Skocz do zawartości

[Damper] Fox Float- wymiana na nowy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam pytanie jestem nowy jak chodzi o tematykę rowerową i mam problem z damperem chodzi tu o Fox Float (prawdopodobnie jest to R ponieważ nie znalazłem innych oznaczeń zdjęcia dampera będą pod tym postem) zamontowanym w rowerze GT idrive 3.0 uszkodzeniu uległ tłok regeneracja się nie powiodła zastanawiam się nad wymianą na nowy. w listopadzie po wypłacie oddaję rower na generalny remont ( wymiana napędu, hamulców (pytanie o pozostałe będzie w odpowiednich rozmowach) oraz ww. dampera) i właśnie mam pytanie do ostatniego ponieważ nie znam się na tym i chciałbym się dowiedzieć na co polecacie wymienić. Z góry dziękuję za szybką odpowiedź. 

Screenshot_20241024_134413_Gallery.jpg

Screenshot_20241024_134417_Gallery.jpg

Screenshot_20241024_134444_Gallery.jpg

Screenshot_20241024_134446_Gallery.jpg

Zmierz odległość między środkami śrub montażowych oraz skok tłoka amortyzatora. W celu zmierzenia skoku załóż opaskę zaciskową na tłok, maksymalnie ściśnij amortyzator i zmierz odległość między opaską a uszczelką przeciwkurzową.

Obawiam się jednak, że trudno będzie dostać amortyzator pasujący do tej ramy.

Jaki rocznik? W moim iDrive 3.0 2004 siedział 165x38. Foxa nieeee, szkoda pieniędzy. Może Suntour? Po taniości bym to zrobił, bo pewnie łożyska od mimośrodu mają stan agonalny i są luzy na dogbone. Ciekawe czy wciąż można kupić te ogromne wianki. W podejściu wysoko dokładnym należałoby ustawić jeszcze tłumik pod zawias....chodzi o dopasowanie tłumienia do progresji ramy aby wszystko działało jak fabryka dała. Przełozenie tam było chyba 3:1 o ile dobrze pamiętam, 3mm ruchu zawiasu dawało 1mm na tłumiku.

No i trzeba też będzie zamontować w ramie damper, ten nowy z dużą szansą będzie miał inny rozmiar oczka - do wymiany śruby lub dorobienie innych grubszych tulejek (ja zamawiałem śruby do tej ramy).

Masz zabytek. Już w 2011 roku musiałem zamawiać do niego łożyska i ślizgi w UK, a teraz pewnie jeszcze gorzej. W cenie dampera można kupić inną ramę, chyba że chcesz tą eksploatować jako "modern classic".