Skocz do zawartości

[e-bike] Crussis e-Largo M510 9.8-L

Rekomendowane odpowiedzi

Witam grupę!

Poszukuję dla siebie legalnego w zakupie roweru elektrycznego (dlatego wszelkie "chińczyki"z mocami powyżej 250W odpadają). Rower ma służyć jako środek transportu na dojazdy na co dzień, a w weekendy do wypadów na ścieżki rowerowe czy w lekkie góry. Zależy mi na duuużym zasięgu (rower będzie robił spore przebiegi ~700km/msc.), możliwości odblokowania roweru do wspomagania do większych prędkości niż 25km/h, dostępnym serwisie. Zainteresowałem się tym konkretnym modelem:

https://allegro.pl/oferta/rower-elektryczny-crussis-e-largo-m510-9-8-l-18-16026557169

Silnik Bafang M510 95Nm, bateria 25Ah - 900Wh.

Będę wdzięczny za opinie, uwagi i spostrzeżenia.

Czy w tych pieniądzach (około 10000zł) można dostać coś lepszego? Czy warto rozważać silniki Panasonic, Bosch, Shimano biorąc pod uwagę fakt możliwości bezproblemowego odblokowania roweru, dostępność części zamiennych?

Pozdrawiam

W tym przypadku kupisz dość sensowne bombki przykręcone do dziwacznej choinki. Elektryki wymagają od ich producenta większego pojęcia jak je projektować.  To coś widzę pierwszy raz w życiu. Wygląda że to produkt czeski. 

Rama raczej jest chińska i przypuszczam że jest projektem chińskim nabytym przez czeskiego producenta.  

Z mojego doświadczenia używania o sprzedawania bafangów: silniki odczuwalnie są słabsze niż deklarowane parametry. 

Ale czy silnik jest zły? Ten ma dobre opinie. 

Edytowane przez tobo

Dziękuję za opinię.

Tak, to rowery czeskie.

Co do mocy silnika, ważę 65kg i nie planuję ostrych podjazdów w górach, czy Twoim zdaniem moc będzie wystarczająca? Miałem okazję pojeździć na silniku Shimano E8000 i tam mocy było jak dla mnie baaardzo dużo.

Czy w cenie do 10000zł mógłbyś coś zaproponować alternatywnego?

Może nie jest jasne co napisałem więc: w porównaniu do Innych silników o podobnych parametrach wszystkie bafangi sprawiają wrażenie słabszych niż deklaracja producenta co do parametrów. Ale i tak przy 95 i 65 kilo będziesz miał wystarczająco