Turysta05 Napisano 6 Listopada Udostępnij Napisano 6 Listopada Dzięki za uwagi o ślizgach. Rzeczywiście w Suntourach to ten czarny plastik taki szorstki, porowaty. Ale może to celowe, bo dobrze trzyma smar? Dobrze współgra ze stalową golenią? Lepiej jednak gdy aluminium, chociaż anodowane (a cudów nie należy się spodziewać) pracuje na teflonie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turysta05 Napisano 8 Listopada Udostępnij Napisano 8 Listopada @Bubbels do tych amorków musimy dokupić pompkę wysokiego ciśnienia, wybrałeś coś? A może jeszcze oliwkę do uzupełnienia?🤔 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bubbels Napisano 8 Listopada Autor Udostępnij Napisano 8 Listopada (edytowane) @Turysta05 Mam już pompkę którą kupiłem przy ostatniej promocji na Paragona w goldzie, tutaj moje pierwsze wrażenia odnośnie wymiany uginacza w e-trekkingu 😅: https://www.pepper.pl/promocje/rockshox-paragon-gold-rl-28-solo-air-50-v-brake-885376#comment-19999155 Pompkę mam dokładnie taką (kopia pompki BETO) https://pl.aliexpress.com/item/1005007035209382.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.5.70391c24AuyTO4&gatewayAdapt=glo2pol Sprawdza się bardzo dobrze Edytowane 8 Listopada przez Bubbels Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turysta05 Napisano 8 Listopada Udostępnij Napisano 8 Listopada (edytowane) Ok! Kupię podobną pompkę. Widzę że jesteś kolego @Bubbels już doświadczony w instalacji tych powietrznych amorów. Pozostaje temat smarowania. Ja na pewno mojego rozbiorę bo założę ochraniacze, wcześniej opisane: https://www.forumrowerowe.org/topic/272064-amortyzator-suntour-sf14-xcr-air-29-vs-słynny-bolany-z-ali/?do=findComment&comment=2509718 To aby działało musi być czyste. Na pewno trochę oleju się rozleje i będę musiał (nie kcem, ale muszem🤭) zrobić serwis "0". Czy Ty zaglądałeś do środka? Jak oglądam te spektakle z czyszczeniem amortyzatorów i łańcuchów po każdej jeździe, to jestem pełen podziwu dla cierpliwości tych ludzi. Ja po powrocie myślę tylko o jedzeniu😋😂. Edytowane 8 Listopada przez Turysta05 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bubbels Napisano 9 Listopada Autor Udostępnij Napisano 9 Listopada (edytowane) @Turysta05 Wiem że to kontrowersyjne ale postanowiłem zaufać producentowi i swojego założyłem tak jak dostałem, ot, widziałem kilka rozbiórek RockShox'ów w sieci i napiszę wprost, większość z nich wcale nie była jakoś specjalnie potrzebna Ok, trafiają się gorzej nasmarowane sztuki na start ale to już trzeba mieć pecha aby dojechać go zanim skończy się sezon i zrobimy normalny przegląd.. Pewnie oddam go pod koniec przyszłego sezonu do miejscowego serwisu na przegląd lub jak będę miał czas i ochotę to sam spróbuje się za to zabrać, czas pokaże. Co do szeroko pojętego dbania, co drugą/trzecią jazdę pokrywam lagi oryginalnym olejem RockShox'a 5WT (który według specyfikacji producenta jest zastosowany w tym amorku), uginam kilka do kilkunastu razy do maksymalnego zakresu pracy (aby syf z warg zgarniających zebrał olej), następnie wycieram lagi do sucha szmatką z delikatnym włosiem, i to tyle, musi wystarczyć Bolaniaka również założę tak jak przyjdzie i będę o niego dbać w podobny sposób, nie zamierzam dawać przesadnych forów żadnemu z nich i zobaczymy który zaliczy większy przebieg zanim któryś oznajmi: "pier%#$ole dalej amortyzować dla tego sknery.. I MYK ZACIERANKO LAGI albo nieszczelność z półobrotu byle jak! ŁYSO CI TERAZ LENIWY CENTUSIU?!" Edytowane 9 Listopada przez Bubbels Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turysta05 Napisano 9 Listopada Udostępnij Napisano 9 Listopada Ja pytam co w środku, bo sam na pewno rozbiorę. Już się zdecydowałem na Nanlio X7 PRO, który ma już założony temat🙂. Widziałem też demontaż na Youtube, fabrycznie nie ma oleju, ale ponoć można napełnić, tak twierdził autor🤔. Ja chcę założyć osłony i dlatego muszę też podłożyc ogranicznik skoku (z elastomeru) bo inaczej osłony nie wytrzymają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bubbels Napisano 10 Listopada Autor Udostępnij Napisano 10 Listopada Niestety tutaj nie pomogę ponieważ nie mam takiej wiedzy, ale myślę że większość tych dalekowschodnich konstrukcji jest dość podobna do siebie i może w sieci są już odpowiedzi na Twoje pytania jak dobrze poszukasz🤔 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi