Bartekkkk2137 Napisano 1 Listopada Udostępnij Napisano 1 Listopada Przypadkowo spuściłem całe powietrze z amortyzatora, który chciałem zamontować dopiero na sezon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 1 Listopada Udostępnij Napisano 1 Listopada Ciekawe pytanie, nie odpowiem, ale zapytam - jak właśnie spuściłeś, to czemu nie dopompujesz? I pytanie nr . 2 czy sposzczałeś wyrównując komorę negatywną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartekkkk2137 Napisano 1 Listopada Autor Udostępnij Napisano 1 Listopada Chciałem sprawdzić pracę amortyzatora i zgubiłem pompkę do amortyzatorów mam w rowerze solo air także komory pompuje się jednym zaworem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CRMOCAAD Napisano 1 Listopada Udostępnij Napisano 1 Listopada Nic się nie powinno złego stać z amorkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartekkkk2137 Napisano 1 Listopada Autor Udostępnij Napisano 1 Listopada Jutro na serwis podjadę napompować żeby na pewno psikusa nie było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 1 Listopada Udostępnij Napisano 1 Listopada kup spbie pompkę pod choinkę, na pewno się przyda 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 2 Listopada Udostępnij Napisano 2 Listopada W rowerach, które wrzucam do piwnicy na zimę - zawsze spuszczam, golenie wtedy są mniej narażone na walnięcie czymś. Nigdy nie miałem z tego powodu żadnych kłopocików. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartekkkk2137 Napisano 2 Listopada Autor Udostępnij Napisano 2 Listopada 8 godzin temu, Dokumosa napisał: kup spbie pompkę pod choinkę, na pewno się przyda Właśnie cały czas myślałem o pompce a jak zamawiałem amortyzator to zapomniałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Galvatron Napisano 2 Listopada Udostępnij Napisano 2 Listopada Brak powietrza nie powinien mieć żadnego wpływu na amortyzator. No chyba, że to jakieś badziewie z Ali, które leżąc bez ciśnienia się zapiecze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ya1! Napisano Wtorek o 19:23 Udostępnij Napisano Wtorek o 19:23 Sporo rowerów przychodzi w kartonach od producentów z niemal zerowym ciśnieniem w komorach amortyzatorów. Skoro nie boją się że przesyłki rzucane w transporcie się uszkodzą, to tym bardziej nie ma się co martwić przypadkowym spuszczeniem powietrza czy odstawieniem w ten sposób bika na zimę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano Wtorek o 19:58 Udostępnij Napisano Wtorek o 19:58 Jeśli będzie stał na kołach bez powietrza to trwale zdeformują się opony. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ya1! Napisano Wtorek o 20:06 Udostępnij Napisano Wtorek o 20:06 Mowa o braku powierza w amorach, nie w oponach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turysta05 Napisano Wtorek o 20:40 Udostępnij Napisano Wtorek o 20:40 Jeśli stoi na kołach to pusty amor zjedzie poza normalny zakres, oprze się gdzieś na twardo, ale czy to szkodzi? @ya1! jeśli masz obawy to zwykłą pompką napompujesz 3 atm, a to wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano Wtorek o 20:40 Udostępnij Napisano Wtorek o 20:40 Przeczytałem kołach zamiast komorach W komorach większego znaczenia nie ma. Są teorie, że v-ringi.(uszczelki wargowe) źle to znoszą ale praktyka tego nie potwierdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ya1! Napisano Wtorek o 21:00 Udostępnij Napisano Wtorek o 21:00 @Turysta05 nie mam obaw Odnosiłem się w swojej wypowiedzi do pierwszego posta. Na podstawie tego, że niektórzy producenci wysyłają rowery z niemal całkowicie "siadłymi" amortyzatorami/damperami. A wiadomo jak czasem traktowane są przesyłki. Jeśli nie mają obaw co do uszkodzenia sprzętu w przypadku brutalnego rzucania kartonami z rowerami, to tym bardziej użytkownik nie powinien się zamartwiać odstawieniem sprzętu na zimę ze spuszczonym powietrzem. Uważam, że to nawet zdrowsze dla amortyzatora kiedy kilka miesięcy będzie stał statycznie bez pełnego naprężenia (może niekoniecznie do zera). Co do wywołanych wcześniej opon, to też w okresie "nieużytkowym", lepiej nieco spuścić powietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano Środa o 00:40 Udostępnij Napisano Środa o 00:40 Co do opon to zdecydowanie lepszym pomysłem jest ich wręcz dopompowanie. Zapobiega to deformacjom oraz pękaniu gumy. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano Środa o 15:06 Udostępnij Napisano Środa o 15:06 Ja od zawsze na zimę spuszczam powietrze do zera z amortyzatorów, żeby w rowerach które są w piwnicy golenie były schowane a nie narażone na jakieś piwniczne przygody. Nigdy nie doświadczyłem żadnego z tym związanego problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi