Skocz do zawartości

[do 12 500zł] szosa na 105 DI2

Rekomendowane odpowiedzi

16 godzin temu, pszupiluk napisał:

Na ten moment moje za/przeciw:

TCR - za: cena (kupię go za poniżej 12 000 zł), bardziej aero pozycja (mam taką w gravelu, choć kręgosłup cierpi - ale to bardziej z winy wypadniętego dysku) i „idealny rozmiar” - w sensie M/L

przeciw: też jest nim pozycja aero - czy dam radę wytrzymać tak dłuższe dystanse + trochę kolorystyka/wyglad roweru

Defy - za: bardziej zbliżona pozycja do aktualnej na Tribanie, wygląd, 

przeciw: balansowanie pomiędzy rozmiarem M lub L (będę przymierzał go w następnym tygodniu), cena 

Rose - za: wygląd, pozycja aero, rozmiar, cena 

przeciw: brak sztywnych osi, tutaj też pozycja, wygląda też na taki „tańszy” rower

Co do prędkości i stylu jazdy - raczej balansuje na Tribanie w okolicach 32-35 km/h średniej gdy jeżdżę sam. Często jednak odczuwam ograniczenie w napędzie, żeby uzyskać większą prędkość, a też pod górę mam czasem problem przez rozmiar kasety i korby.  Jeżdżę też aktualnie głównie w górnym chwycie z racji wypadniętego dysku, choć przez zimę na trenażerze chcę przyzwyczaić plecy do tej pozycji. 

p.s. luźniejsze jazdy też robię na tcr...co ma jedno z drugim. Większość kupuje sportowe auta nie na tor tylko do bulwarowej bujanki. Tu też tak można.

Wiem, że fajnie by było poczekać do wykurowania pleców, ale męczę się z tym już rok, a też triban zbyt bardzo mnie już ogranicza i nie chcę w niego inwestować. 

Czyli nic innego na 105 DI2 w pozycji bardziej endurance nie ma? 

No pamiętaj, że w nowych Giantach różnica między sportowymi TCR (to nie jest aero- od tego jest Propel, który jednak nie jest tak aero jak jego poprzednik), a endurancowym Defym się lekko zaciera. Nowy Defy ma bardziej sportową geometrię niż jego poprzednik, wsadzisz tam szersze papcie powyżej 35c. Z kolei TCR mimo swojego wyścigowego rodowodu jest bardzo wygodnym sprzętem- przynajmniej dla mnie jako użytkownika. To mój drugi tcr i teraz zastanawiam się, czy iść w następnego, czy spróbować szczęścia z defy. Przy swoim wzroście jesteś w rozmiarze M/L jeśli nie masz zbytnio zaburzonych proporcji ciała. Przy moim 176cm m-ka w tcr i defy jest idealna. W garażu mam jeszcze bardziej endurancowego gianta contenda i tam też m-ka idealna. 

Jeśli na swoim rc120 osiągasz takie średnie to na tcr będziesz latał, a rower przy każdym depnięciu będzie Tobie spod tyłka uciekał....

Podejrzewam, że przy tej kontuzji póki plecy bedą boleć na TCR i na Defy....

• +1 pomógł 2

@Zigfir pisałem ogólnie , natomiast jeżeli ktoś się wstrzeliwuje w jakieś zimowe wyścigi, czy inne okresy gdzie może zaistnieć, to przygotowuje się odpowiednio w innych terminach pod swoje "wydarzenia". Zima dla tych co chcą się pościgać z top 10  walcząc o pudło w imprezach wysokiej rangi w  sezonie np letnim, to zupełnie inny plan i zakres treningowy.

Edytowane przez kaido2
  • +1 pomógł 1

Cube ma fajny rower na 105 Di2, geometria endurance ale bardziej sportowa https://www.cube.eu/pl-pl/cube-agree-c-62-one-foggrey-n-grey/826100

Myślę, że po negocjacjach w sklepie stacjonarnym możesz zmieścić się w zakładanym budżecie

Druga propozycja na zwykłej 105 to Scott: https://www.scott.pl/produkt/1788/13369/Rower-Addict-50-Slate-grey

Jest też wersja na Di2 ale droższa

Cytat

Cube ma fajny rower na 105 Di2, geometria endurance ale bardziej sportowa https://www.cube.eu/pl-pl/cube-agree-c-62-one-foggrey-n-grey/826100

Myślę, że po negocjacjach w sklepie stacjonarnym możesz zmieścić się w zakładanym budżecie

A widziałeś kiedyś rower cube'a tej klasy w sklepie stacjonarnym? Polski dystrybutor to dramat, takich rowerów się u nas nie kupi

Może i ciężko dostępne ale z wyglądu Cube coraz ciekawszy. Ciekawe jak pod kątem wykonania i technologi to wygląda.
Swoją drogą wielu producentów idzie w kierunku zunifikowani swoich produktów. Canyon też tegorocznego Aeroda przerobił na bardziej strawnego dla zwykłych zjadaczy chleba.
A jak już przy Canyonie - mają w ofercie Ultimate CF SL 7 Di2 ale to już niemal 16 tysiaków. 

18 godzin temu, Mihau_ napisał:

A widziałeś kiedyś rower cube'a tej klasy w sklepie stacjonarnym? Polski dystrybutor to dramat, takich rowerów się u nas nie kupi

SkiTeam ma mieć te rowery w listopadzie lub grudniu tego roku 

Można je kupić od ręki w niemieckim sklepie internetowym Bike-Discount 

przy obecnym kursie Euro wyjdzie taniej niż u nas