Skocz do zawartości

[6000] Rower MTB, na płaskie tereny leśne

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, zacznę od tego że poszukuję roweru MTB hardtail, po sezonie jazdy na gravelu. Przetestowałem baranek i uważam, że nie jest to chwyt i pozycja na rowerze dla mnie. Dodatkowo uważam, że przyda mi się amortyzator, zwłaszcza wjeżdżając w nieznane trasy leśne.

Gdzie głównie jeżdżę: Drogi szutrowe, które finalnie kończą się dziurami. Ścieżki leśne ubite i takie z korzeniami. Troszkę asfaltu, głównie żeby dojechać do wcześniej wspomnianych dróg. Mazowsze, więc teren płaski, ale lubię czasem wyskoczyć w górskie tereny (sporadyczne wyjazdy w roku).
Styl jazdy: Raczej rekreacyjnie. Jeżdżę dla siebie, głównie żeby porobić trochę aktywności. Nie myślę kompletnie o wyścigach XC, ale kto wie jak będzie w przyszłości. 

Sprzęt:

• Po różnych testach mogę śmiało powiedzieć, że wystarczy mi napęd 1x. Zdecydowanie lepiej jeździ mi się na napędzie z jednym blatem z przodu. Myślę, że Shimano Deore lub SRAM NX wystarczą
  • Rama aluminiowa, najlepiej z tapetowaną główną ramy
  • Powietrzny amortyzator
  • Wygodna pozycja. Wiadomo, nie chcę siedzieć jak na taborecie, ale ciągłe pochylenie na wcześniej wspomnianym gravelu było dla mnie męczące. Szukam czegoś po środku, tak by przyjemnie jeździło się na wyprawy 😉

A piszę z prośbą o pomoc, ponieważ wiem jakie podzespoły są mi potrzebne, ale nie znam się na geometriach ram kompletnie. Cenę podałem do tych 6000zł, ale jeśli znajdzie się coś tańszego to też będę szczęśliwy!

Z góry dzięki za pomoc! 

• Mod Team

Jakbyś jednak rozważył karbon, to za 5.5 k jest Lapierre Prorace CF 6.9 (SID, NX). Według mnie, to rama alu jest dla kogoś, kto chce jeździć z fotelikiem, albo ma zamiar wozić jakieś ciężkie toboły/sakwy, lub ma jakąś fobię dotyczącą mocnych strzałów w ramę - poza tym nie widzę innych powodów i sensu posiadania takowej (żeby nie było - mam 3 alu i 2 karbonowe ;)). 

• +1 pomógł 1

A jakie są Twoje doświadczenia z grawela w kwestii stosowanych przełożeń? Czy wystarczy ci mała korba, taka, jak stosowane w MTB? Oczywiście większości ludzi wystarczy, ale będą jeździli na najmniejszej zębatce kasety. W góralach zwykle jest sztywne ograniczenie największej tarczy korby spowodowane kształtem ramy. Jak kaseta będzie od 11s, a korba np 34. Problem będzie głównie na asfalcie. Na forum jest masa narzekań. Może podejdzie ci taki rower - jest widelec, ale to nie MTB. Ja mam wersję ze sztywnym widelcem i szerokimi oponami i jestem zachwycony na Mazowszu. https://immotion.pl/rowery-gravel/3924-rower-gravel-marin-dsx-fs-2024.html

• Mod Team

Jak się nie jeździ na jakichś plusowych oponach na niskim ciśnieniu, czy ewentualnie "facie", to moim zdaniem sztywny widelec w teren nie ma sensu - chyba, że ma to być test nadgarstków i poziomu skill'a ;) Nie oszukujmy się - zwykły Kowalski będzie się czuł zdecydowanie pewniej z amorem. Narzekania typu "zbyt wolny napęd, i szybko lecą koronki" wynikają w sporej części nie z powodu wyjątkowo mocnych nóg, a stylu jazdy a'la gniecenie kapuchy, czyli stosunkowo niskiej kadencji + ograniczaniu się do prób szybkiej jazdy głównie po DDR i asfaltach - jak się urozmaica, a teren nie jest non stop równy i płaski, to problemu nie można uznać za poważny, nawet na Mazowszu :no: Oczywiście blat 30 raczej odpada w większości przypadków.

• +1 pomógł 2

15 godzin temu, KrissDeValnor napisał:

Jakbyś jednak rozważył karbon, to za 5.5 k jest Lapierre Prorace CF 6.9 (SID, NX). Według mnie, to rama alu jest dla kogoś, kto chce jeździć z fotelikiem, albo ma zamiar wozić jakieś ciężkie toboły/sakwy, lub ma jakąś fobię dotyczącą mocnych strzałów w ramę - poza tym nie widzę innych powodów i sensu posiadania takowej (żeby nie było - mam 3 alu i 2 karbonowe ;)). 

A jak z geometrią tego Lapierre. Właśnie kiedyś na niego zwróciłem uwagę. A masz też może link do oferty? Nie widzę w tak niskiej cenie. Raczej powyżej 6k.

7 godzin temu, Wojcio napisał:

A jakie są Twoje doświadczenia z grawela w kwestii stosowanych przełożeń? Czy wystarczy ci mała korba, taka, jak stosowane w MTB? Oczywiście większości ludzi wystarczy, ale będą jeździli na najmniejszej zębatce kasety. W góralach zwykle jest sztywne ograniczenie największej tarczy korby spowodowane kształtem ramy. Jak kaseta będzie od 11s, a korba np 34. Problem będzie głównie na asfalcie. Na forum jest masa narzekań. Może podejdzie ci taki rower - jest widelec, ale to nie MTB. Ja mam wersję ze sztywnym widelcem i szerokimi oponami i jestem zachwycony na Mazowszu. https://immotion.pl/rowery-gravel/3924-rower-gravel-marin-dsx-fs-2024.html

Jeździłem na shimanowskich GRX'ach 1x i 2x. Finalnie uznaję, że wygodniej mi z napędem 1x. 
Co do samego roweru zastanawiałem się nad nim i uważam, że cena jest przesadzona za to co oferuje + ciężko też z dostępnością.