Skocz do zawartości

[Napęd] Kompatybilność skuwacza z łańcuchem

Happio

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, planuję wymienić łańcuch w moim rowerze. Mam skuwacz Prox rc-d11 https://allegro.pl/oferta/klucz-prox-skuwacz-do-lancucha-7-9-rzed-chrom-rc-d11-16616327585 i w opisie pisze że pasuje do łańcuchów od 7 do 9 rzędowych, a ja mam łańcuch 10 rzędowy. Czy ten skuwacz mi bez problemu rozkuje łańcuch(bez uszkodzeń łańcucha), czy muszę kupić taki który piszą że jest do łańcuchów 10 rzędowych?

Aby dobrze rozkuć /skuć łańcuch bez uszkodzeń, ważne jest aby po swobodnym ułożeniu łańcucha był stabilnie podparty przeciw-śrubą, to ta mała czarna na przykładzie:

Screenshot_2024-10-28-22-30-02-478_com.android.chrome.thumb.jpg.bf3383d6c814ed6125161d1a6d25abfe.jpg

Taka praska, chociażby najtańsza, działa z każdym łańcuchem. Oczywiście nie może być aluminiowe g** co pęknie, bo siły są duże. Dobrze gwinty śruby nasmarować aby zmniejszyć tarcie, bo naprawdę trzeba pokręcić💪.

Skuty łańcuch musi mieć w tym oczku odpowiedni luz tak jak w pozostałych. Aby to zapewnić trzeba włożyć blaszkę (po piwie najlepsza😄, a drugie wypijesz po robocie😁), tu pokazuję gdzie włożyć (i wyjąć😉):

IMG_20240503_151025.thumb.jpg.c4eba9359ef8afd3e15544debe78f437.jpg

Edytowane przez Turysta05

Spinka tak, ale najpierw trzeba łańcuch rozkuć gdy jest fabrycznie zakuty. Ja po zmianie przełożeń musiałem łańcuch skrócić, a więc 2x rozkułem, ale skoro dobrze poszło to od razu skułem, i...🍺. Nowy łańcuch który przezornie kupiłem ma w komplecie spinkę, ale tylko jedną. Przyda się w razie potrzeby w terenie🚵

12 godzin temu, Turysta05 napisał:

Aby dobrze rozkuć /skuć łańcuch bez uszkodzeń, ważne jest aby po swobodnym ułożeniu łańcucha był stabilnie podparty przeciw-śrubą, to ta mała czarna na przykładzie:

Screenshot_2024-10-28-22-30-02-478_com.android.chrome.thumb.jpg.bf3383d6c814ed6125161d1a6d25abfe.jpg

Taka praska, chociażby najtańsza, działa z każdym łańcuchem. Oczywiście nie może być aluminiowe g** co pęknie, bo siły są duże. Dobrze gwinty śruby nasmarować aby zmniejszyć tarcie, bo naprawdę trzeba pokręcić💪.

Skuty łańcuch musi mieć w tym oczku odpowiedni luz tak jak w pozostałych. Aby to zapewnić trzeba włożyć blaszkę (po piwie najlepsza😄, a drugie wypijesz po robocie😁), tu pokazuję gdzie włożyć (i wyjąć😉😞

IMG_20240503_151025.thumb.jpg.c4eba9359ef8afd3e15544debe78f437.jpg

Czyli chyba trzeba kupić coś w tym stylu:

https://allegro.pl/oferta/klucz-prox-skuwacz-do-lancucha-7-11-rzed-z-raczka-13989844287

2 godziny temu, Lezia napisał:

Wystarczy zastosować spinkę i po kłopocie.

Ale jak pisał Turysta05, trzeba najpierw go rozkuć i skrócić żeby założyć spinkę

Ja kupiłem najtaniej, ale jednocześnie najgorzej😁😂🤣 jak można, wszyscy wiedzą, Aliexpress. To było w komplecie ze specjalnymi kluczami, dobrałem jeszcze pompkę:

Screenshot_2024-10-29-14-26-24-764_com.android.chrome.thumb.jpg.cb21ce6404df2c487fba2a24711e3535.jpg

z której jestem mega zadowolony i zawsze wożę (pomogła już wielu koleżankom /kolegom w trasie👍), i jeszcze "cóś" aby był szybki i darmowy transport🙂. Co do praski jestem zadowolony, ale trzeba mieć smykałkę do mechaniki. Aby sprawniej działała, podpiłowałem pilnikiem ten ząbek stabilizujący, bo w moim uznaniu był nieco za szeroki i kłopotliwie lokowało się łańcuch. Generalnie polecam!