Tyfon79 Napisano 7 Listopada Udostępnij Napisano 7 Listopada 14 godzin temu, sznib napisał: No bo za mało kontentu by było? A ich filmy to oczywiście manipulacja i fotomontaż. A że policja czy SM do wezwania często nie przyjeżdża czy przyjeżdża po kilku godzinach to taki mały szczegół. Zwał jak zwał ale mniej więcej tak. Policja ma gigantyczne braki kadrowe plus wielu z fanów tych kanałów czy tego co łazi i filmuje obiekty wojskowe, ... wręcz cieszyło by się gdyby zwalniać resztę. Gdzie tu widzisz możliwości tej organizacji, pomijam zawracanie gitary jednak pierdołami? Widzisz jakąś poprawę bo ja nie i nie widzę też opcji by było lepiej. Powody podałem wyżej. Zresztą w małych miejscowościach też bywa ciekawie zwłaszcza przy zakładach pracy i jakoś nie mają odwagi tam uderzyć. Albo jakieś weekendowe parkingi przy lasach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon7877 Napisano 7 Listopada Autor Udostępnij Napisano 7 Listopada (edytowane) Wypadałoby sobie zadać 2 pytania - po pierwsze, gdzie ci wszyscy ludzie mają parkować? A drugie - ok, przejeżdżają po chodniku. To niebezpieczne. To ilu przechodniów zostało tam potrąconych przez powiedzmy ostatnie 10 lat? Ilu ucierpiało? Ktoś wyżej porównywał pod tym względem Polskę i zagranicę i pisał że u nas jest z jednej strony przesadzona, nieadekwatna reakcja gdy ktoś gdzieś złamie jakiś przepis, a z drugiej strony więcej takich, którzy nie dlatego łamią przepisy że inaczej się nie da, a dlatego że uważają się za lepszych i że im wolno bo co im kto zrobi - czyli już taka mentalność buraka i chama. W przypadku większości tych gównoburzy z parkowaniem raczej mamy to pierwsze, tyle że jak koleś stoi prowokuje to niektórym puszczają nerwy, są już wystarczająco wkurzeni że jak zwykle nie ma gdzie zostawić samochodu. Edytowane 7 Listopada przez leon7877 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 7 Listopada Udostępnij Napisano 7 Listopada W Krasnymstawie mamy od wielu lat taką imprezę o nazwie "Chmielaki", czyli święto chmielarzy i piwowarów. Zaczyna się już w piątek i trwa do późnych godzin wieczornych w niedzielę. Ruch jest częściowo zamknięty, ale nawet tam gdzie nie jest stoją setki samochodów na chodnikach, trawnikach i innych miejscach, gdzie normalnie się nie parkuje (i to tak, że luzu za bardzo nie ma). Nie wszyscy muszą lubić tą imprezę, ale każdy to rozumie i te trzy dni jakoś jest się w stanie przemęczyć. Prawo nie stoi ponad człowiekiem i człowiek nie jest jego niewolnikiem. To człowiek ustala zasady i kiedy można od nich odstąpić i przymknąć oko. Nawet gdy cyrk przyjedzie (ul. Borowa), przez te dwie godziny chodniki są zastawione i też raczej nikomu nie przychodzi do głowy, by donosić wtedy na policję. Ale jak pan chcesz, panie konfident, marmelada czy jak ci tam, to przyjeżdżaj i próbuj sił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 7 Listopada Mod Team Udostępnij Napisano 7 Listopada Cytat To ilu przechodniów zostało tam potrąconych przez powiedzmy ostatnie 10 lat? Ilu ucierpiało? W zeszłym tylko roku w wyniku potrącenia przez samochód na chodniku zginęło ponad 20 osób. Cytat którzy nie dlatego łamią przepisy że inaczej się nie da, a dlatego że uważają się za lepszych i że im wolno bo co im kto zrobi - czyli już taka mentalność buraka i chama. W przypadku większości tych gównoburzy z parkowaniem raczej mamy to pierwsze, Bzdura. Bardzo często kierowcy parkują na zakazach pomimo ze niedaleko jest zbudowany nowy parking, gdzie jest mnóstwo wolnych miejsc. No ale parking płatny, a na zakazie za darmo, a ryzyko mandatu minimalne. Inna sytuacja, jest wolne miejsce, ale musi taki Janusz podjechać pod sam sklep i stanąć na zakazie blokując większą cześć chodnika "bo jak on samochód ma to nie po to żeby chodzić" i przejście tych kilkudziesięciu metrów to już by korona z głowy spadła. Cytat gdzie ci wszyscy ludzie mają parkować? Takie samo tłumaczenie jak soszowców ze im się szosa połamie na DDRach źle zrobionych. Czyli żadne usprawiedliwienie dla łamania przepisów. Zakazy parkowania nie są ustanowione przez złośliwość urzędników. Parkowanie w takich miejscach najczęściej stwarza niebezpieczne sytuacje dla innych uczestników ruchu albo odbiera przestrzeń do poruszania się pieszym. Tylko "święta krowa" myśląca tylko o sobie i czująca się "panem szos" tego nie widzi. 38 minut temu, Tyfon79 napisał: pomijam zawracanie gitary jednak pierdołami? dla nich rowerzysta jadący drogą obok DDRa jest dużo mniejszą pierdołą. 15 minut temu, marvelo napisał: te trzy dni jakoś jest się w stanie przemęczyć. co innego trzy dni, a co innego jak podobna sytuacja jest na codzień. Dodam że organizator takiej imprezy zajmując chodnik ma obowiązek wytyczyć przejście dla pieszych ulicą obok. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon7877 Napisano 7 Listopada Autor Udostępnij Napisano 7 Listopada Cytat W zeszłym tylko roku w wyniku potrącenia przez samochód na chodniku zginęło ponad 20 osób. Gdzie? W tym miejscu pokazanym na filmie? Czy tak sobie podałeś statystyki ilu pieszych zginęło na drogach? Mamy jedno konkretne miejsce, ilu pieszych kierowcy w ty miejscu potrącili? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 7 Listopada Mod Team Udostępnij Napisano 7 Listopada A co ma konkretne miejsce ma do tego? Chodzi o samo zjawisko jeżdżenia po chodnikach wśród ludzi, gdzie samochodów nie ma prawa być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 7 Listopada Udostępnij Napisano 7 Listopada 19 minut temu, sznib napisał: W zeszłym tylko roku w wyniku potrącenia przez samochód na chodniku zginęło ponad 20 osób. To też się zapewne liczy jako potrącenie na chodniku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyfon79 Napisano 7 Listopada Udostępnij Napisano 7 Listopada Nie ma takiej opcji by nie jeździć po chodnikach. Sama obsługa techniczna, zieleń i tak dalej. Ci panowie też non stop pitolą, że ludzie giną na chodnikach ale ja w takim razie proszę o szczegóły. 20 ofiar to tak mało, że każdy przypadek można przeanalizować czy to nieuwaga pieszego czy kierowcy. Jeden swego czasu miał kłopot z śmieciarkami czyli co nie wywozimy śmieci czy będziemy to robić na 10 rat mniejszymi autami. No sory ale oczekiwanie, że w blisko 40 mln państwie nikt z takich czy innych powodów nie zanotuje zgonu przejechany na chodniku to żart. Nie przypominam sobie w promieniu wielu km by powstał jakikolwiek parking za to bloków cała masa. Mało tego mam zakaz wjazdu na wiele miejsc czy dróg gdzie mimo, że mieszkam 200 metrów dalej jestem obcy. Warto by było jak się mieszka w małej mieścinie zamieszkać w dużym mieście tak z rok czasu i potem się wypowiadać bo tak to gadamy w sumie o niczym i nie posuniemy się o krok. Kurna Nowe Piaski w Kraku jako stare bloki to oaza parkowania bo tyle jest miejsca. Nowe 10 piętrowce na mniejszym i to sporo terenie podwoiły to osiedle a w środku szpital. By nawet stanąć na głowie nie da się tego spiąć no chyba, że auto będzie mógł mieć tylko co któryś i bynajmniej nie co trzeci lokator. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon7877 Napisano 7 Listopada Autor Udostępnij Napisano 7 Listopada (edytowane) 31 minut temu, sznib napisał: A co ma konkretne miejsce ma do tego? Wszystko. Np to, czy to przypadkiem nie jest tak, że jeden z drugim specjalnie udaje się w takie miejsca, gdzie wiadomo że nie ma gdzie zaparkować i ludzie sobie radzą jak mogą, staje w poprzek z kamerą i nakręca aferę. A to nie jest żadne niebezpieczne miejsce, w którym się coś dzieje takiego, że np przechodnie są zagrożeni. Chyba że jednak się mylę, dlatego pytam ilu przechodniów tam ucierpiało? Statystyki o potrąceniach pieszych na drogach znam, nie muszę dopytywać. P.S. jeśli ktoś twierdzi że samochodów nie powinno tam być, bezwzględnie a potem wyjeżdża rowerem na ulicę, gdzie nie powinno być rowerzystów i z tym juz nie ma problemu to jakoś mi to trochę zalatuje hipokryzją. Edytowane 7 Listopada przez leon7877 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KNKS Napisano 7 Listopada Udostępnij Napisano 7 Listopada (edytowane) 24 minuty temu, Tyfon79 napisał: Jeden swego czasu miał kłopot z śmieciarkami czyli co nie wywozimy śmieci czy będziemy to robić na 10 rat mniejszymi autami. No sory ale oczekiwanie, że w blisko 40 mln państwie nikt z takich czy innych powodów nie zanotuje zgonu przejechany na chodniku to żart. ... a to wszystko i tak tylko dla zasięgów, lajków i kasy z YouTube 🙄... Edytowane 7 Listopada przez KNKS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nctrns Napisano 7 Listopada Udostępnij Napisano 7 Listopada A parkowanie prawem, a nie towarem! 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 7 Listopada Mod Team Udostępnij Napisano 7 Listopada Godzinę temu, leon7877 napisał: P.S. jeśli ktoś twierdzi że samochodów nie powinno tam być, bezwzględnie a potem wyjeżdża rowerem na ulicę, gdzie nie powinno być rowerzystów i z tym juz nie ma problemu to jakoś mi to trochę zalatuje hipokryzją. Jest taka mała różnica, że samochodem można potrącić pieszego czy rowerzystę, nawet śmiertelnie (kierowca cofając i jadąc tyłem mało co widzi, a mało który się pofatyguje żeby poprosić kogoś o pomoc w bezpiecznym cofaniu), a rowerzysta obok DDRa jeszcze nikogo nie zabił. Poza tym to ja twierdziłem ze samochodów na chodniku jeżdżących być nie powinno (i tu uściślę, chodzi o samochody cywilne, nie służby), a ja drogą obok DDRów nie jeżdżę. Suma summarum, nie jesteście w stanie znaleźć w sobie empatii żeby zrozumieć szosowca jadącego obok DDRa w obawie że zniszczy mus się rower, a nieprawidłowo parkujących kierowców usprawiedliwcie Godzinę temu, leon7877 napisał: nie ma gdzie zaparkować i ludzie sobie radzą jak mogą i bagatelizujecie 2 godziny temu, Tyfon79 napisał: zawracanie gitary jednak pierdołami? pomimo że taki rowerzysta stwarza tylko utrudnienie w ruchu, a kierowcy oprócz tego stwarzają niebezpieczeństwo. Czyli jednak wychodzi na to ze tymi świętymi krowami polskich dróg są kierowcy, bo im można łamać przepisy, jak to robią to tylko "pierdoły" (co tam ze ponad 20 osób straciło życie, parkowanie ważniejsze!). Kierowców wkurzać rowerzyści nie mogą, jadąc drogą kiedy obok maja DDRa, ale to że kierowcy wkurzają pieszych zabierając im przestrzeń na chodnikach to nic, bo przecież kierowcy są "ważniejsi". Do tego są największymi hipokrytami, bo pomimo patologicznego i nagminnego łamania przepisów nie widzą w tym nic złego, ale rowerzystów czy pieszych czepiają się o dużo mniejsze przewinienia niż sami robią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyfon79 Napisano 7 Listopada Udostępnij Napisano 7 Listopada (edytowane) 1 godzinę temu, leon7877 napisał: Wszystko. Np to, czy to przypadkiem nie jest tak, że jeden z drugim specjalnie udaje się w takie miejsca, gdzie wiadomo że nie ma gdzie zaparkować i ludzie sobie radzą jak mogą, staje w poprzek z kamerą i nakręca aferę. A to nie jest żadne niebezpieczne miejsce, w którym się coś dzieje takiego, że np przechodnie są zagrożeni. Chyba że jednak się mylę, dlatego pytam ilu przechodniów tam ucierpiało? Statystyki o potrąceniach pieszych na drogach znam, nie muszę dopytywać. Przecież oni działają na takiej samej zasadzie, że paragraf się zawsze znajdzie. Jak nie z jednej to z drugiej @sznib podaj mi kto zawinił bo jak wiesz pod śmieciarkami też jest rocznie kilka wypadków. Rozumiesz kawał auta, wąskie uliczki, czasem nie wszędzie widzisz co masz widzieć plus lipa czyli słaby dzień w robocie. Likwidujemy śmieciarki czy jak? To były wypadki typu dziadek przejechał babcię czy kurier tą babcie czy dziadka? To jest zasadnicza różnica. Zdajesz sobie też chyba sprawę ile choćby dzieci ginie rocznie na podjazdach czy na wsi przejechanych przez maszyny. Niby podwórko oaza szczęścia i bezpieczeństwa a tu klops. Każdego żal ale sory taki mamy klimat i cześć osób ginie na chodnikach. Nawet jak wyeliminujesz wszystkie cywilne auta jak pisałem zostaną te serwisowe, od zieleni miejskiej czy tym podobne. Wczoraj miałem taką akcję na WTR-e przy moście na Wiśle w Niepołomicach, że gość zaparkował w połowie na asfalcie. Już go miałem zać ale widzę starszy pan idzie na rolki, ruch żaden to nie będę się znęcał bo jeszcze zawału dostanie. Edytowane 7 Listopada przez Tyfon79 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 7 Listopada Mod Team Udostępnij Napisano 7 Listopada Cytat Przecież oni działają na takiej samej zasadzie, że paragraf się zawsze znajdzie. Jak nie z jednej to z drugiej No ale nawet w tym filmiku to on te paragrafy sobie wymyślił, czy jest aż taka patola z parkowaniem że tam każdy prawie zaparkowany samochód realnie jakiś paragraf lamie? Czy olewanie tego przez policję jest normalne? Jeśli uważasz że tak to może wyrzućmy do kosza KRD i wprowadźmy anarchię i prawo silniejszego, jak za czasów jaskiniowców. Cytat Nawet jak wyeliminujesz wszystkie cywilne auta Sęk ze nic się nie robi żeby je wyeliminować. To że nie można zagrożenia całkiem wyeliminować nie znaczy że nie trzeba dążyć do zminimalizowania ryzyka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon7877 Napisano 7 Listopada Autor Udostępnij Napisano 7 Listopada (edytowane) 3 godziny temu, sznib napisał: Jest taka mała różnica, że samochodem można potrącić pieszego czy rowerzystę, nawet śmiertelnie (kierowca cofając i jadąc tyłem mało co widzi No jest, dlatego spytałem ile razy już to się stało w tych miejscach, które są pokazywane na filmach, ilu pieszych tam ucierpiało i ile razy stało się tam to, o czym piszesz. Jeśli ucierpiał tam chociaż jeden pieszy to ja będę pierwszym, który zacznie krzyczeć że natychmiast wygonić ich stamtąd, zero tolerancji. Edytowane 7 Listopada przez leon7877 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 7 Listopada Mod Team Udostępnij Napisano 7 Listopada Nie chodzi o jedno miejsce, ale zjawisko ogólnie. Już sam nie wiesz co wymyślić żeby usprawiedliwiać kierowców. Małe porównanie, może dotrze; jeśli pieszy będzie szedł po zmroku poza obszarem zabudowanym bez odblasków, ubrany na ciemno i zostanie potrącony to powodem tego będzie że nie był widoczny, czy to że akurat szedł drogą pod Pcimiem Dolnym i należy szczególnie akurat to miejsce kontrolować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyfon79 Napisano 7 Listopada Udostępnij Napisano 7 Listopada 4 godziny temu, sznib napisał: No ale nawet w tym filmiku to on te paragrafy sobie wymyślił, czy jest aż taka patola z parkowaniem że tam każdy prawie zaparkowany samochód realnie jakiś paragraf lamie? Czy olewanie tego przez policję jest normalne? Jak pisałem wyżej policja ma nie małe a gigantyczne problemy kadrowe. Ci dwaj panowie zamiast atencji i być może nawet niezłej kasiory jak są tacy wrażliwi powinni wstąpić w szeregi tej formacji czy SM i się realizować w tym społecznie bo tym słowem notorycznie wycierają sobie gęby. Zamiast tego coraz częściej pouczają, grożą pokazywaniem an YT czy wręcz domagają się mandatów. Nie dziw się, że kogoś na to krew zalewa i decyduje, że ma być tak a nie inaczej. Albo inaczej, że po prostu zwyczajnie sporo tego parkowania to mniejszy kaliber od bo ja wiem zatarasowania drogi tramwajowi czy czegoś w tym stylu. Względnie naprawdę miasta takie jak Wa-wa, Kraków, ... mają co dziennie masę innym ważniejszych problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 8 Listopada Mod Team Udostępnij Napisano 8 Listopada To chyba nie wiesz jak wygląda praca w policji czy SM. Myślisz że tak o, zatrudnisz się, pójdziesz na patrol i będziesz karał popełniających wykroczenia ja leci? Nie, masz karać za to co "góra" sobie akurat zażyczy. Np. wyślą wieczorem żeby łapać rowerzystów jeżdżących bez świateł to masz ich łapać, a jak po drodze będziesz widział źle zaparkowane samochody czy pieszych przebiegających przez ulicę poza przejściem i wyrwiesz się z mandatem to jeszcze burę dostaniesz. Pooglądaj sobie filmiki Sierżanta Bagitey. Raz nawet mówił ze kazali im kontrolować określoną markę samochodów, a za zatrzymanie innych to by nasłuchali się od szefa. Niestety, ale nawet pomijając braki kadrowe, działanie służb w tym kraju też jest mocno patologiczne. Wiec powiedz mi jak wstępując do tej organizacji można wałczyć z określoną patologią społeczną? Poza tym, patologiczne łamanie przepisów przez rowerzystów (jak i pieszych) również w dużej mierze spowodowane jest poczuciem bezkarności, a to można zwalić na małą ilość kontroli przez braki kadrowe. Dlaczego więc nie napiszesz "niech sobie jeżdżą jak chcą, przecież to pierdoły, nikomu nic złego nie robią, a i tak nic się z tym nie da zrobić bo policja ma braki kadrowe"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 8 Listopada Udostępnij Napisano 8 Listopada Pamiętaj, jedyne co tu robisz, w tym wątku, to karmienie patologicznego trolla który, mocno statystycznie, niczego innego tu nie wnosi. Gdy zobaczyłem tytuł wątku to miałem przeczucie że spłodził go Leon Trolista - zgodnie ze swoim mottem życiowym - nie mam nic wartościowego do powiedzenia - to chociaż powiem cokolwiek. I okazało się że autor i moje przeczucie się spotkały. To forum było kiedyś miejscem gdzie można było pozyskać wartościowe informacje a śmieciowe treści i ich autorzy (szczególnie gdy kompletnie NICZEGO wartościowego nie tworzą, nie mają ŻADNEGO przydatnego na tym forum doświadczenia i nie mogą służyć ŻADNĄ przydatną wiedzą) szybko trafiali do internetowego niebytu. Chyba że coś się zmieniło i teraz liczą się "kliki" bo generują widzialność strony a przez to i jakąś kasę. To wtedy spoko - tylko dobrze byłoby to wprost powiedzieć, albo gdzieś w widocznym miejscu umieścić. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 8 Listopada Mod Team Udostępnij Napisano 8 Listopada W sumie Tobo, zgodzę się z Toba. Też jak zobaczyłem ten tytuł wiedziałem że powstał po to żeby głównie wywołać gównoburzę, ale niestety dałem się ponieść emocjom. No i mamy kolejną dyskusję która de facto do niczego nie zaprowadzi, a wywołuje tylko negatywne emocje. Mea culpa. Myślę ze wszystko co miało zostać powiedziane powiedziane zostało i przerzucanie się cały czas tymi samymi argumentami nie ma sensu. W związku z powyższym; zamykam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi