Skocz do zawartości

[Nawigacja] na kierownicę w niewygórowanej cenie

SL440

Rekomendowane odpowiedzi

Chce zakupić nawigację rowerową dla rowerów: XC (pagórkowate niziny, lasy) i Trail/All-Mountain (góry), proszę o poradę doświadczonych użytkowników takich urządzeń co wybrać wg tych preferencji:
1. Chcę, aby nawigacja pokazywała trasę na zasadzie komunikatów - strzałka, że za 50 m skręcić w prawo itp lub linii (ścieżki) na wyświetlaczu ze wskazaniem punktu (punktem tym jest nawigacja/rowerzysta). Nie zależy mi na dokładnych mapach (OpenStreet) wyświetlanych na ekranie nawigacji. Komunikaty mają być proste i czytelne, a nawigacja ma prowadzić abym nie zgubił się na ścieżkach w trakcie jazdy.
2. Aby wyświetlała ślady w formacie GPX, które mogę pobrać z Trailforks.
3. Dobrze gdyby dodatkowo wyświetlała dane typu: aktualna prędkość, maksymalna, średnia, dystans, rzeczywisty czas jazdy.
4. Dobry uchwyt na kierownicę (drugi z rowerów ma tak krótki mostek, że w tym miejscu się nie zamontuje) mocowany na śruby (nie ma gumki) abym dobrze trzymało na wertepach i abym mógł łatwo i szybko montować nawigację na różnych rowerach.
5. Brak dodatkowych kabli, czujników abym nie musiał prowadzić linek do szprych itp.

Jeśli jeszcze są jakieś funkcje o których nie wspomniałem, a warto je mieć proszę o info.

• Akceptowane typy plików: jpeg, jpg, gpx, fit, tcx, pdf

- Budżetowo, to IGPSport BSC200 z AliExpress
- Markowo-budżetowo, to Garmin Edge 130+
- Optymalnie - Garmin Edge Explore 2

O Komoot do niezależnej nawigacji raczej zapomnij, szczególnie w terenie. On ma jedynie fajny planer, ale i tak brakuje tam ścieżek, a wiele z tych które są na jego mapach w terenie przestały istnieć lata temu, więc nadaje się do użytku tylko z heatmapami z innych aplikacji. Ani razu nie zdarzyło mi się, czy to w górach, czy na Mazowszu, żebym bezproblemowo przejechał całą trasę wytyczoną w Komoot. Zawsze wylądowałem w jakichś krzakach po środku niczego i albo musiałem zawracać, albo pchać rower z powrotem pod górę, albo przeciskać się z buta przez chaszcze.

@Eathan zaciekawiłeś mnie tym urządzeniem. Wklejasz, bo używasz/-łeś, czy znalazłeś na Ali?

Edytowane przez TheJW
  • Haha 1

Cytat

Ani razu nie zdarzyło mi się, czy to w górach, czy na Mazowszu, żebym bezproblemowo przejechał całą trasę wytyczoną w Komoot. Zawsze wylądowałem w jakichś krzakach po środku niczego i albo musiałem zawracać, albo pchać rower z powrotem pod górę, albo przeciskać się z buta przez chaszcze

Ja mam odwrotne doświadczenia. Bez Komoota nie znalazłbym wielu singli, bardzo fajnych do przejechania. Komoot pokazuje ścieżki przejechane prżez innych. Wjec jakość zależy od ilości użytkowników w danym rejonie. Trzeba wybierać te nowe, a nie z przed kilku lat. 
Zdarzyło mi się tez wjechać w krzaki. :P, ale ścieżka była przedcovidowa. Od tej pory sprawdzam kiedy były ostatnie recenzje.

W dniu 24.10.2024 o 14:22, TheJW napisał:

@Eathan zaciekawiłeś mnie tym urządzeniem. Wklejasz, bo używasz/-łeś, czy znalazłeś na Ali?

Nie używam. Zaciekawiło mnie, na FB na kolarskie AliExpress jest duży wątek użytkowników. Generalnie chwalą. Zastanawiam się czy młodej nie kupić bo prosty Bryton mnie wkurza 😈