mariooo_87 Napisano 2 Listopada 2024 Napisano 2 Listopada 2024 Witam grupę! Poszukuję dla siebie legalnego w zakupie roweru elektrycznego (dlatego wszelkie "chińczyki"z mocami powyżej 250W odpadają). Rower ma służyć jako środek transportu na dojazdy na co dzień, a w weekendy do wypadów na ścieżki rowerowe czy w lekkie góry. Zależy mi na duuużym zasięgu (rower będzie robił spore przebiegi ~700km/msc.), możliwości odblokowania roweru do wspomagania do większych prędkości niż 25km/h, dostępnym serwisie. Zainteresowałem się tym konkretnym modelem: https://allegro.pl/oferta/rower-elektryczny-crussis-e-largo-m510-9-8-l-18-16026557169 Silnik Bafang M510 95Nm, bateria 25Ah - 900Wh. Będę wdzięczny za opinie, uwagi i spostrzeżenia. Czy w tych pieniądzach (około 10000zł) można dostać coś lepszego? Czy warto rozważać silniki Panasonic, Bosch, Shimano biorąc pod uwagę fakt możliwości bezproblemowego odblokowania roweru, dostępność części zamiennych? Pozdrawiam Cytuj
tobo Napisano 3 Listopada 2024 Napisano 3 Listopada 2024 (edytowane) W tym przypadku kupisz dość sensowne bombki przykręcone do dziwacznej choinki. Elektryki wymagają od ich producenta większego pojęcia jak je projektować. To coś widzę pierwszy raz w życiu. Wygląda że to produkt czeski. Rama raczej jest chińska i przypuszczam że jest projektem chińskim nabytym przez czeskiego producenta. Z mojego doświadczenia używania o sprzedawania bafangów: silniki odczuwalnie są słabsze niż deklarowane parametry. Ale czy silnik jest zły? Ten ma dobre opinie. Edytowane 3 Listopada 2024 przez tobo Cytuj
mariooo_87 Napisano 3 Listopada 2024 Autor Napisano 3 Listopada 2024 Dziękuję za opinię. Tak, to rowery czeskie. Co do mocy silnika, ważę 65kg i nie planuję ostrych podjazdów w górach, czy Twoim zdaniem moc będzie wystarczająca? Miałem okazję pojeździć na silniku Shimano E8000 i tam mocy było jak dla mnie baaardzo dużo. Czy w cenie do 10000zł mógłbyś coś zaproponować alternatywnego? Cytuj
tobo Napisano 3 Listopada 2024 Napisano 3 Listopada 2024 Może nie jest jasne co napisałem więc: w porównaniu do Innych silników o podobnych parametrach wszystkie bafangi sprawiają wrażenie słabszych niż deklaracja producenta co do parametrów. Ale i tak przy 95 i 65 kilo będziesz miał wystarczająco Cytuj
mariooo_87 Napisano 6 Listopada 2024 Autor Napisano 6 Listopada 2024 Dziękuję za opinie. Rower zakupiony. W przyszłym tygodniu go odbieram, także na pewno napiszę na forum jak się sprawuje. Pozdrawiam! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi