Gość Napisano 22 Października 2024 Napisano 22 Października 2024 Witam wszystkich, Potrzebuje pomocy w doborze roweru/ramy szosowej. Ogólnie przez większość roku jeżdżę na Kross Esker 4.0 i jest to dla mnie rower idealny pod prawie każdym względem. Jednak z racji tego, że jest wykonany ze stali to nie pojeżdżę sobie nim zimą. Do tego dla odmiany w przyszłym roku chciałem zrobić kilka ultra wyścigów w formacie szosowym. Na prawdziwej szosie nie jeździłem/ nie miałem już ponad 5 lat, może i dłużej. Rower będzie wykorzystywany jako rower zimowy plus treningi latem typowo tempowe i te kilka wyścigów. Zależy mi na hamulcach tarczowych - bardziej dla samego prześwitu na opony - przynajmniej 32mm - zimowe warunki. suport MUSI być wkręcany geometria bardziej endurance wolałbym carbon, żeby było czuć różnicę względem głównego roweru, choć dobrego aluminium nie odrzucam (np. cannondale). Nie chce wydać majątku i trochę się miotam między czymś naprawdę tanim np. Vento 4.0 dsc (dobre promocje), ale nie wiem czy będzie to zrywny rower. A czymś droższym np. Canyonem carbonowym - taka granica finansowa do 10k zł. Może też być frameset - bo mam całą mase części... Nawet cała grupa Sora/Claris by się znalazła Cytuj
Mihau_ Napisano 22 Października 2024 Napisano 22 Października 2024 Cytat Ogólnie przez większość roku jeżdżę na Kross Esker 4.0 i jest to dla mnie rower idealny pod prawie każdym względem. Jednak z racji tego, że jest wykonany ze stali to nie pojeżdżę sobie nim zimą. Czyli masz tani rower, którego ci szkoda do jazdy w zimie i chcesz kupić 3 razy droższy, którego ci nie będzie szkoda? Daj spokój, katuj tego krossa a jak chcesz kupić szosę to sobie ją kup ale nie wymyślaj, że będziesz nią w zimie jeździł bo to rozwiązanie o wiele mniej efektywne niż gravel Cytuj
Gość Napisano 22 Października 2024 Napisano 22 Października 2024 Cytat Czyli masz tani rower, którego ci szkoda do jazdy w zimie i chcesz kupić 3 razy droższy, którego ci nie będzie szkoda? Daj spokój, katuj tego krossa a jak chcesz kupić szosę to sobie ją kup ale nie wymyślaj, że będziesz nią w zimie jeździł bo to rozwiązanie o wiele mniej efektywne niż gravel Tak mam tani rower bo taki ma być. Rowerów tego typu (w pełni stalowych, ze sztywnym stalowym widelcem, i dużym miejscem na opony) jest bardzo mało - przynajmniej w PL. Na takim jeździ mi się najlepiej. Jeśli chodzi o gravele to mam porównanie tylko Divergem - którego połamałem a tani nie był... Cytuj
Mihau_ Napisano 22 Października 2024 Napisano 22 Października 2024 Cytat Rowerów tego typu (w pełni stalowych, ze sztywnym stalowym widelcem, i dużym miejscem na opony) jest bardzo mało - przynajmniej w PL Nie ma bo nic w takich ramach (czyt stalowych w tym budżecie) nie ma ciekawego, kilka byle jakich rurek, które z właściwości stali stosowanej w rowerach mają tylko wysoką masę. Cytuj
Gość Napisano 22 Października 2024 Napisano 22 Października 2024 1 minutę temu, Mihau_ napisał: Nie ma bo nic w takich ramach (czyt stalowych w tym budżecie) nie ma ciekawego, kilka byle jakich rurek, które z właściwości stali stosowanej w rowerach mają tylko wysoką masę. I jak zwykle na każdym forum, jest pytanie i jest dyskusja pod spodem nie na temat lub obok tematu. A potem żal i płacz że fora umierają Powodzenia wszystkim... Cytuj
Mihau_ Napisano 22 Października 2024 Napisano 22 Października 2024 Forum jest od tego żeby dyskutować, uświadamiać i odwodzić od robienia głupot. Ale spoko, możesz się przenieść na jakąś grupę fb to cię jakiś 14 letni, pryszczaty Maciek który na szosie jeździ już 3 miesiące poklepie po plecach i doradzi żebyś kupił to na czym sam jeździ 👍 https://www.centrumrowerowe.pl/rower-szosowy-superior-x-road-team-elite-se-pd36745/ Cytuj
Gość Napisano 22 Października 2024 Napisano 22 Października 2024 W takim razie przepraszam i dziękuję za uświadomienie... Z tych właśnie powodów nie mam i nie używam FB itp. Cytat https://www.centrumrowerowe.pl/rower-szosowy-superior-x-road-team-elite-se-pd36745/ ZajeFajny. Spełnia wszystkie wymagania. Dwie wady: 1. Nie ma mojego rozmiaru (173cm wzrostu) - do poszukania, ale 2. Ta sztyca, nietypowa. Boje się takich rozwiązań zwłaszcza z miejsca gdzie często są jakieś trzaski. Cytuj
Greg1 Napisano 22 Października 2024 Napisano 22 Października 2024 Cytat Spełnia wszystkie wymagania. Dwie wady No i jeszcze suport pressfit a nie wkręcany 😁 Cytuj
player123 Napisano 23 Października 2024 Napisano 23 Października 2024 Juz bardziej trzeba się bać w zimowce wklejonych gwintów niż pressfita...jak rama jest dobrze wykonana w suporcie, tj otwory trzymaja tolerancję i są wyosiowane - symetryczne ..to rozwiazanie takie jest lepsze niż jakis wklejany gwint. Radze poogladać filmy hambiniego...zanim zacznie sie powielac bzdury na temat pressfita...chłop wyjaśnia dokladnie za i przeciw pf jak i porównuje do wkrecanych rozwiazań. 1 Cytuj
Greg1 Napisano 23 Października 2024 Napisano 23 Października 2024 Cytat Radze poogladać filmy hambiniego...zanim zacznie sie powielac bzdury na temat pressfita @player123 Nie powielanie bzdur tylko warunki bazowe autora wątku: Cytat suport MUSI być wkręcany Więc zanim zaczniesz kogoś pouczać to sam najpierw poczytaj o co chodzi. No chyba, że czytanie ze zrozumieniem to problem i tylko oglądanie jutubowych "ekspertów" wchodzi w grę 😁 Cytuj
player123 Napisano 1 Listopada 2024 Napisano 1 Listopada 2024 Jak autor mysli ze wkrecany jest lepszy bo nie trzeszczy....to radze mu zeby zgłebil wiedze. Bo wklejany gwint w carbon to dopiero może okazać się syf. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi