spicylemon Napisano 23 Października Udostępnij Napisano 23 Października Cześć, zmieniam zacisk z MT200 na Deore BR-M6100. Wiem, że do tego zacisku jest dedykowany inny przewód, niż ten co mam (mam SM-BH59-JK-SS a dedykowany to SM-BH90-SS). Czytałem, że części od hamulców u Shimano można mieszać, ale wolę się upewnić. Miało by to wpływ na siłę hamowania albo poprawność działania hamulca gdybym zostawił ten co mam, czy lepiej przewód też zmienić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 24 Października Udostępnij Napisano 24 Października Może pomoże: productinfo.shimano.com/en/compatibility/C-186 Pobierz pdf i odpal szukajkę. Ja też mieszałem klamki i zaciski, tylko szosowe i korzystałem z tej tabelki sprawdzając przewody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 24 Października Mod Team Udostępnij Napisano 24 Października Można stosować zamiennie, będzie działać dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spicylemon Napisano 24 Października Autor Udostępnij Napisano 24 Października @sznibnawet jeżeli w tabelce shimano nie ma ptaszka, że jest kompatybilne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 24 Października Udostępnij Napisano 24 Października Ja nie mam doświadczenia, to była pierwsza robota w hydraulice i wyszło dobrze z ptaszkami 😎 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 24 Października Udostępnij Napisano 24 Października Przewody BH59 i BH90 różnią się jedynie średnicą wewnętrzną, co powinno dawać nieco lepszą moc hamowania w przypadku tego drugiego. Co za tym idzie, inne są też inserty. Jeśli jednak chodzi o średnice zewnętrzne i oliwki, to nie różnią się one niczym, więc spokojnie możesz wymienić sam zacisk lub klamkę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 24 Października Mod Team Udostępnij Napisano 24 Października Kidyś czytałem na jakimś zagranicznym forum temat o tych właśnie przewodach i ktoś pisał ze zamontował BH59 zamiast BH90 i że działało i że nawet różnicy w działaniu zauważalnej nie było. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turysta05 Napisano 24 Października Udostępnij Napisano 24 Października 59 minut temu, TheJW napisał: Przewody BH59 i BH90 różnią się jedynie średnicą wewnętrzną, co powinno dawać nieco lepszą moc hamowania w przypadku tego drugiego... To niezbyt szczęśliwa interpretacja, większa średnica to mniejsze opory przepływu, co będzie istotne gdy zastosujemy gęstszy olej, ale przecież stosujemy ten sam, on ma naprawdę małą lepkość (cStokes). O odczuwalnej sile hamowania decyduje przekładnia hydrauliczna. Jest jednak różnica pomiędzy rurką z grubą ścianką a cienką: ta elastyczna bardziej się rozszerza (puchnie) i działa jak akumulator energii. Przecież stalowe rury też się rozszerzają, a do przemysłowych układów hydraulicznych i pneumatycznych często wprowadza się akumulatory z różnych względów, najczęściej jako tłumiki drgań. Ja się boleśnie przekonałem co to jest twarda rurka. Zimą na mrozie sztywnieje na "kamień" i hamulce zaczynają działać 0/1-kowo. Ledwo "dotkniesz" a już na całego, koło zablokowane, a tu śnieg i lód. Wiem że to zależy od czucia w palcach, ale w krytycznej sytuacji zwyciężają odruchy. Ja nawet lubię hamulce ze stalową linką bo są "miękkie" i zanim zablokują koło jest szeroki zakres siły hamowania. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 24 Października Udostępnij Napisano 24 Października (edytowane) Ja z hamulcami Shimano nigdy nie miałem żadnych problemów, nawet przy kilkunastostopniowych mrozach. Specjalistą w tym temacie nie jestem, wypowiedź oparłem na informacjach z sieci, chociaż mnie "na chłopski rozum" wydaje się, że mniejsza średnia=większe ciśnienie. No ale tak jak mówię, jestem tylko użytkownikiem i umiem to serwisować, kwestie inżynieryjne i projektowe zostawiam japończykom. Swoją drogą to 7 minut temu, Turysta05 napisał: Ja się boleśnie przekonałem co to jest twarda rurka jest mocno dwu-, a nawet trójznaczne... 😁 Edytowane 24 Października przez TheJW 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 24 Października Udostępnij Napisano 24 Października Teoretycznie/rzekomo BH90 jest sztywniejszy przez co powinien mniej puchnąć niż BH59 więc mniejsze straty siły przyłożonej do klamki. W praktyce nieodczuwalne. Swoją drogą, że im się chce 2 typy przewodów oferować. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ernorator Napisano 24 Października Udostępnij Napisano 24 Października (edytowane) Średnica wewnętrzna przewodu hydraulicznego nie ma nic do siły hamowania. Zalewasz układ i odpowietrzasz, czy tego płynu hamulcowego jest mniej czy więcej nic nie robi. Hamujesz dźwignią z klamki, która przesuwa nieściśliwym płynem z układu bloczki zacisku. Nie ma znaczenia jakiego przewodu Shimano użyjesz. Ma znaczenie jaki insert wsadzisz a to wynika z tej mniejszej średnicy wewnętrznej BH90. Żółte do BH59, srebrne do BH90. Edytowane 24 Października przez ernorator 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi