Bubbels Napisano Czwartek o 13:09 Udostępnij Napisano Czwartek o 13:09 Cześć, Szukam czegoś taniego na zastępstwo wysłużonego sprężynowego XCR'a który był razem z kupionym niedawno przeze mnie Romecie Mustang M6 2020, niestety amor musiał nie mieć lekkiego żywota ponieważ niemalże nic nie tłumi (niemal sztywniak w jeździe po lesie..) a w dodatku ma już lekko pordzewiałe golenie tu i ówdzie, widać poprzedni właściciel całkowicie o niego nie dbał. Jak myślicie, podstawowy powietrzny XCR będzie dobrym zastępstwem? Czy może skusić się na popularnego ostatnio Bolany/Nanlio z Ali? Znajomy posiada Bolany od kwietnia i póki co jest bardzo zadowolony. Znalazłem całkiem uczciwą ofertę na nowego XCR'a SF14 AIR 29" 1 1/8 AHEAD oraz mocowaniem koła QR poniżej 400 zł, jest sens brać chińczyka skoro mamy coś sprawdzonej marki w niezłej cenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bubbels Napisano Czwartek o 14:18 Autor Udostępnij Napisano Czwartek o 14:18 (edytowane) Brak opcji edycji pierwszego postu więc dodam że chodzi dokładnie o ten amor: https://www.bike-discount.de/en/suntour-sf14-xcr-air-rl-r-29-disc-100-remote Grafiki poglądowe są błędne co potwierdził sam sklep, zgodnie z opisem oferty jest to wersja z prostą rurą sterową AHEAD oraz QR'kami, trochę martwi mnie to "SF14".. Jest to amor wyprodukowany w 2014 roku?.. Edytowane Czwartek o 14:20 przez Bubbels Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano Czwartek o 14:27 Udostępnij Napisano Czwartek o 14:27 To tylko oznaczenie modelu. W każdym razie to wybór między dżumą a cholerą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bubbels Napisano Czwartek o 15:02 Autor Udostępnij Napisano Czwartek o 15:02 (edytowane) Jedno jest pewne, aktualny XCR sprężynowy to już denat i wszystko będzie lepsze od tej bezużytecznej kotwicy, jeździłem na tym Bolany znajomego i napiszę tak - to działa! Niebo a ziemia względem sprężynowych SunTour'ów które to często dorzucane są do tańszych rowerów. Wiem że dla rowerowych purystów jest to nie do pomyślenia.. ALE, dla amatora wystarczy aby w lesie czy na wyboistym szlaku coś tam tłumiło, skakać na tym nie zamierzam i działanie takiego Bolany jest już w moim odczuciu jak najbardziej luks, tak samo jak działanie mojego Paragon Golda 50mm w trekkingu, również świetnie wybiera drobniejsze nierówności i uskoki na ścieżkach/asfalcie. Ktoś miał jeszcze do czynienia z powietrznym XCR SF14? Edytowane Czwartek o 15:04 przez Bubbels Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano Czwartek o 15:13 Udostępnij Napisano Czwartek o 15:13 Tu niedawno było o tym crapie z ali... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bubbels Napisano Czwartek o 16:51 Autor Udostępnij Napisano Czwartek o 16:51 (edytowane) Może użytkownik trafił na stary model jeszcze na ślizgach z tworzywa zamiast teflonowych oraz bez gąbek pod wargami zgarniającymi etc, sporo jest również opinii w sieci że te poprawione wersje na teflonie i z gąbkami nie są już takie straszne i swoje wytrzymują, przykład mam własnego otoczenia gdzie znajomy męczył swojego Bolaniaka cały sezon i żadne dolegliwości z opisanych w powyższym wątku nie wystąpiły. https://i.imgur.com/eRUAMkd.png Tak czy siak chyba bardziej przychylam się ku SF14, nawet dla samego porównania z Bolany/Nanlio. Edytowane Czwartek o 17:07 przez Bubbels Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Galvatron Napisano wczoraj o 09:57 Udostępnij Napisano wczoraj o 09:57 Nie warto kupować żadnego. Zbieraj na Raidona. Raidon to bardzo prosta konstrukcja z nierozbieralnym tłumikiem, która przy regularnym serwisie - bardzo prostym do zrobienia - działa i nic się z nią nie dzieje. Zaletą Raidona są sensownej jakości górne golenie(anodyzowane aluminium), które się nie ścierają, o ile tylko widelec jest dobrze nasmarowany. Serwis polega na zdjęciu górnych goleni, wykręceniu górnego korka i dolnej nakrętki sprężyny, wyczyszczeniu wszystkiego, nasmarowaniu uszczelek przeciwkurczowych, ślizgów, sprężyny negatywnej i tłoka powietrznego, a na końcu wlaniu 3 ml oleju 80WT do komory powietrznej. Potrzebujesz tylko dwóch imbusów, nasadki i klucza nastawnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turysta05 Napisano 23 godziny temu Udostępnij Napisano 23 godziny temu Ta zadziwiająco tania🤔 oferta na Suntoura: https://www.bike-discount.de/en/suntour-sf14-xcr-air-rl-r-29-disc-100-remote to jakiś absolutny wyjątek, potrafi ktoś wyszukać podobne? Natomiast na Ali.. wszystkie i to w dużym wyborze są atrakcyjne cenowo, a można liczyć na promocje😁 @Bubbels obserwuj, porównuj działanie chińczyka u znajomego, porównuj z twoim nowym, liczę na to, że je opiszesz👍. Ja mam Suntoura XCM, sam go nasmarowałem, chodzi lekko i płynnie, ale... coraz bardziej jestem przekonany, że sprężyna za słaba (elektryk +moje 90kg), od razu się ugina, a na dziurach dobija, kiepsko🥴. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 21 godzin temu Udostępnij Napisano 21 godzin temu W końcu ktoś wycenił realną wartość tych uginaczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bubbels Napisano 15 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 15 godzin temu (edytowane) @DokumosaSzkoda że u nas dalej bujają w obłokach i się cenią.. @Turysta05 Co do mojego zakupu, lubię eksperymenty więc koniec końców wleci CingCiong, u kumpla od kwietnia świetnie się sprawdza w budżetowym Kross Level 2.0 na którym zrobił blisko już 2K? kilometrów z czego połowa to mordowanie leśno-polne i wciąż się trzyma (nierzadko w wilgoci), jak na amor za 4 stówki to już teraz nie ma tragedii, ciekawe czy nie posypie się w przyszłym sezonie.. Póki co dalej robi robotę i deklasuje mojego aktualnego sprężynowego XCR'a, postaram się dać znać jeśli w końcu Bolany znajomego powie "dość!" . Ja wstępnie zamówiłem to cudo - KLIK Ale później znalazłem coś znacznie bardziej interesującego - >>>KLIK<<< Chyba jakiś nowy model Bolaniaka, tzw. "SHINED" , w podanej specyfikacji odczuwalnie zeszli z wagi oraz skrócili odległość oś-korona, często jest 540mm a tutaj mamy już 515mm co mi bardzo pasuje ponieważ aktualny XCR ma właśnie te okolice, co więcej, po schemacie widać czarno na białym układ teflonowych ślizgów oraz gąbek, jest to mocno zaznaczone nawet w specyfikacji więc liczę że dostanę najnowszy możliwy model po wszelkich "liftingach", ponadto NANLIO Mate 32/X7 Pro ma enigmatyczny wymiar mocowanie hamulca 75mm zamiast klasycznego PM 74mm jak w powyższym Bolany SHINED, co jak co ale wolę nie ryzykować odsyłania widelca z tego powodu.. Może to tylko błąd w opisie a może nie.. Z kuponami i korzystnym przewalutowaniem z $ (Revoult) wyjdzie ~450 zł, myślę że to uczciwa cena za taki eksperymentalny komponent bojowego przeznaczenia Jeśli się sparzę to trudno, wleci już coś normalnego ALE, jak wspomniałem lubię eksperymenty i jestem w stanie zaryzykować Sprzęt wyląduje w świeżo ulepionym elektryku który powstaje z myślą jazdy po bezdrożach, nowa wykałaczka nie będzie miała lekko PS: myślę że co bym tam nie wsadził to będzie X razy lepsze od aktualnego zajechanego uginacza który aktualnie max co robi to trzyma koło na swoim miejscu i może coś tam "amortyzuje" jak się wpadnie w krater wielkości arbuza albo zjedzie z wysokiego krawężnika.. Edytowane 14 godzin temu przez Bubbels Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Galvatron Napisano 16 minut temu Udostępnij Napisano 16 minut temu 23 godziny temu, Turysta05 napisał: @Bubbels obserwuj, porównuj działanie chińczyka u znajomego, porównuj z twoim nowym, liczę na to, że je opiszesz👍. Ja mam Suntoura XCM, sam go nasmarowałem, chodzi lekko i płynnie, ale... coraz bardziej jestem przekonany, że sprężyna za słaba (elektryk +moje 90kg), od razu się ugina, a na dziurach dobija, kiepsko🥴. Zapytaj @ACTIVIA, czy nie ma twardszych sprężyn, a docelowo zbieraj na widelec powietrzny. Jeśli skok jest większy niż 100 mm, to celuj w Revelation/Yari. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi