Skocz do zawartości

[Strava] anomalia z wynikach

Eathan

Rekomendowane odpowiedzi

Może ktoś z Szanownych Forumowiczów będzie potrafił wyjaśnić działanie algorytmu Stravy. Chodzi mi o rejestrację osobistych rekordów. Appka ma różne wersje rekordów np. na 100 km. Dodam, że Strava te wartości wyciąga sobie z aktywności i nie musi być ona dokładnie na zadany dystans. Poza tym z jednej aktywności można uzyskać rekordy na kilka dystansów. 

Problem wygląda tak:

- mam rekord na 100 km przy średniej np. 20 km/h
- jadę trasę 103 km, średnia vg. strawy 22 km/h,
- Strava mi komunikuje, że uzyskałem 2 najlepszy czas na 100 km, średnia to 19,8 km/h.

I teraz ktoś mi potrafi wyjaśnić, dlaczego ta trasa na 103 km nie jest nowym rekordem? Dodam, że pierwsze i ostatnie 3 km nie są jakimś odstępstwem od reszty. Jak zostawię równo 100km to średnia różni się symbolicznie i nadal jest zauważalnie wyższa od tej rekordowej. 

@kipcior ja to rozumiem. Jednak w tych przykładach masz dane, które podaje Strava po przemieleniu przez siebie tego co do niej wpada z Garmina. Rekord jest wyznaczony przez Strave, wyniki aktywności na 103 km też są podawane przez Stravę. Różnica w dystansie jest symboliczna, różnica w średniej jest całkiem zauważalna. 

Gołym okiem widać po liczbach ale algorytm "nie widzi"?

Miałem taki przypadek z testem ortostatycznym - testy robię za pomocą zegarka Polar i pasa H10. Wynik z zegarka przesyłam na telefon, aplikacja na telefonie pokazuje mi na czerwono, że układ krwionośny nie jest zregenerowany i wysyła te same liczby na serwer. Loguję się przez przeglądarkę, liczby te same ale wynik na zielono - układ krwionośny zregenerowany :) 

Pisałem do dystrybutora, oni do Polara, Polar poprosił o możliwość weryfikacji na koncie i chyba faktycznie ktoś grzebał, bo język interfejsu mi przestawili z PL na EN. I na tym się skończyło, nic z tym nie zrobili :) No ale w końcu to tylko gadżety ;) 

• +1 pomógł 1

@Maciorra no to co powiesz na to. Ta aktywność, z której wyznaczono rekord na 100 km miała ponad 200 km. Siłą rzeczy movig time był wyższy niż w tej co miała 103 km. Chyba, że on oblicza ten czas dla wycinka całej trasy, ale ten sam problem jest w krótszych rekordach. Takie 40 km walę na strzał, bez przerw. Więc czas ruchu i aktywności jest taki sam. 

@KrissDeValnor czyli premia za luksus? 🤔

Ciekawostka. Dzisiaj 40 km. Najwyższa średnia w sezonie ale nie zaliczyło rekordu na dystansie. 

Co więcej automatyczne przesyłanie z Garmina poszło nie tak. Nie pokazywał tych medali przy segmentach. Tradycyjne względem średniej z Garmina strava obcięła 0,1 km\h. Skasowałem i dodałem raz jeszcze. Medale się pokazały ale obcięło średnią o kolejne 0,1 🤣

Edytowane przez Eathan