Skocz do zawartości

[Okulary] bezbarwne

Rekomendowane odpowiedzi

18 godzin temu, chrismel napisał:

To nie jest szemrana wiedza tylko powszechnie dostępna w środowisku lekarskim. Moja koleżanka, która jest lekarzem, nową maskę jednorazową zakłada każdorazowo kiedy bada nowego pacjenta. Chirurg na sali operacyjnej ma wymienianą maskę co maksymalnie 30 minut.

Nie ma co porównywać warunków w środowisku w zasadzie skażonym do aktywności na świeżym powietrzu.
Tak samo można próbować dowodzić, że można bez problemu używać maseczek lekarskich cały dzień, bo półmaski bhp można całą zmianę (zwłaszcza wielokrotnego użytku).

18 godzin temu, chrismel napisał:

Ale proponuję zrobić eksperyment i zdjąć wszystko z twarzy. Przy okazji okulary przestaną parować.

A ja proponuję czytać uważniej, a nie fiksować się, że jak ktoś wspomina o zakrywaniu, to znaczy że tak jeździ cały czas...

W dniu 3.11.2024 o 09:15, zekker napisał:

A ja proponuję czytać uważniej, a nie fiksować się, że jak ktoś wspomina o zakrywaniu, to znaczy że tak jeździ cały czas...

O to, to. Komina używam zimojesienią zawsze + cieniutka czapeczka Kalenji (nie lubię się pocić), a twarz zakrywam w skrajnie niekorzystnych warunkach i ze względu na ochronę skóry. 

W dniu 3.11.2024 o 00:19, chrismel napisał:

Używam modelu 223

Wygląda na to, że mają tylko filtr UV.

Cytat

uvex supravision®: Powłoka przeciwmgielna dla optymalnego widzenia podczas każdej pogody. Technologia ta zapewnia o 400% większą ochronę przed zaparowaniem w porównaniu do standardów rynkowych, zapewniając przejrzystość bez zaparowania do 120 sekund. Powłoka uvex supravision® jest nakładana na wewnętrzną szybę gogli i zapobiega parowaniu nawet podczas dużych zmian temperatury.

Edytowane przez spidelli

@chudzinki Ja sam się zamotałem, musiałem nawet posta edytować. Moje ewidentnie mają jakąś powłokę od środka (co trzeba uwzględnić przy czyszczeniu). Ważne jest żeby patrzeć na literki przy modelach okularów, bo to oznaczenia zastosowanych systemów. Ja kupiłem z systemem a otworzyłem opis okularów bez systemu ;) 

Nie, ja miałem na myśli technologie Uvex:

Cytat

technologia supravision®
technologia colorvision®
technologia variomatic®

W nazwie okularów odpowiadają im skróty literowe typu CV, V - dokładnie tego nie ogarniam.

Kupując okulary trzeba tego pilnować bo wygląda na to, że ten sam model np. 706 może być z jakąś powłoką lub bez i - oprócz opisu - mogą na to wskazywać te dodatkowe literki w nazwie.

@spidelli, poczytałem i wszystko jasne, niestety...

Mam https://uvex.com.pl/uvex/okulary-rowerowe-uvex-sportstyle-802-v-53-0-872-2601/ i one, jak dla mnie, parują 🙂. A dokładniej zachowują się identycznie jak najtańsze decathlonowskie, które popryskam "antyfogiem".

Zatem jeżeli te Honneywelly będą mi dobrze leżeć to zostaję przy nich, bo moje dotychczasowe przeźroczyste już są bardzo porysowane.

• +1 pomógł 1

@Przecietny @przemeg @chudzinki @spidelli nie wiem czy tylko 204, czy tylko mój egzemplarz, bo używałem tylko 1, ale nie polecam tych Uvexów. Szkła porysowały się przy pierwszym kontakcie z podłożem i co najważniejsze zauszniki, a w zasadzie ich żelowe wykończenia rozpadły, czy też pokruszyły po 2 sezonach (jakieś 5000 km użytkowania).

Tu to pokazuję..

• +1 pomógł 1

Znalazłem moje plastiki z Dekla, nawet prawie dzisiaj omal się nie wybrałem do lasu na "nocne" MTB. Licznik, lampki na rower i na kask naładowane od wczoraj ale przyszła niemoc :D 

Uvex poczeka, już się napaliłem ale zostaję na razie przy plastikach.