Skocz do zawartości

[Kurtka] Zimowa

Joker86

Rekomendowane odpowiedzi

Zimowe kurtki generalnie cienko oddychają i tak jak piszą koledzy lepiej ubrać ze trzy warstwy, czyli bielizna termoaktywna, jakaś bluza "techniczna" jako warstwa grzewcza i wiatrówka bez membrany na wierzch - tak jeżdżę w większości przypadków. Mam też kurtkę Rogelli Freeze do mniej intensywnych jazd, jest dość gruba, rzadko pod spód wkładam coś więcej niż bieliznę termoaktywną, ewentualnie jeszcze koszulkę rowerową na krótki rękaw jak jest około zera czy poniżej 

• +1 pomógł 1

To ja jeszcze dodam, żeby ubierać się nie tylko patrząc na wiatr i temperaturę, ale uwzględniać również stopień aktywności na rowerze.

Bo całkiem inaczej ubiorę się na lekką przejażdżkę z synem, a inaczej jak kręcę na maxa żeby się zmęczyć. Przytakiej samej pogodzie kompletnie różne zestawy ubrań.

• +1 pomógł 2

Ja mam jakąś Patagonię kupioną ze 20 lat temu. Mieści się do szklanki. Tylko że jest to kurtka którą będziemy mieć pewnie więcej razy ze sobą niż na sobie. Więc przyjrzałbym się tej z Deca bo cena jest atrakcyjna. Zaletą takiej puchówki jest to ze zimą wrzucam ją do torebki w rowerze i jeździ ze mną zawsze. Nie zastanawiam się czy ewentualnie będzie mi potrzebna. Nic nie waży, nie zajmuje miejsca, a przydatna okazuje się w najmniej przewidywalnych sytuacjach. Pamiętam jak raz spotkała mnie nieoczekiwana gołoledź i z prozaicznego 2 godzinnego wypadu zrobiła się 5 godzinna walka o dojechanie z powrotem do domu. Bardzo się wtedy przydała.

• +1 pomógł 1

Ja bym się tą zainteresował:

Kurtka zimowa na rower szosowy Triban RC100 VAN RYSEL | Decathlon 

Kilka lat temu kupiłem coś podobnego - kurtka + spodnie z wkładką (jeszcze pod marką B-TWIN). Spodni rzadko używam, bo nie lubię wkładek ale generalnie są ok, są obcisłe ale mają zamki w nogawkach. Materiał jest taki rozciągliwy, mnie kojarz się z jakimiś piankami do pływania, nie wiem czemu :) 

Moja kurtka jest spoko, nie wiem czy jest hydrofobowa, przed wiatrem chroni jako tako, ostatnio troszkę zmarzłem - może za cienko pod spodem, może coś lekkiego na wierzch?

Za to ma fajny patent, bo wpięty na 2 guziki komin - można go wypiąć całkiem albo puścić luzem po plecach jak nie jest potrzebny albo użyć zgodnie z przeznaczeniem. Dzięki guzikom zawsze jest na miejscu, nie trzeba go szukać. 

Z przodu 1 kieszeń, raczej na drobiazgi chyba że ktoś ma mały telefon. Z tyłu 3 kieszenie + 4 zapinana. Wzdłuż kręgosłupa jakiś panel do odprowadzania ciepła - wstawka z innego materiału. 

Mam to z 4 czy 5 lat i ciągle używam, dobry zakup, niegospodarnością byłoby kupować coś nowego :)  Ta z linku nieco ją przypomina, dlatego obmacałbym ją w Deklu.

• +1 pomógł 1

2 godziny temu, Maniek79 napisał:

zakupiona miesiąc temu, na dzień dzisiejszy polecam, tylko termo pod kurtkę i jak do tej pory nie było problemu z temperaturą

https://www.decathlon.pl/p/kurtka-zimowa-rowerowa-mtb-rockrider/_/R-p-357839

Krojem wygląda jak kurtka, którą kupowałem kilka lat temu. Zakładając , że jest to ta sama kurtka w innej kolorystyce, to nie polecam jej. Pod zamkiem nie ma „zakładki” z materiału i w przypadku zimowego wiatru bardzo wychładza klatkę. Nadawała się na jesień , wczesną wiosnę. A przez przepuszczanie zimna zamkiem , była dla mnie nieakceptowalna zimą. 

Edytowane przez Enadxx