Skocz do zawartości

[5500-7000] MTB tylko full i aluminium rockrider xc100 i alternatywy na kołach 29"

Rekomendowane odpowiedzi

Budżet określony za nowy rower.

Aktualny model kosztuje 5999 pln:

www.decathlon.pl/p/rower-gorski-mtb-xc-100-s-29-eagle/_/R-p-304208

W sieci jest trochę poprzednich ładniej wyglądających modeli, z tego co widać na tym samym osprzęcie:

https://katalog.bikeworld.pl/2021/web/produkt/rowery_gorskie/trail_all_mountain/rockrider/70190/xc_100_s_29

https://katalog.bikeworld.pl/2022/web/produkt/rowery_gorskie/trail_all_mountain/rockrider/82351/xc_100_s_29_eagle

Zaletą rama wielkości S z TT o długości 580 mm  i znośnej wadze 13,4 kg.

Podobne inne wątki w tym temacie, mój:

www.forumrowerowe.org/topic/269084-6000-8000-mtb-full-275-29-kr%C3%B3tka-rama-do-przemieszczania-si%C4%99-po-g%C3%B3rach-i-ich-okolicach/

www.forumrowerowe.org/topic/269084-6000-8000-mtb-full-275-29-kr%C3%B3tka-rama-do-przemieszczania-si%C4%99-po-g%C3%B3rach-i-ich-okolicach/?do=findComment&comment=2479589

żeby ograniczyć nic nie wnoszące wpisy, serdecznie proszę doczytać jakie mam oczekiwania.

i inny kogoś o podobnych potrzebach zwłaszcza niechęci do leżącej pozycji :):

www.forumrowerowe.org/topic/263434-6000-mtb-rockrider-xc100-vs-xc500/?do=findComment&comment=2420928

Podpowiecie jakieś alternatywy?

Tylko znane w sensie popularności marki, chodzi o późniejszy dostęp do części, łatwość zakupu i odsprzedaży. Wystarczy sprzęt ze średniej półki o skoku 120 mm i osprzęcie klasy Deore lub niżej.  Amortyzacja raczej RS niż FOX, łatwiejszy i tańszy serwis.  Może: Radon, Orbea... ? z jak najmniejsza ramą (górna rura o dług ok 550 mm i nie więcej niż 600 mm). Zdecydowanie nie modele do DH i Enduro.

Priorytet i główne zastosowanie GÓRY od schronu do schronu i MOŻE ale tylko od czasu jako drugi rower na niewielkie nierówności na Mazowszu przez ¾ sezonu.

Aha zakup roweru ma nie być lekiem na kompleksy i próbą udowadniania otoczeniu czegoś..

Proszę bez kąśliwych wpisów i nietrafnych domysłów, co niestety na tym forum ma często miejsce.  Stawiam na merytorykę.

Edytowane przez szybszy

Dzięki, spoko, ale 1 kg cięższy od Rockidera.. styknie nawet 8-9 rzędowa kaseta :)

Przy okazji jakoś bardziej trafia do mnie i bardziej podoba się, częściej widzę tylni amortyzator umieszczony niemal w poziomie pod górną rurą, a nie w pionie .

Zastanawia jaka jest różnica w pracy, wady lub zalety ?

Edytowane przez szybszy

dzięki, jak pisałem karbon odpada, no i 500s ma nieco większą ramę TT 595 mm. Wiem, że na Rockiderowym XC 100 trochę osób jeździ, przydałaby się od nich opinia. Są jeszcze starsze XC530 (S 15,4 kg) i XC540 (S ok 14,3 kg) w obu przypadkach rama bez tylniego amortyzatora ok 2,7 kg kontra XC100 S 2,58 kg:

www.decathlon.pl/p/rower-gorski-mtb-st-530-s-27-5/_/R-p-311716?srsltid=AfmBOoqaoIMbpNXpoYCA_wqCSJ6F_LBPxYO5SYrWEOb8wmJ5kvSt-_f3

www.decathlon.pl/p/rower-gorski-mtb-st-540-s-27-5/_/R-p-301117?srsltid=AfmBOorF4WPNXJE3ibvz9T3u5lv-ghSNYnFIFoB_xWB6fGr4037r9ST4

które mają potencjał do odchudzenia o spokojnie 1,5-2 kg i zbliżenie się wagą do XC100, za to długość TT 555 mm, ale koła 27'5. Nie wiem czy główka taper, bo jeśli tak to słabo będzie z dokupieniem amortyzatora.

Edytowane przez szybszy

https://www.rosebikes.pl/rose-ground-control-3-2702037?product_shape=Mocha+brown+metallic

Ja bym dołożył, m.in. dla fajnych kół, sam takich używam. Waga podobna i to z dropperem, bez tego rozwiązania nie wyobrażam sobie już jazdy w górach. Kompletny rower. Geometria jeszcze z tych zachowawczych.

Kwestia odsprzedaży pewnie podobnie jak wyroby z Decathlonu.

Edytowane przez NerfMe
  • +1 pomógł 1

45 minut temu, szybszy napisał:

Dzięki, spoko, ale 1 kg cięższy od Rockidera.. styknie nawet 8-9 rzędowa kaseta :)

Przy okazji jakoś bardziej trafia do mnie i bardziej podoba się, częściej widzę tylni amortyzator umieszczony niemal w poziomie pod górną rurą, a nie w pionie .

Zastanawia jaka jest różnica w pracy, wady lub zalety ?

1 kg więcej z powodu myk myka i opon . I tak tego będziesz potrzebował na góry :) Obecnie 8-9 rzedowe napędy w fulach to w muzeum . 

Umieszczenie dampera jest całkowicie obojętne . 

No i skupiłeś się tylko na wadze , zamiast na geometrii. Kąt głowki 69vs66 to jest przepaść w zachowaniu na zjazdach. Zdecydowanie wolałbym +1kg i -3stopnie :D

• +1 pomógł 2

Rosebike wykonanie ramy LUX.. specyfikacja niemal jak na miarę, ale to zupełna nisza markowa. To też dokładnie wpasowuję się w grupę TRAIL.

Myk Myk irytuje mnie już z samej nazwy, od razu to wyrzucę.. nie potrzebuje wodotrysków i komplikowania konstrukcji, kolejnych cięgien itp.

Halo pisałem nie jeżdże na czas, epickie zjazdy to nie mój klimat. Jeżdże dla siebie, bo lubię. Nie mam insta i dużego zegarka, licznika ani stravy. Mój stary spec stumpjumer (zakładka) nie wiem ile miał stopni w główce, w zupełności wystarczał jesli chodzi o geometrię :)

Co z Wheeler, Giant, Scott, Orbea, Kross i inna masówka ??? Chyba przejadę się na Słomczyn :) tam zawsze do wyboru do koloru.

Edytowane przez szybszy

Wheeler jeszcze istnieje w ogóle?

W Giancie, Scott-cie i Orbei nie sądzę byś w tej cenie dostał sensowny rower. Piszesz, że nie potrzebujesz komplikacji, więc schowany damper i linki prowadzone przez stery w obecnych Sparkach raczej też Ci nie podpasują.

To wyrzuć tego myk myka, to będziesz miał jeszcze lżejszy rower niż wszystkie wymienione. Zanim to zrobisz proponuje jednak spróbować. Epickie zjazdy nie mają nic do rzeczy. Po prostu w terenie opuszczasz siodło by Ci nie przeszkadzało i nagle trudny teren staje się łatwiejszy.

Edytowane przez NerfMe

13 godzin temu, szybszy napisał:

Co z Wheeler, Giant, Scott, Orbea, Kross i inna masówka ??? Chyba przejadę się na Słomczyn :) tam zawsze do wyboru do koloru.

Jedz to jest bardzo dobry pomysł dla takich ludzi jak ty o takich poglądach i prechistorycznych oczekiwaniach. Tu za chwilę będziesz miał na palcach jednej ręki ludzi, którzy w ogóle połapią się czego ty chcesz. Kross to ścierwo, Giant nie to usytuowanie dampera, Wheeeler to wykopaliska, Scott to nie ten budżet, Orbea... proszę; https://www.centrumrowerowe.pl/rower-mtb-orbea-oiz-h30-pd33817/?v_Id=228451 . Mały skok, mała rama, geo powinno podejść nie ma śmiecia w postaci myk myka, damper się zgadza tylko jest nowocześnie czyli linki lecą już przez stery no i tysiaka trzeba dać więcej. Pasi czy nadal mamy ci szukać igły w stogu siana? 

Dzięki, dzięki.

Rosebike Ground Control 3 i Cannonndale Habit 4 są bardzo ok ! Pod wzgl. moich potrzeb szczególnie ten pierwszy. W obu eleganckie solidne spawy i wzmocnienia w miejscach połączeń. Schowane linki są na plus, bo hamulców nie zamierzam zmieniać :) Kolory  straszna lipa, się obleci spray-em :)

Cena za ten drugi 1379 eur / ok 5900 pln "bardzo akceptowalna" w odniesieniu do innych rowerów i jak za nowy produkt. Jako ROWER dużo za dużo, no ale jest rynek wtórny, a i ja daleki jestemod dowartościowywania się logami/gadżetami. Trochę nie rozumiem stadopędu za Kross-em / Meridą, które jednak nie ma doświadczeń/sukcesów jak znane marki, a cenowo jest identyczny jak nie droższy. A Polska pozostała jedynie nazwa.

Edytowane przez szybszy