SmartCheetah Napisano 29 Października Udostępnij Napisano 29 Października Cześć, Prośba o ogólną poradę, ktoś ostatnio próbował wziąć co nie jego, na szczęście zabezpieczenie się nie poddało. Czy z takimi uszkodzeniami powinienem pomyśleć o nowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekSw Napisano 29 Października Udostępnij Napisano 29 Października Tak. Bo chyba to ktoś jakimś nożem piłował. Takie linki są do ogarnięcia nożycami do metalu do kupienia w każdym markecie budowlanym za niewielkie pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chrismel Napisano 29 Października Udostępnij Napisano 29 Października Kiedyś zgubiłem kluczyk do takiego zapięcia. Byliśmy na wakacjach więc nie miałem dostępu do narzędzi. Żona robiła obiad a ja w tym czasie przeciąłem takie zapięcie pilniczkiem do paznokci. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SmartCheetah Napisano 29 Października Autor Udostępnij Napisano 29 Października @TomekSw @chrismel Po bruździe przy kłódce na 1szym zdjęciu widać, że ktoś musiał używać jakichś obcęgów z dużą siłą nacisku. Linka też się nie poddała. Pilniczkiem lub nożem w tym przypadku mogliby co najwyżej połaskotać. Na żywo to jest konkretne i ciężkie zapięcie. Ok, dla świętego spokoju pomyślę o nowym i przez jakiś czas będę trzymał rower w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chrismel Napisano 29 Października Udostępnij Napisano 29 Października To jest plastik na zewnątrz, potem cienki oplot z drucika o średnicy mierzonej w dziesiątkach części mm a w środku pusta plastikowa rurka na którą ten oplot jest nawinięty. Więc na żywo może i wygląda na konkretne a w praktyce byle czym się to przetnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SmartCheetah Napisano 29 Października Autor Udostępnij Napisano 29 Października Jak zakupie nowe, z ciekawości postaram się nad nim poznęcać. Okaże się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lassar71 Napisano 29 Października Udostępnij Napisano 29 Października Ten plastik na zewnątrz robi za szkło powiększające :). Zwykłymi kombinerkami dla testów przeciąłem. Bez większych problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SmartCheetah Napisano 29 Października Autor Udostępnij Napisano 29 Października Ok chłopaki, to paznokciem widocznie ktoś próbował to przeciąć, macie racje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomekSw Napisano 29 Października Udostępnij Napisano 29 Października Heh. Ciekawe czy byłoby Ci do śmiechu jakbyś nawet tej przeciętej linki na miejscu nie zastał. Uwierz mi nie jest fajnie jak zakoszą Ci rower - sam tego doświadczyłem i o dziwo był to dość leciwy sprzęt. U mnie prawdopodobnie linka z gównolitu (pewnie gorsza niż Twoja) musiała po prostu zachęcić potencjalnego złodzieja żeby spróbował. Takie linki stosuje się jak chcesz na chwilę zostawić rower, a i tak jest ryzyko, że ktoś jednym cięciem ją zdejmie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turysta05 Napisano 29 Października Udostępnij Napisano 29 Października O wytrzymałości takiej linki mówi jej waga, jeśli ciężka to trochę stali jest, ale trzeba to wozić. Ja powiem o mojej przygodzie, ku przestrodze: Mam linkę na szyfr z programatorem, takie dodatkowe kółko. Kiedyś podczas zapinania niechcący je ruszyłem i przeprogamowałem. Stałem z zablokowanym rowerem w środku miasta. Nie pamiętam czy byłem bardziej przerażony, czy wkur...ny. Na szczęście udało się cofnąć. Pierwsze co zrobiłem to zablokowałem te cholerne kółko na stałe. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SmartCheetah Napisano 29 Października Autor Udostępnij Napisano 29 Października 2 godziny temu, TomekSw napisał: Heh. Ciekawe czy byłoby Ci do śmiechu jakbyś nawet tej przeciętej linki na miejscu nie zastał. Uwierz mi nie jest fajnie jak zakoszą Ci rower Nie śmieję się z próby kradzieży przecież Co najwyżej podśmiechuję z tej linki, bo wiecie najlepiej jak jest mocna i czym ktoś próbował przecinać, mimo że mam ją w rękach. Cytat O wytrzymałości takiej linki mówi jej waga, jeśli ciężka to trochę stali jest, ale trzeba to wozić. Tak, to jej największa wada, że jest spora, ciężka i sztywna. Tym bardziej, że jest do roweru 6 latki. A propo przeprogramowania, ktoś tak się z nią siłował, że przeprogramowało mi ostatni numer o jedno oczko. Dziwna sprawa, ale po tym się zorientowałem, że coś jest nie tak, nie mogłem rano otworzyć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 29 Października Udostępnij Napisano 29 Października (edytowane) Cytat bo wiecie najlepiej jak jest mocna Oczywiście, że wiemy. Ba, napiszę ci nawet z pełną odpowiedzialnością za te słowa, że "mocne" zabezpieczenie skonstruowane na bazie linki nie występuje w przyrodzie. To jest po prostu trochę skręconego, zwykłego, stalowego drutu. Żadnego utwardzania, żadnych sensownych stopów, żadnych dobrych zamków. Zabezpieczenia oparte o linkę są najtańsze i najłatwiejsze do sforsowania. To, że nadal masz rower to wynik wyłącznie braku przygotowania złodzieja do akcji, pewnie jakiś "okazjonalny" Jaki rower/o jakiej wartości przypinasz czymś takim? Podrzucę dla potomnych filmiki z "testem" zabezpieczeń. Wprawdzie kanał o tematyce związanej z moją inną zajawką ale na rowerowym yt nikt aż tak rozlegle do tematu nie podszedł Edytowane 29 Października przez Mihau_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rowerzysta01 Napisano 8 Listopada Udostępnij Napisano 8 Listopada @SmartCheetah takie zabezpieczenie nie jest raczej skuteczne, raczej u-lock lub łańcuch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smw44199 Napisano Sobota o 10:18 Udostępnij Napisano Sobota o 10:18 Przy obecnych cenach i dostępności narzędzi akumulatorowych, ŻADNE zabezpieczenie nie nastręcza większych trudności. Pozostaje kwestia czasu, czy trwa to 5s, czy 65. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rowerzysta01 Napisano Sobota o 14:43 Udostępnij Napisano Sobota o 14:43 @smw44199 warto zainwestować w lepsze zabezpieczenie niż linkę, 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smw44199 Napisano Sobota o 19:19 Udostępnij Napisano Sobota o 19:19 Masz absolutna rację, ale generalnie mam zasadę, nie spuszczać roweru z oka, albo tylko na krótką chwile. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi