Skocz do zawartości

[napęd] Shimano Acera/inne wymiana

Kuder

Rekomendowane odpowiedzi

Witam w Listopadzie oddaję mój rower na generalny remont. Jest to GT idrive 3.0 (wymiana Napędu, hamulców, dampera) napęd mam Shimano przód nie wiem jaki to model z tyło mam ACERA rower używam codziennie parę razy dziennie przełożenia to 3X9 zastanawiam się nad wymianą całości na 3x9 lub inne przełożenia. polecacie coś? dodam że od momentu wypadku komunikacyjnego (maj 2020) mam ciągłe problemy z ww. napędem (tylni wózek wymieniany ok. 6 razy w tym 2x hak) pomimo regulacji oraz prób smarowania łożysk problem się pojawia (brak możliwości zmiany przełożeń. manetka nie "chwyta") obstawiam że mogła się wytrzeć lub coś w niej pękło. polecacie jakieś napędy które wytrzymają wysokie obciążenia? oraz takie które będą bezawaryjne? 
wrzucam zdjęcia manetek i przerzutek zaznaczam że tylnia jest mocno poharowana przez częste wyjazdy do osp gdzie nie mam czasu odstawiać roweru na stojak. polecacie jakieś zabezpieczenie wózka?

Screenshot_20241024_134421_Gallery.jpg

Screenshot_20241024_134424_Gallery.jpg

Screenshot_20241024_134434_Gallery.jpg

Screenshot_20241024_134427_Gallery.jpg

Screenshot_20241024_134444_Gallery.jpg

Screenshot_20241024_134446_Gallery.jpg

Przede wszystkim polecam zmienić serwis, skoro od 2020 roku nie potrafi zdiagnozować i rozwiązać problemu z biegami.

Po drugie - nie ma bezawaryjnych i niezniszczalnych komponentów.

Po trzecie - jeśli nie masz 3 sekund na wstawienie roweru w stojak i rzucasz nim jak popadnie, to w sumie na nic diagnozy i naprawy, jak co chwilę krzywisz hak i przerzutkę. W takiej sytuacji polecam rower z piastą biegową i obrotową manetką.

Edytowane przez TheJW