Skocz do zawartości

[ostateczne starcie] Ochraniacze kontra Buty Zimowe

TheJW

Rekomendowane odpowiedzi

Tytuł oczywiście nieco żartobliwy, bo to chyba jedna z tych kwestii, które nigdy nie zostaną rozstrzygnięte. ;)

Mnie jednak chodzi o mój konkretny przypadek.

Miałem jakieś tanie ocieplacze od Krossa, które chociaż grube, rozpadły się po kilku użyciach. W połączeniu ze zwykłymi "letnimi" butami i grubymi skarpetkami bez problemu jeździłem w temperaturach sięgających i kilkunastu stopni na minusie. Jednak gdy temperatura była w okolicach zera, robiło się za ciepło i zaczynały się kombinacje... Dodatkowo sam komfort użytkowania, w przypadku tych konkretnych, grubych, neoprenowych ochraniaczy słabej jakości, pozostawiał wiele do życzenia.
Jako, że w tym sezonie zimowym postanowiłem nie używać trenażera i cały przejeździć na zewnątrz rowerami MTB (zobaczymy, co z tego wyjdzie), zacząłem zastanawiać się, na jakie rozwiązanie ochrony stóp postawić. Czy wybrać sprawdzone i polecane ochraniacze Shimano XC Thermal i buty, w których jeżdżę na co dzień, czy jednak kupić dedykowane zimowe buty SPD.

Jeśli chodzi o buty, celowałbym raczej w te z niższej półki cenowej (nie chcę utopić kasy jeśli to rozwiązanie nie przypadnie mi do gustu) i to rodzi moje największe obawy. Czy takie buty nie są po prosty kaloszami z otworami do przykręcenia bloków? Czy one w jakikolwiek sposób oddychają? Czy sprawdzają się w szerokim zakresie temperatur, czy raczej tylko w te najzimniejsze dni, a na nieco mniejszy mróz i tak będę musiał kupić ochraniacze, bo buty zimowe będą za ciepłe?
W przypadku ochraniaczy - czy one z kolei również nie gotują nóg? Jak z ich użytkowaniem i trwałością? A może w ogóle powinienem wybrać jakiś inny model?
Pomóżcie, bo sam nie mogę się zdecydować, a "łinter is koming"! ;)

Mogę Ci napisać z perspektywy XLC zimowych (tani model, w pełni wodoszczelny, nie oddycha co do zasady ale też niezbyt to przeszkadza) - w moim przypadku sens ich używania jest w okolicach zera i poniżej, na plus pełne zabezpieczenie przed wodą. Przy kilku stopniach na plusie jest z reguły za ciepło. Z ochraniaczami też nie będziesz miał jednych które pokryją zarówno kilka stopni na plusie jak i duży mróz, pozostają kombinacje z grubością/ociepleniem etc. Na pewno in minus przy użytkowaniu w terenie szybkie zużycie, ale to pewnie już wiesz. Dodatkowo trudno coś napisać "obiektywnie" - odczuwanie zimna na stopach jest bardzo subiektywne.

Piszę o takich butach: https://allegro.pl/oferta/buty-rowerowe-zimowe-spd-xlc-cb-r07-czarne-40-14831029264?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&ev_campaign_id=17566159677&gad_source=1

• +1 pomógł 1

Mam buty M089 i XC61 czyli typowe letniaki. Mam wspomniane ocieplacze Shimano. Mam także buty MW5. I... nie wiem co jest lepsze. Z jednej strony letni but i ochraniacz lepiej się sprawdza pod względem oddychania, ale szybciej mi w nich zimno, do tego ubieranie tego to czasem jest tragedia. Niewiele to ma wspólnego z wygodą. Ale przynajmniej noga w kostce nie ma aż takich oporów jak w butach zimowych. A zimowe w moim przypadku dużo szybciej się pocą, wilgoć jest odprowadzana tak źle, że te buty potrafią mi całą dobę schnąć pod grzejnikiem po godzinnej czy półtoragodzinnej przejażdżce. But MW5 mi się za to o wiele łatwiej i szybciej ubiera niż zwyklaki + ocieplacze.

Także przykro mi, nie mam jednoznacznej odpowiedzi co jest lepsze. W moim przypadku letnie buty i ocieplacze to zestaw na cieplejsze dni, tj okolice kilku stopni. Zimówki ubieram gdy jest blisko zera lub poniżej. Ale to wszystko jest bardzo indywidualną sprawą, odczuwanie zimna i wydolność krążeniową ma każdy inną. 

• +1 pomógł 1

Ja kombinowałem z ochraniaczami, ale wyszło na to że od około 4 sezonów używam butów force ICE. Nie są idealne, ale cena (wtedy około 400zł) powoduje że wady można wybaczyć.
Moje doświadczenie jest takie, że gdy trzeba zejść z roweru i kawałek przejść, to ochraniacze błyskawicznie kończą żywot.
Buty po kilku latach wciąż nadają się do użytku.

• +1 pomógł 2

22 minuty temu, cervandes napisał:

Także przykro mi, nie mam jednoznacznej odpowiedzi co jest lepsze. W moim przypadku letnie buty i ocieplacze to zestaw na cieplejsze dni, tj okolice kilku stopni. Zimówki ubieram gdy jest blisko zera lub poniżej.

Ja, chociaż zimowych butów nie używałem, mam właśnie podobne przemyślenia.

22 minuty temu, cervandes napisał:

Ale to wszystko jest bardzo indywidualną sprawą, odczuwanie zimna i wydolność krążeniową ma każdy inną. 

Ja jestem raczej z tych "ciepłych". Kiedy inny jeżdżą w rękawiczkach i bluzach, ja śmigam na krótko itd. Myślę więc, że zimowy but byłby dla mnie odpowiedni do temperatur o ok. 3-4 stopnie niższych niż dla przeciętnego użytkownika.
Tylko właśnie te temperatury "przejściowe" wydają mi się problemem.

18 minut temu, KSikorski napisał:

Moje doświadczenie jest takie, że gdy trzeba zejść z roweru i kawałek przejść, to ochraniacze błyskawicznie kończą żywot.

I jeszcze jedno - zwykłe letnie buty szybko przemakają od spodu, przez otwór na blachę do mocowania bloków, gdy trzeba kawałek przejść, szczególnie po mokrym śniegu. A wtedy zaczyna robić się mocno niekomfortowo i stopy momentalnie przemarzają.

@olo850 te podlinkowane to szosowe, ale wiem, że XLC ma odpowiednik z bieżnikiem. I właśnie o czymś takim myślałem. Mówiąc szczerze nie miałem świadomości, że są aż tak tanie. :)

Edytowane przez TheJW

Tak, szosowe to pierwsze co mi wyskoczyło. Nie wiem czy MTB aż tak tanio znajdziesz, ale chyba bywają w okolicach 200 PLN, czasami były na amazonie.

@cervandes polecam takie urządzenie, przydatne zwłaszcza jeżeli się jeszcze jeździ na nartach etc.

https://allegro.pl/oferta/suszarka-do-butow-elektrowarm-z-wentylatorem-sb-6-9957040335

Edytowane przez olo850
  • +1 pomógł 1

Mam xlc do mtb i szosy (2 pary) od zeszłego roku. Jako zmarzluch jestem zadowolony. Są trwałe, tanie (jak się dobrze postarasz to jedynie dwukrotnie droższe od sensownych ochraniaczy), nieprzemakalne. Noga z tego co pamiętam potrafi się nieco w nich zapocić, ale ja chyba z tym nie miałem większych problemów. Do szosy potrafię je już założyć jak jest poniżej 10 stopni, a do MTB poniżej 3-4 stopni. Powyżej tego korzystam jeszcze z samych nakładek na przód buta i dobrych skarpet. Ważne aby w bucie nie było Ci ciasno. Jeśli zdecydujesz się na xlc to tam ludzie polecają wziąć rozmiar większy niż ten w którym się jeździ - u mnie to się sprawdziło (jakby zaniżona rozmiarówka).

@TheJW, sam mierzyłem się z takim dylematem. Dwa sezony do tyłu. Wcześniej też neopreny ale od Accent'a. Fajne były, nawet wygodnie się zakładało, ale rzep trzymający na podeszwie zimą,  a zwłaszcza na śniegu i błocie doprowadzał mnie do... I jak to w rowerowym świecie bywa zawsze chce się więcej.  Wyjechały Shimano MW501. Dla mnie gamechanger. Późna jesień, zima, wczesna wiosna. Jakaś "membrana" tam jest i pewnie jakoś "oddychają". Zawszę dobieram odpowiednią skarpetę. Wygoda w porównaniu do ochraniaczy na duży plus. Błoto, śnieg, przelot przez kałuże nie stanowi problemu. Zdecydowanie polecam tobie ten krok.

• +1 pomógł 1

SH-MW500, wcześniej choć nadal SH-MT90 oraz neopreny od Altury, PRO a finalnie Bontrager RXL Waterproof.  MTB & CX, bez szosy.

W butach spd muszę mieć termo-wkładkę inaczej zbytnio ciągnie mrozem od blachy do bloków.  Przy wietrznym -17 połączenie MT90 z onucami Bontrager - było naprawdę komfortowo.  Nie ma jednej odpowiedzi bo zależy jakim złem pizga na zewnątrz, czy dodatkowo siąpi czy może klara świeci.  Trzeba kombinować, dopóki nie zakupiłem dedykowanych zimowych laczków to bardzo sobie chwaliłem neoprenowe skiety ale jednak co but to but a nie jakiś dziurawiący się kondom na stopie...

• +1 pomógł 1