Skocz do zawartości

[Felga] Dziwna „osłona” w feldze

pcu123

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry wszystkim!

Wybaczcie pytanie kompletnego laika, ale każdy przecież kiedyś zaczyna…

W ciągu ostatniego roku wymieniałem dętkę w przednim kole chyba 4 razy. Zawsze dawałem zarobić jakiemuś lokalnemu serwisowi, ale w końcu postanowiłem sam się za to zabrać. I okazało się, że w środku felgi jest taka śmieszna osłona (nawet nie wiem jak to nazwać) z wycięciem na wentyl, która w czasie jazdy zapewne się przesuwa i ostre brzegi tego wycięcia wbijają się w dętkę powodując dziurę w podstawie wentyla. Wygląda to tak:

IMG_9724.thumb.JPG.646ba4f976c90ec0db89e62381bbd50e.JPG

IMG_9723.thumb.JPG.7bf544474304ef21163007ab2e044782.JPG

Co to jest? Czy ja mogę się tego po prostu pozbyć i założyć po prostu nową dętkę?

Jeżeli tak było jak piszesz, to zachowanie serwisu jest karygodne, naraża Cię na powtarzające się koszty. Tak jak pisze @chudzinki osłania nyple szprych i musi być!  Aby być pewnym stabilnej taśmy, to kup taką do felg bezdętkowych, przyklei się i będzie nie do ruszenia💪. Zapytaj w sklepie, na Allegro telefonicznie, to Ci doradzą.

Taśma elektryczna też ok, ale owiń tak ze 3x bo ona płynie pod obciążeniem i ciśnienie może przepychać w otwory.

Jest jeszcze taka ewentualność, że to opona przesuwa się po obręczy, rzadkie zjawisko, ale miałem taką wędrującą oponę. Można to rozpoznać po tym, że wentyl coraz bardziej ustawia się ukośnie. Nie umiałem temu radykalnie zaradzić,  co jakiś czas spuszczałem powietrze i obracałem oponę. Bardzo kłopotliwe. Chyba opona niedopasowana do felgi. 

Edytowane przez Turysta05

Opisana wędrująca opona, to wspomnienie z czasów kiedy wszystkie wentyle były gwintowane z możliwością dokręcenia, a zaworki na gumę wentylkową (idealną do zrobienia procy😁😂🤣, gdy się kupiło z metra). Jednak gdy opona ciągnie dętkę za cały obwód, to niestety przykręcony wentyl się wyrwie🥴.   Następuje coś podobnego, co opisuje @pcu123

4 godziny temu, Turysta05 napisał:

Jeżeli tak było jak piszesz, to zachowanie serwisu jest karygodne, naraża Cię na powtarzające się koszty.

No raczej było. Bo pamiętam, że nawet pan w serwisie mi pokazywał, że wentyl się naderwał. Pewnie po prostu wymienił i nie zastanawiał się nad wyglądem tego.

Taśma izolująca ma tą wadę, że zostawia syf od kleju. Sama z czasem też robi się syfiasta.

@Mentos w kilku tematach polecał https://www.tasmyikleje.pl/tasmy-jednostronnie-klejace/strongtasmy-foliowe/strong/tasmy-strappingowe

Jeszcze nie wiem jak z resztkami kleju, bo za krótko mam. Na razie wygląda, że będzie zdecydowanie lepiej niż izolacyjną.

Edytowane przez zekker