01beci Napisano 2 Listopada Udostępnij Napisano 2 Listopada Szukam jakiejś fajnej kamerki z montowaniem na kask lub klatę w budżecie do 300zl. Kamerka ma mieć przeznaczenie do nagrywania przejazdów na pumptrack ewantualnie jakieś hopki. Zależy mi też na jakości nagrania oraz dźwięku mikrofonu ponieważ mam zamiar to matować i wrzycac na yt. Najlepiej jakby kamera miała git kolorki i przy szybkich ruchach aby nie pokazywała pixeli. Z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 2 Listopada Mod Team Udostępnij Napisano 2 Listopada Super jakością za bardzo się nie przejmuj jak myślisz o YT. Nawet jak masz surówkę bardzo dobrej jakości to po montażu musisz to wyeksportować do jednego pliku za pomocą kodeka i tu jest pierwsza utrata jakości. Ale to jest nic w porównaniu z tą, która jest po konwertowaniu Youtube'a. Filmik baaardzo traci na jakości. I nie patrz na filmiki większych twórców, bo YT dla ludzi posiadających duży kanał daje inną kompresję i sporo lepszą jakość. Dla normalnych użytkowników jest padaczka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 2 Listopada Udostępnij Napisano 2 Listopada Jeżeli kupa będzie konwertowana przez YT, to wyjdzie jeszcze większa kupa. Podstawą jest wpasować się w kodeki YT, żeby tej dodatkowej konwersji nie było. Jeżeli wrzuci się byle jak, to wyjdzie byle jak. Za 300zł będzie kiepska kamerka, chyba że jakimś cudem uda się wyhaczyć jakąś używkę typu GoPro 6. Ale i tak trzeba się przygotować na dodatkowe wydatki, bo w takiej cenie pewnie bateria padnięta, pewnie bez karty pamięci lub tak samo padająca, jakieś mocowania itp. Ja bym założył budżet około 1000zł. Poszukał GoPro 6-8, Osmo Action 3 w rozsądnej cenie i dokupił brakujące rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 2 Listopada Mod Team Udostępnij Napisano 2 Listopada Miałem Gopro 6 Black, poskładałem filmik w Vegasie, jakość była bardzo dobra. Po wrzuceniu na YT widać było że jakość dużo gorsza. Kumpel ma Insta 360Ace Pro i raz wrzucił filmik na YT, nie składał tylko w programie kamerki dodał napisy. Na YT jakość ogólnie kiepska. Artefakty towarzyszące kompresji bardzo widoczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 2 Listopada Udostępnij Napisano 2 Listopada Głównie to chodzi o stabilizację. Bawiłem się wieloma kamerkami ale dopiero GP8 robi pod tym względem robotę. Na materiale z kamerki z kiepską stabilizacją widać tylko rozmycie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 2 Listopada Mod Team Udostępnij Napisano 2 Listopada W 6black tez było nieźle muszę powiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiwor Napisano 2 Listopada Udostępnij Napisano 2 Listopada Osobiście już nie nagrywam filmików. Dostałem najnowsze gopro, nagrywane w 4k, dogrywana muzyka + konwersja 4k w youtube (baaaardzo długo) I coś takiego wyszło- kamerka a to co na youtube jakość to koszmar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtasin Napisano 2 Listopada Udostępnij Napisano 2 Listopada Wygląda gorzej, niż nagrania z ośmioletniego olympusa tg-tracker, który odstaje jakością nagrań od pierwszego osmo action, które odstaje jakością od twojego GP. W ShotCut jest profil do YT, szału nie ma, ale wygląda to lepiej - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
01beci Napisano 2 Listopada Autor Udostępnij Napisano 2 Listopada 8 godzin temu, sznib napisał: Miałem Gopro 6 Black, poskładałem filmik w Vegasie, jakość była bardzo dobra. Po wrzuceniu na YT widać było że jakość dużo gorsza. Kumpel ma Insta 360Ace Pro i raz wrzucił filmik na YT, nie składał tylko w programie kamerki dodał napisy. Na YT jakość ogólnie kiepska. Artefakty towarzyszące kompresji bardzo widoczne. Właśnie chodzi mi o mniej więcej taką jakość lub może być troszkę gorsza 6 godzin temu, Dokumosa napisał: Głównie to chodzi o stabilizację. Bawiłem się wieloma kamerkami ale dopiero GP8 robi pod tym względem robotę. Na materiale z kamerki z kiepską stabilizacją widać tylko rozmycie. To w końcu jaka kamerka będzie git? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 2 Listopada Mod Team Udostępnij Napisano 2 Listopada Ten filmik był kręcony Insta 360Ace Pro. Kumpel dzisiaj wystawił na OLXie za 1200zł i poszła w kilka godzin. Także to nie ten budżet. Dozbieraj do tych 500, za tą kwotę wyrwiesz Gopro Hero 6 Black. Mój filmik nagrany tą kamerką: dla porównania nagranie tanią chińską kamerką pożyczoną od kumpla (tylko pov, wstęp kręcony aparatem): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiwor Napisano 3 Listopada Udostępnij Napisano 3 Listopada Tu mam jeszcze jeden filmik ale bez dodawania muzyki w programie gopro. Wszystkie ustawienia jak wyżej, w programie jest dużo lepiej, youtube znów okroiło jakość. Na kamerce widać nawet szyszki i korzenie, tu znikły. Inna sprawa, że góra zrobiła się po prostu płaska i, nie wiem, może przez zbyt doskonałą stabilizację (?) nie "czuć" flow podczas oglądania. A tu nagrane przez zawodowca, dalej "spłaszczyło " górę, ale, sami zobaczcie: Wniosek jeden- nie nagrywać, żaden filmik nie oddaje emocji, po prostu jak najwięcej jeździć 😉 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 3 Listopada Udostępnij Napisano 3 Listopada Generalnie nic nie wrzucam na YT, ale to co mam z aparatu to według mnie jakość jest ok choć to statyczne sceny. Czy mocno kombinowałem nie pamiętam. Postaram się coś wrzucić z GoPro i zobaczę jak wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 3 Listopada Mod Team Udostępnij Napisano 3 Listopada Przy statycznych obrazach lub jak jest mało ruchu to jeszcze źle nie jest. Najgorzej jak jest szybki ruch, czyli właśnie zjazdy. Wtedy jest najwięcej artefaktów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 3 Listopada Udostępnij Napisano 3 Listopada Wrzuciłem tak jak wyszło z kamerek (org w nazwie) i po przeleceniu do h264 przy pomocy ffmpg. Dodatkowo daję linki do plików które wrzuciłem. Uwagi techniczne: - najlepiej przełączyć jakość na 1440 ewentualnie 2160 jak nie będzie problemów z wydajnością - GP8 nagrywane w 2704x1520 z wysokim bitrate (około 100Mb/s), GP12 3840x2160 z niestety niższym bitrate (około 50Mb/s) - przekodowanie GP8 do około 25Mb/s, GP12 do 65MB/s Za dużej szybkości nie ma, bo musiałbym bardzo dobrze poszukać i pewnie jeszcze pobawić się w przycięcie - za dużo roboty na taką zabawę. Plik źródłowy: https://drive.google.com/file/d/12P9bKYP51gGekRUe2Nlgvw8i2sVr_I0g/view?usp=drive_link Plik: https://drive.google.com/file/d/1tYY5C4IYqq2ltbZR9Gx81Ao9t-t7Ep45/view?usp=drive_link Plik: https://drive.google.com/file/d/1tydZ7oenlawjNVRuGOUwfYJfGq3Hwwb8/view?usp=drive_link Plik: https://drive.google.com/file/d/1qGPTSYXVnwKKKVLJEJi_dJtastJIqYUQ/view?usp=drive_link Wspomniana statyczna scena z aparatu: Jakichś kolosalnych różnic nie widzę, gorzej jak się ogląda w niższych rozdzielczościach ale 1080 jeszcze daje radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
01beci Napisano 3 Listopada Autor Udostępnij Napisano 3 Listopada 7 godzin temu, spiwor napisał: Tu mam jeszcze jeden filmik ale bez dodawania muzyki w programie gopro. Wszystkie ustawienia jak wyżej, w programie jest dużo lepiej, youtube znów okroiło jakość. Na kamerce widać nawet szyszki i korzenie, tu znikły. Inna sprawa, że góra zrobiła się po prostu płaska i, nie wiem, może przez zbyt doskonałą stabilizację (?) nie "czuć" flow podczas oglądania. A tu nagrane przez zawodowca, dalej "spłaszczyło " górę, ale, sami zobaczcie: Wniosek jeden- nie nagrywać, żaden filmik nie oddaje emocji, po prostu jak najwięcej jeździć 😉 To w końcu jaka kamerka z odpowiedzi wnioskuję że lepiej uzbierać na GoPro 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bikemap Napisano 4 Listopada Udostępnij Napisano 4 Listopada (edytowane) Z tego co kojarzę to jeżeli wrzuca się na YouTube filmy poniżej 1440p to są one kompresowane przez YT kodekiem H.264 i to właśnie z takimi paskudnymi ustawieniami, natomiast jeżeli rozdzielczość jest wyższa, najlepiej 4K, to wtedy YT to sobie skompresuje za pomocą wyraźnie lepiej ustawionego VP9 czy też AV1. Dopóki nie zacząłem wrzucać filmów 4K to też wszystko wyglądało jak kupa a jeszcze dawniej wyglądało jeszcze gorzej bo nagrywałem właśnie tanim chińczykiem Tak więc, odpowiadając na pytanie: uzbierać bo stabilizacja to podstawa - conajmniej taka jak w GoPro6. A jeżeli chodzi o YT to tylko 4K. edit: a tak już zupełnie na marginesie, domyślnym ustawieniem przy odtwarzaniu osadzonego albo niepełnoekranowego filmu jest coś około 720p żeby zaoszczędzić na transmisji więc jeżeli np.: w filmie przestawicie jakość na 4K (bo taki materiał jest dostępny tylko nie jest domyślnie serwowany) to szyszki się pojawią Edytowane 4 Listopada przez bikemap Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi