Skocz do zawartości

[kurtka] Widoczność i bezpieczeństwo na szosie

locomotiv12

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio więcej jeżdżę po szosie i to co kierowcy wyprawiają na drogach powoduje u mnie szybsze bicie serca

Ubieram odblaskową kamizelkę (fluo), mam radar Garmin Varia, który miga bardziej intensywnie i ostrzega gdy nadjeżdża samochód z tyłu, mam lusterko wsteczne i lampkę migającą z przodu.

Mam wrażenie, że widać mnie z kilometra ale pomimo tego kierowcy podjeżdżają bardzo blisko (nie odstrasza ich migające światełko) a przy wyprzedzaniu niekiedy nie zachowują bezpiecznej odległości.

Macie jakieś patenty na poprawę bezpieczeństwa na drodze?

Są dwa wyjścia: albo przeprowadzka do bardziej cywilizowanego kraju typu Niemcy albo montaż tzw. odblasku rowerowego bocznego

Screenshot_2024-10-22-20-42-08-431_com.android.chrome-edit.thumb.jpg.db3f13709c6d2a385ac36316ee0a31ba.jpg

jest szansa, że kierowcy nie będą wyprzedzać "na gazetę".

A tak na poważnie to chyba nigdy to się nie zmieni w naszym kraju, taka mentalność, ułańska fantazja, poczucie bezkarności, itp., itd. Jakoś w innych krajach, jak te wspomniane Niemcy czy Holandia, takie zachowania nie występują albo są marginalne ale wynika to chyba z edukacji, świadomości społecznej, ostracyzmu społecznego, itp. Niejednokrotnie miałem sytuację że jadąc przez jakieś niemieckie wioski gdzie było ograniczenie do 30 km/h kierowcy mnie nie wyprzedzali tylko cały sznureczek grzecznie jechał za mną a ja się stresowałem i czułem presję, żeby jechać szybko, żeby nie robić zatoru. Często nawet nie wyprzedzali mnie mimo, że im machałem, żeby wyprzedzali. W Holandii natomiast rowerzyści są z zasady traktowani jako grupa uprzywilejowana i w sytuacji zdarzenia drogowego, wypadku samochodu z rowerem to kietowca samochodu jest z założenia winny i mierszkając tam kilka lat wykupowałem dodatkowe ubezpieczenie "pomoc prawna w przypadku kolizji z rowerem". Trochę to powoduje przegięcie w drugą stronę i zachowania patologiczne rowerzystów, szczególnie młodzieży bo starsi są zdyscyplinowani

• +1 pomógł 1

Właśnie tego się obawiam, że w Polsce jest taka mentalność, że rowerzysta na drodze to tylko "problem" dla samochodów bo muszą zwolnić, poczekać kilkanaście sekund.

W tym kraju nikt nie chce czekać - każdy gdzieś się spieszy i musi być "najpierwszy" na drodze, poziom frustracji użytkowników dróg w Polsce jest na bardzo wysokim poziomie.

Mam wrażenie, że choćbym cały ubrał się w kombinezon fluorescencyjny i zamontował nawet trzy światełka z tyłu to i tak nic to nie da - kierowcy nadal będą mnie wyprzedzać "na gazetę" bo to przecież "tylko" rower więc jakoś uda się przecisnąć a jak się nie uda to się zepchnie rowerzystę na pobocze lub do rowu.

Kierowcy samochodów w Polsce nie traktują rowerzystów jako pełnoprawnych użytkowników drogi a bardziej jako "zło konieczne"które trzeba jakoś ominąć jak psią kupę.

• +1 pomógł 2

@locomotiv12 - sam sobie odpowiedziałeś na zadane pytanie. Ja dlatego już dawno zrezygnowałem z szosy i staram się unikać ruchliwych dróg.

Tak przy okazji. Rowerzyści nie są traktowani jako pełnoprawni użytkownicy dróg nie tylko przez kierowców ale także przez organizatorów ruchu (ścieżki rowerowe które są projektowane przez idiotów) oraz ustawodawców którzy tworzą przepisy nie chroniące rowerzystów (uznaniowe pierwszeństwo na ścieżkach rowerowych).

Znalazłem kilka artykułów w sieci na ten temat

https://portal.bikeworld.pl/artykul/porady/trening_i_dieta/16062/jak_byc_widocznym_na_szosach

Ciekawe spostrzeżenia firmy Trek na temat widoczności rowerzystów na drodze - właśnie kupiłem ochraniacze na buty (fluo) - zobaczymy co to da 🙂

I jeszcze jeden:

https://portal.bikeworld.pl/artykul/testy_i_nowosci/wydarzenia_i_biznes/18228/to_jest_moj_bracie_wojna_kierowcy_vs_rowerzysci

Nic nie da. Przecież niewidomym prawa jazdy nie dają. Kierowcy Cię widzą tylko mają to gdzieś. Oczywiście podstawowy zestaw czyli lampki + coś odblaskowego należy posiadać. Ale mnożenie tego w nieskończoność już nie zwiększy Twojego bezpieczeństwa. Mało tego. Może zmniejszać bo będziesz się czuł zbyt pewnie skoro jesteś cały na fluo i świecisz na kilometr.

Edytowane przez chrismel

Z mojego doświadczenia da. Niewidomym wprawdzie prawka nie dają, ale kolor fluo wybija się wyraźnie z tła.  Z tłumu pieszych, z cienia alejki obsadzonej drzewami (zwłaszcza w słoneczną pogodę) i oczywiście jak pada deszcz. Lampki pomagają, ale w mieście one w natłoku  innych świateł wcale nie są tak bardzo widoczne jakby się to wydawało. Kilka lat temu przesiadłem się na odzież fluo. Pierwsza było kurtka na jesień. I byłem w lekkim szoku, na przejazdach rowerowych kierowcy zatrzymywali się niemal za każdym razem gdy się zbliżałem (wcześniej było różnie). Nawet piesi na tych "mieszanych" DDRach często schodzili bardziej na bok widząc nadjeżdżająca żółtą plamę. Często też jeżdżę samochodem i rowerzysta w stroju fluo (a jest ich coraz więcej) ewidentnie wybija się z tła. Każdy dodatkowy fluo-element garderoby  poprawia tę widzialność. Co nie znaczy, że zabezpieczy cię w 100% przed próbą rozjechania przez "szybkiego i wściekłego" albo  spieszącego się na odblokowanym elektryku dostawcy śmieciowego żarcia.

Edytowane przez Garlock
  • +1 pomógł 2