Happio Napisano 28 Października Udostępnij Napisano 28 Października Cześć, planuję wymienić łańcuch w moim rowerze. Mam skuwacz Prox rc-d11 https://allegro.pl/oferta/klucz-prox-skuwacz-do-lancucha-7-9-rzed-chrom-rc-d11-16616327585 i w opisie pisze że pasuje do łańcuchów od 7 do 9 rzędowych, a ja mam łańcuch 10 rzędowy. Czy ten skuwacz mi bez problemu rozkuje łańcuch(bez uszkodzeń łańcucha), czy muszę kupić taki który piszą że jest do łańcuchów 10 rzędowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 28 Października Udostępnij Napisano 28 Października 10rz obskoczy bez prob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turysta05 Napisano 28 Października Udostępnij Napisano 28 Października (edytowane) Aby dobrze rozkuć /skuć łańcuch bez uszkodzeń, ważne jest aby po swobodnym ułożeniu łańcucha był stabilnie podparty przeciw-śrubą, to ta mała czarna na przykładzie: Taka praska, chociażby najtańsza, działa z każdym łańcuchem. Oczywiście nie może być aluminiowe g** co pęknie, bo siły są duże. Dobrze gwinty śruby nasmarować aby zmniejszyć tarcie, bo naprawdę trzeba pokręcić💪. Skuty łańcuch musi mieć w tym oczku odpowiedni luz tak jak w pozostałych. Aby to zapewnić trzeba włożyć blaszkę (po piwie najlepsza😄, a drugie wypijesz po robocie😁), tu pokazuję gdzie włożyć (i wyjąć😉): Edytowane 28 Października przez Turysta05 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lezia Napisano 29 Października Udostępnij Napisano 29 Października Wystarczy zastosować spinkę i po kłopocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turysta05 Napisano 29 Października Udostępnij Napisano 29 Października Spinka tak, ale najpierw trzeba łańcuch rozkuć gdy jest fabrycznie zakuty. Ja po zmianie przełożeń musiałem łańcuch skrócić, a więc 2x rozkułem, ale skoro dobrze poszło to od razu skułem, i...🍺. Nowy łańcuch który przezornie kupiłem ma w komplecie spinkę, ale tylko jedną. Przyda się w razie potrzeby w terenie🚵. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Happio Napisano 29 Października Autor Udostępnij Napisano 29 Października 12 godzin temu, Turysta05 napisał: Aby dobrze rozkuć /skuć łańcuch bez uszkodzeń, ważne jest aby po swobodnym ułożeniu łańcucha był stabilnie podparty przeciw-śrubą, to ta mała czarna na przykładzie: Taka praska, chociażby najtańsza, działa z każdym łańcuchem. Oczywiście nie może być aluminiowe g** co pęknie, bo siły są duże. Dobrze gwinty śruby nasmarować aby zmniejszyć tarcie, bo naprawdę trzeba pokręcić💪. Skuty łańcuch musi mieć w tym oczku odpowiedni luz tak jak w pozostałych. Aby to zapewnić trzeba włożyć blaszkę (po piwie najlepsza😄, a drugie wypijesz po robocie😁), tu pokazuję gdzie włożyć (i wyjąć😉😞 Czyli chyba trzeba kupić coś w tym stylu: https://allegro.pl/oferta/klucz-prox-skuwacz-do-lancucha-7-11-rzed-z-raczka-13989844287 2 godziny temu, Lezia napisał: Wystarczy zastosować spinkę i po kłopocie. Ale jak pisał Turysta05, trzeba najpierw go rozkuć i skrócić żeby założyć spinkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turysta05 Napisano 29 Października Udostępnij Napisano 29 Października (edytowane) Albo taki, bo taki mam😄, jest stalowy: Albo taki, za te pieniądze dostaniesz jeszcze narzędzia: https://allegro.pl/oferta/zestaw-skuwacz-rozkuwacz-lancucha-z-uchwytem-oraz-pinem-do-lancucha-roweru-15661532349?bi_s=ads&bi_m=showitem:mobile:top:active&bi_c=N2JmMDJiOTEtY2JjOS00MWI4LTllNmUtZDFiODk3YWRmNzQ3AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=1742cab6-6a7e-40a6-a5c7-81030c294cde Oczywiście na Ali.. to samo, tylko taniej. Edytowane 29 Października przez Turysta05 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Happio Napisano 29 Października Autor Udostępnij Napisano 29 Października A polecasz twój rozkuwacz, czy lepiej dopłacić do tego co podesłałem lub innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turysta05 Napisano 29 Października Udostępnij Napisano 29 Października Ja kupiłem najtaniej, ale jednocześnie najgorzej😁😂🤣 jak można, wszyscy wiedzą, Aliexpress. To było w komplecie ze specjalnymi kluczami, dobrałem jeszcze pompkę: z której jestem mega zadowolony i zawsze wożę (pomogła już wielu koleżankom /kolegom w trasie👍), i jeszcze "cóś" aby był szybki i darmowy transport🙂. Co do praski jestem zadowolony, ale trzeba mieć smykałkę do mechaniki. Aby sprawniej działała, podpiłowałem pilnikiem ten ząbek stabilizujący, bo w moim uznaniu był nieco za szeroki i kłopotliwie lokowało się łańcuch. Generalnie polecam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi