Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzięki za uwagi o ślizgach.  Rzeczywiście w Suntourach to ten czarny plastik taki szorstki, porowaty. Ale może to celowe, bo dobrze trzyma smar? Dobrze współgra ze stalową golenią?  Lepiej jednak gdy aluminium, chociaż anodowane (a cudów nie należy się spodziewać) pracuje na teflonie.

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

@Turysta05

Mam już pompkę którą kupiłem przy ostatniej promocji na Paragona w goldzie, tutaj moje pierwsze wrażenia odnośnie wymiany uginacza w e-trekkingu 😅: https://www.pepper.pl/promocje/rockshox-paragon-gold-rl-28-solo-air-50-v-brake-885376#comment-19999155

Pompkę mam dokładnie taką (kopia pompki BETO)

https://pl.aliexpress.com/item/1005007035209382.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.5.70391c24AuyTO4&gatewayAdapt=glo2pol

Sprawdza się bardzo dobrze :)

Edytowane przez Bubbels
Napisano (edytowane)

Ok! Kupię podobną pompkę.

Widzę że jesteś kolego @Bubbels już doświadczony w instalacji tych powietrznych amorów. Pozostaje temat smarowania. Ja na pewno mojego rozbiorę bo założę ochraniacze, wcześniej opisane:

https://www.forumrowerowe.org/topic/272064-amortyzator-suntour-sf14-xcr-air-29-vs-słynny-bolany-z-ali/?do=findComment&comment=2509718

To aby działało musi być czyste. Na pewno trochę oleju się rozleje i będę musiał (nie kcem, ale muszem🤭) zrobić serwis "0". Czy Ty zaglądałeś do środka? 

Jak oglądam te spektakle z czyszczeniem amortyzatorów i łańcuchów po każdej jeździe, to jestem pełen podziwu dla cierpliwości tych ludzi. Ja po powrocie myślę tylko o jedzeniu😋😂.

Edytowane przez Turysta05
Napisano (edytowane)

@Turysta05

Wiem że to kontrowersyjne ale postanowiłem zaufać producentowi i swojego założyłem tak jak dostałem, ot, widziałem kilka rozbiórek RockShox'ów w sieci i napiszę wprost, większość z nich wcale nie była jakoś specjalnie potrzebna :wacko: Ok, trafiają się gorzej nasmarowane sztuki na start ale to już trzeba mieć pecha aby dojechać go zanim skończy się sezon i zrobimy normalny przegląd.. Pewnie oddam go pod koniec przyszłego sezonu do miejscowego serwisu na przegląd lub jak będę miał czas i ochotę to sam spróbuje się za to zabrać, czas pokaże.

Co do szeroko pojętego dbania, co drugą/trzecią jazdę pokrywam lagi oryginalnym olejem RockShox'a 5WT (który według specyfikacji producenta jest zastosowany w tym amorku), uginam kilka do kilkunastu razy do maksymalnego zakresu pracy (aby syf z warg zgarniających zebrał olej), następnie wycieram lagi do sucha szmatką z delikatnym włosiem, i to tyle, musi wystarczyć :)

Bolaniaka również założę tak jak przyjdzie i będę o niego dbać w podobny sposób, nie zamierzam dawać przesadnych forów żadnemu z nich i zobaczymy który zaliczy większy przebieg zanim któryś oznajmi: "pier%#$ole dalej amortyzować dla tego sknery.. I MYK ZACIERANKO LAGI albo nieszczelność z półobrotu byle jak! ŁYSO CI TERAZ LENIWY CENTUSIU?!" :icon_mrgreen:

Edytowane przez Bubbels
Napisano

Ja pytam co w środku, bo sam na pewno rozbiorę. Już się zdecydowałem na Nanlio X7 PRO, który ma już założony temat🙂. Widziałem też demontaż na Youtube, fabrycznie nie ma oleju, ale ponoć można napełnić, tak twierdził autor🤔.  Ja chcę założyć osłony i dlatego muszę też podłożyc ogranicznik skoku (z elastomeru) bo inaczej osłony nie wytrzymają.

Napisano

Niestety tutaj nie pomogę ponieważ nie mam takiej wiedzy, ale myślę że większość tych dalekowschodnich konstrukcji jest dość podobna do siebie i może w sieci są już odpowiedzi na Twoje pytania jak dobrze poszukasz🤔

• 4 tygodnie później...
Napisano

Właśnie odebrałem Nanlio X7 PRO

Screenshot_2024-12-05-23-06-32-144_com.android.chrome.thumb.jpg.9e5dd1a2aca717417e2bcc6676411abe.jpg

Przyjechał w twardym kartonie bezpiecznie zapakowany, staranne wykonanie we wszystkich detalach budzi szacun i zaufanie. Widać Chińczykom zależy na podbiciu naszego rynku (a może rynku świata🤔). Aby sprawdzić "na sucho" spuściłem powietrze i tak: golenie przesuwają się płynnie na całym skoku 140mm, z lekkim oporem chyba od uszczelek gumowych, nie wyczułem żadnych luzów (co prawda nie było obciążenia), regulacja tłumienia odbicia działa sprawnie w szerokim zakresie ale w obu kierunkach, tak więc nie jest to tłumienie odbicia tylko tłumienie w ogóle, prawdziwa jazda pokaże, pokrętło ABS blokady skoku działa sprawnie, amorek stoi jak zamurowany, nie bardzo rozumiem dalszych stopni tej regulacji ABS bo nie wyczułem żadnego skutku. Wybrałem wersję PRO chociaż 140mm zmieni mi geometrię roweru, ale jest na ślizgach metalowo teflonowych, a duży zakres pozwoli zainstalować osłony gumowe. Na dobrą sprawę oczekuję tylko jednego, że sprężynę napompuję dokładnie pod swoją wagę👍. Mam nadzieję, że moja przygoda ze sprężynowcem Suntoura XCM 30 dobiegła końca😄:

https://www.forumrowerowe.org/topic/272064-amortyzator-suntour-sf14-xcr-air-29-vs-słynny-bolany-z-ali/?do=findComment&comment=2509608

Jeśli ktoś zainwestuje te 350zł (amorek+pompka+przesyłka gratis) to będzie zadowolony z nowej zabawki😀😂.

• 4 tygodnie później...
Napisano

@Bubbels, @Danioh, odgrzewam temat, bo nie wiem czy jest nadal zainteresowanie?  Ja wymieniłem amortyzator i opisałem w dedykowanym temacie NanLio X7 PRO 

https://www.forumrowerowe.org/topic/272436-amortyzator-przedni-nanlio-x7-pro-140120-z-aliexpres/?do=findComment&comment=2514705

Jeździłem specjalnie po dziurach, po wybrukowanych uliczkach i dał się łatwo ustawić (ciśnienie!) dla wygodnej jazdy, przynajmniej w porównaniu do poprzedniego😡.  Ładnie trzyma ustawienia i po prostu teraz jeżdżę, a temperatury w zakresie -1..+5°C.  Jeszcze tutaj "wymądrzałem się"😂 na temat wysokości skoku amortyzatora:

https://www.forumrowerowe.org/topic/272451-amortyzator-rock-shox-paragon-gold-rl-28-65mm/?do=findComment&comment=2515016

Pytam, bo jestem ciekawy, do jakiego etapu dobrneliście u siebie???