Skocz do zawartości

[12000-13000] Rower elektryczny do ciągnięcia przyczepki z dzieckiem.

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim,

Szukam elektrycznego roweru, który sprawdzi się podczas ciągnięcia przyczepki z moim niepełnosprawnym synem (waga przyczepki wraz z synem to ok. 50 kg i rośnie:)). Główne trasy, które planuję pokonywać, to utwardzone ścieżki, więc nie potrzebuję sprzętu na trudny teren czy strome zbocza – raczej chodzi o spokojne, rekreacyjne przejażdżki.

Najbardziej zależy mi, żeby rower dobrze radził sobie na wzniesieniach, ponieważ na zwykłym rowerze jest to dla mnie bardzo męczące. Wstępnie wytypowałem trzy modele, ale mam wątpliwości do trzeciego, do pozycji na nim czy będzie wygodna, szczególnie podczas jazdy z przyczepką.

[1] https://www.centrumrowerowe.pl/rower-elektryczny-superior-exr-6090-b-touring-pd30128/

a może wystarczy w zupełności:

[2] https://www.centrumrowerowe.pl/rower-elektryczny-superior-exr-6050-b-touring-pd31634/

[3] https://www.centrumrowerowe.pl/rower-elektryczny-lapierre-overvolt-ht-9-7-deore-pd43388/

Będę wdzięczny za opinie i rekomendacje dotyczące wybranych modeli lub propozycje innych rowerów, które Waszym zdaniem mogą się sprawdzić w moim przypadku.

mój wzrost to 184, waga 110kg

Dziękuję za pomoc!

Zobacz jak masz montowaną tą przyczepkę... i do tego dobierz rower, biorąc pod uwagę współpracę z samozamykaczem/sztywną osią i być może inne specyficzne rzeczy dla tej przyczepki.

Rozważ rower z jakimiś błotnikami lub przynajmniej możliwością ich montażu (ale montażu takich pełnych, a nie majtających się plastików doczepianych tylko do sztycy) - chyba, że chcesz jeździć z tą przyczepką tylko w ładną pogodę i w trasy, gdzie najbliższa prognoza  nie przewiduje wody czy błota...

Jesteś słusznych rozmiarów. Jak dodasz do tego masę przyczepki z ładunkiem (ożywionym lub nie), to szybko zacznie Ci brakować prądu. Celuj w duże baterie (te 625 Wh to chyba minimum). No i oczywiście napęd centralny (ale tylko takie rowery pokazałeś, więc zakładam, że sam wykluczasz rozwiązania z silnikiem w piaście).

Do takich celów szukaj roweru trekkingowego z mocnym silnikiem - Bosch Performance CX, Panasonic GX Ultimate, Yamaha X2 lub X3 czy Shimano z serii z 8. I rzeczywiście bateria dość duża. Zobacz SUV z Ecobike, jak będzie pasować Twoja przyczepka to może być dobre rozwiązanie. Wadą jest waga, ale niestety - pojemna bateria musi swoje ważyć.

Popatrz też na Radony z serii Relate - za ok 2000 euro jest też dobrą propozycją. A gdyby podczas eksploatacji okazało się że bateria 625 jest za mała to można dokupić extender 250 Wh.

I jeszcze jedno - że względu na łatwiejsze wsiadanie i zsiadanie proponuje wersję damskie, przekonanie o mniejszej wytrzymałości to obecnie mit z dawnych czasów, a w geometrii trekkingów nie ma większych różnic.

Edytowane przez PiotrWie

Superiory mają według mnie za słabe silniki jak do takiego zastosowania - szczególnie pierwszy, ale drugi też ma Performance Line, do normalnej jazdy jak najbardziej wystarczający ale z dość ciężką przyczepką wybrałbym silnik dający w razie potrzeby jak największe wspomaganie. Lapierre ma bardziej agresywną pozycję i wymaga dodatkowych inwestycji - do Twoich potrzeb raczej przydałby się błotniki i oświetlenie. W tej cenie w okresie przecen kupisz lepszy rower wyposażony tak jak potrzebujesz.

Proponuję także unikać modeli z napędem 12x - w elektryku raczej nie będziesz używał koronki 51, a koszt późniejszego serwisu będzie zdecydowanie droższy niż w np 10x. I w trekkingu masz większą tarczę z przodu więc jeździsz na większych koronkach z tyłu co przedłuża żywotność napędu.

• 2 tygodnie później...

@Grzech12 dodam takie uwagi:

W instrukcji mojego elektryka jest ostrzeżenie tłustym drukiem, że ciągnięcie przyczep zabronione. Ciekawe jak to sprawdzą w przypadku reklamacji🤔😄.

Ja co prawda nie ciągnę przyczepki ale jeżdżę w leśnym ciężkim terenie i fabryczne przełożenia (38 / 11-34) były zbyt twarde, takie "szybkie miejskie".  Jeśli wybierzesz taki rower, to nie problem zmienić kasetę np. 11-40 (moja przerzutka z długim wózkiem obsługuje bez konieczności zmiany haka). Przedni blat też zmieniłem na mniejszy 32 bez problemu, bo mam standard 104BCD. Sugeruję, że takie przełożenia ułatwią ciągnięcie wózka, a przecież nie będziecie jeździli powyżej 20 km/h, chyba😉😂.

Bezpieczniej wozić dzieci w rowerze, przyczepka to większe ryzyko. 
Jeden pojazd z trójką jadących łatwiej i sprawniej prowadzi się. 
Jeżeli ma się dom a nie mieszkanie, albo chociaż miejsce parkingowe to … 

p.s. 

odpada też problem z silnikiem i hamulcami 

11 godzin temu, burz napisał:

Podrzuciłem ci fajny sprzęt (e-carson), ale wolisz kombinować.

Dzięki za polecenie! Kellys e-Carson faktycznie jest na pierwszym miejscu mojej listy, ale zakup planuję dopiero na początek roku. Chcę dokładnie sprawdzić wszystkie opcje, żeby mieć pewność, że będzie to najlepszy wybór za taką kwotę. Zależy mi, żeby sprzęt nie tylko spełniał oczekiwania, ale też sprawdzał się na dłuższą metę, więc wolę podjąć decyzję na spokojnie.

• +1 pomógł 1