Skocz do zawartości

[ebike] mini recenzja Gravel 28" Hitway BK19 3000zł

Rekomendowane odpowiedzi

Moje kilka słów o rowerze elektrycznym z silnikiem w tylnym kole HITWAY BK19, rower typu gravel (dobrze mówię? bo się nie znam :))

Parametry: Silnik 250W(500W), Bateria 12Ah 432Wh 36V, Hamulce tarczowe mechaniczne, Koła/Opony 700x42 28", rama aluminiowa około 19" (odległość siodła od mostka wzdłuż rury to 60cm)

Waga roweru 19,5kg!!! więc jest to jeden z najlżejszych elektryków (pomijam karbonowe np FIIDO czy ECOBIKE forest gdyż odstają cenowo (minimum 2x drożej) )

Cena na alliexpres 3000zł !!! (tyle zapłaciłem z dostawą do domu w PL, żadnych dodatkowych opłat bo wysyłka była z EU)

Rower przyszedł w paczce i wymagał złożenia ale i wielu (naprawdę wielu) regulacji więc dla osoby która się nie zna to raczej polecam oddać do porządnego serwisu (gdyż fabryczne ustawienie hamulców, jakość złożenia, niedokręcone śruby może być problemem dla niektórych osób)

Sterownik roweru to sinusoida więc ma 3 zaprogramowane tryby prędkości PAS: 15, 20 i 25km/h (ta ostatnia wzrasta do 32km/h po wybraniu trybu USA xD)

Sterownik sinusoidalny ma zalety/wady,  jest bardziej wydajny, silnik chodzi cicho ale nie ma płynnego sterowania mocą jak sterowniki SQUARE BLDC.

Realny zasięg tego roweru przy moim wzroście 182cm i wadze 82kg na płaskim terenie i z pełną mocą (tryb 3 PAS w trybie USA xD))  to 70km!.

Rower pikowo (przy podjazdach) pokazuje na wyświetlaczu 13amper czyli około 500W mocy, mimo że jest zablokowany i ma certyfikat unijny (spełnia wymogi UE)

Więc to dobry znak. Faktycznie silnik chodzi cicho.

Ja w moim egzemplarzu od razu wymieniłem kierownicę na taką z lekkim wzniosem oraz wymieniłem mostek na w górę +30', kierownica oryginalnie była prosta RURKA która daje niewygodną pozycję, dodatkowo zmieniłem GRIPY i pedały. Docelowo zmienię opony na 1.75 antyprzebiciowe.

Co wyróżnia ten rower i jakie są jego zalety:

+cena

+waga

+wyższa prędkość niż sklepowe zablokowane produkty

-konieczność porządnego złożenia i wyregulowania

-gwarancja w chinach

Rower ma służyć na dojazdy do pracy i krótkie wycieczki w teren , dla tych celów nadaje się idealnie.

mini_1.jpg

Zainstalowałem manetkę gazu do tego roweru, manetka to THROTTLE 300X za 20zł z aliexp i 65zł allegro :), trzeba było tylko przelutować piny żeby dopasować do roweru HITWAY BK19.

Wrzucam schematy i PINOUT dla BK19, w ustawieniach LCD nic nie trzeba zmieniać, manetka działa od razu, daje płynne proporcjonalne sterowanie gazem.

Działa znakomicie TROTTLE for HITWAY BK19:

THROTTLE_BK19_FINAL.jpg