shimaserduszko Napisano 20 Października Udostępnij Napisano 20 Października Cześć, Pewnie większość osób, która używa/używała trenażera mierzy się z takimi problemami jak - brak miejsca w mieszkaniu, hałas, spadający wosk i brud z łańcucha itp. Zakupiłem sobie wspomniane wyżej urządzenie żeby przezimować w domu i o tyle o ile jest to fajne rozwiązanie i wcale nie mam aż tak małego mieszkania, to musiałem już kilka razy przestawiać i chować sprzęt bo miałem gości i musiałem posprzątać w salonie. Do tego córeczka jest bardzo ciekawa i już zdążyła roznieść skruszony wosk po całym mieszkaniu. 💀 Chce się przenieść ze wszystkim do piwnicy, ale nie mam tam podłączenia do prądu, jest jakieś słabe światło ze wspólnoty i to wszystko. Sąsiedzi co mają prąd, musieli go pociągnąć z własnego mieszkania. Dlatego jak w temacie, zastanawiam się nad zakupem przenośnej stacji zasilania i przychodzę z zapytaniem - Czy ktoś z Was korzystał z takiego rozwiązania i czy trenażer pobiera dużo prądu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał87 Napisano 20 Października Udostępnij Napisano 20 Października Może podaj jaki to trenażer, bo zaskoczę Cię ale ja mam taki co ma zużycie 0wat co więcej nawet nie trzeba go podłączać do gniazdka. W instrukcji trenażera powinna być podana moc pobierana przez urządzenie i stacja zasilania taką moc powinna być w stanie dostarczyć w cyklu ciągłym, nie chwilowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shimaserduszko Napisano 20 Października Autor Udostępnij Napisano 20 Października @Rafał87, Van Rysel D100 , typ Direct Drive. Zerknę jeszcze do instrukcji, ale tam raczej było tylko info, że potrzebne jest 220V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał87 Napisano 20 Października Udostępnij Napisano 20 Października Widzę ze tam jest zasilacz zewnętrzny, to na zasilaczu powinna być podana moc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shimaserduszko Napisano 20 Października Autor Udostępnij Napisano 20 Października 36W max, jeśli dobrze rozumiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał87 Napisano 20 Października Udostępnij Napisano 20 Października Tak, na wyjściu zasilacza masz 36Wat. Choć na wejściu "Input" jest aż 1,5A co przy napięciu 230V daje 230*1,5A=345Wat ale to pewnie jakiś chwilowy prąd przy podłączaniu jak się kondensatory ładują. Ja bym szukał stacji która ma wyjście 12V i minimum 3A na tym wyjściu i podłączył to z pominięciem zasilacza. Kwestia tylko przewodu żeby z jednej strony była wtyczka do trenażera (pewnie jakieś standardowe gniazdo DC) i z drugiej pod stacje zasilania. Ale stacje zasialnia z gniazdem 230Volt pewnie spokojnie mają na wyjsciu te kilkaset wat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shimaserduszko Napisano 20 Października Autor Udostępnij Napisano 20 Października Myślałem nad ECOFLOW RIVER 2 256 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 20 Października Udostępnij Napisano 20 Października Jak jest światło, to może jest żarówka? https://www.castorama.pl/adapter-e27-z-wlacznikiem/5907522116248_CAPL.prd?srsltid=AfmBOoplEwW1oMgmkHHKV48vGF7GTzwn4iYmY95CoQuyAtFdHVB00ao1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shimaserduszko Napisano 20 Października Autor Udostępnij Napisano 20 Października @KSikorski, złodziejka nie wchodzi w grę. Nie wiem jakie tam jest zasilanie, ale to nie jest 220V, żarówki ledwo tam się palą i ciągle są zgłoszenia o wymianę, no i nie bez powodu ludzie mają swój prąd pociągnięty z mieszkania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Electronite Napisano 20 Października Udostępnij Napisano 20 Października (edytowane) Kup sobie jakiegokolwiek powerbanka z wyjściem 12V. Ewentualnie dostaw moduł USB-PD i podłączaj USBc. Chociaż przy 36W poboru mocy, to masz jakieś 3h pracy z typowego powerbanka. Koszt około 300zł. Edytowane 20 Października przez Electronite Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesiowu Napisano 20 Października Udostępnij Napisano 20 Października 6 godzin temu, shimaserduszko napisał: @KSikorski, złodziejka nie wchodzi w grę. Nie wiem jakie tam jest zasilanie, ale to nie jest 220V, żarówki ledwo tam się palą i ciągle są zgłoszenia o wymianę, no i nie bez powodu ludzie mają swój prąd pociągnięty z mieszkania. W blokacha na 99,9% jest 220V ... żarówki są słabe bo jest jakaś dziwna maniera żeby dawać żarowe ale 25W ... ja przez odp złodziejkę odpalałem farelkę w piwnicy jak się w lecie pojawiła wilgoć i spoko to banglało - nie było awarii etc Co do ćwiczenia w piwnicy to 2 offtopowe kwestie - raz że wypchniesz z siebie masę wilgoci i to tam zostanie skropli się na ścianach i elementach metalowych, dwa że w czasie treningu przefiltrujesz przez swoje płuca przysłowiowe hektary piwnicznego powietrza co nie musi być dobre dla zdrowia. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shimaserduszko Napisano 20 Października Autor Udostępnij Napisano 20 Października Musiałbym się prezesa zapytać o co dokładnie chodzi z tą instalacją, ale dalej podtrzymuje to co pisałem. Co do warunków jakie panują w piwnicy, to mam obok sąsiada, który ma u siebie pralkę i suszarkę, to samo naprzeciwko ( w sumie to tylko oni mają prąd z mieszkania z tego co się orientuję ). W piwnicy jest sucho i ciepło. Mam jedno okno i piwnica jest wietrzona w sumie od później wiosny do wcześniej jesieni. Można otworzyć okno do treningu. Metalowych elementów nie ma za wiele poza drzwiami o ościeżnicą. Jedynie jakiś kurz, jak się to ruszy to zdecydowanie czuć i widać jak się unosi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał87 Napisano 20 Października Udostępnij Napisano 20 Października (edytowane) 3 godziny temu, grzesiowu napisał: W blokacha na 99,9% jest 220V ... żarówki są słabe bo jest jakaś dziwna maniera żeby dawać żarowe ale 25W ... ja przez odp złodziejkę odpalałem farelkę w piwnicy jak się w lecie pojawiła wilgoć i spoko to banglało - nie było awarii etc W blokach (piwnicach) to już dawno są instalacje nisko napięciowe i bezpieczniki na mały amperaż właśnie po to aby ludzie nie ciągnęli prądu na boku. Edytowane 20 Października przez Rafał87 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcesco Napisano 22 Października Udostępnij Napisano 22 Października W nowym budownictwie jest instalacja 12V - przeciwko cwaniakom, którzy pół domowego AGD w piwnicy podłączają. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesiowu Napisano 22 Października Udostępnij Napisano 22 Października ja mam blok z 2006 i jest po staremu i tak szczerze to dopiero z tego wątku się dowiedziałem se sie niskie napięcia kład%ie w piwnicach... ciekawy jestem jakie jest podejście do takiej instalacji - czy jest kładziona własciwa dla niskich napięć czyli droższa czy zwyczajna a straty płacone są z kieszeni lokatorow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HSM Napisano 22 Października Udostępnij Napisano 22 Października (edytowane) Niskonapięciowe instalacje w pomieszczeniach wspólnych stosuje się przede wszystkim z uwagi na ograniczenie nieuprawnionego poboru prądu. To dotyczy przede wszystkim piwnic, gdzie ludzie potrafili ciągnąc do swoich pomieszczeń prąd z instalacji oświetleniowej i pół biedy - jeśli to służyło wyłącznie jakiemuś doświetleniu tych pomieszczeń na czas, kiedy tam się wchodzi - ale ludzie są beznadziejni i zdziwiłbyś się, co potrafią pochować po piwnicach. Energożerne zamrażarki rodem z głębokiego prlu chodzące non-stop to jeden z przykładów. Dodatkowo taka instalacja jest bezpieczniejsza, no i wraz z upowszechnieniem źródeł światła o stosunkowo niewielkich wymaganiach prądowych w końcu łatwa do wykonania. Inna sprawa, że potrafią być geniusze, którzy pod taką instalację próbują podłączyć się sprzętami na 230V poprzez rozmaite inwertery z niskiego napięcia na 230V, co potrafi wywalić zabezpieczenia na takiej instalacji, bo specjalnie nie projektuje się jej pod większe obciążenia. Ten pomysł ma już swoje lata i początkowo rozpowszechnił się we wspólnotach mieszkaniowych, gdzie mają bardziej racjonalne podejście do ograniczania kosztów, ale widać, że teraz stosują go też spółdzielnie... Edytowane 22 Października przez HSM 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shimaserduszko Napisano 22 Października Autor Udostępnij Napisano 22 Października @grzesiowu, u mnie raczej jest najgorszego sortu i stara. Podłączałem dziś trenażer do stacji zasilania, bez wpiętego roweru. Samo podłączenie i włączenie aplikacji nie pobiera w ogóle prądu. Pewnie dopiero przy dostosowywaniu oporu i zmianie nachylenia na trasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 23 Października Udostępnij Napisano 23 Października W Twoim wypadku to już musztarda po obiedzie, nie wiem też czy to działa tak jak reklamuje producent ale może trafi tu ktoś jeszcze przed zakupem trenażera: Oreka 07 nie wymaga zasilania z sieci. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shimaserduszko Napisano 23 Października Autor Udostępnij Napisano 23 Października @spidelli, faktycznie niezła opcja i gdybym wcześniej wiedział jak to wszystko się potoczy to chętnie bym skorzystał. Może kiedyś, jak będę wymieniał trenażer na lepszy, dzięki. 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 23 Października Udostępnij Napisano 23 Października @shimaserduszko Możesz sobie kupić watomierz i pomierzyć pobór prądu, koszt to jakieś 50 - 80 zł. Sam niedawno kupiłem bo chcę kupić UPS do blaszaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shimaserduszko Napisano 23 Października Autor Udostępnij Napisano 23 Października Ta stacja zasilania, którą kupiłem pokazuje pobór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 23 Października Udostępnij Napisano 23 Października 23 godziny temu, marcesco napisał: W nowym budownictwie jest instalacja 12V - przeciwko cwaniakom, którzy pół domowego AGD w piwnicy podłączają. To ciekawe, bo u mnie (odbiór 2015) instalacja jest standardowa ~230V. Dodatkowo, w nowym budownictwie liczniki prądu są zazwyczaj w rozdzielni, a nie utkane po mieszkaniach, więc można zrobić standardowe podłączenia na gniazdka w piwnicach. Jedyny problem, to w zasadzie brak piwnic w nowym budownictwie 21 godzin temu, HSM napisał: Energożerne zamrażarki rodem z głębokiego prlu chodzące non-stop to jeden z przykładów. Bezpiecznik 0,5A na instalację oświetleniową i se może podłączać Poza tym, jak administrator budynku ogarnięty, to szybko takie dzikie podłączenia zlikwiduje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 23 Października Udostępnij Napisano 23 Października 23 godziny temu, HSM napisał: Energożerne zamrażarki rodem z głębokiego prlu chodzące non-stop to jeden z przykładów. Mam taką zamrażarkę, może nie z PRL ale naście lat już ma. Pobiera mniej prądu niż mój 65 calowy tv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 23 Października Udostępnij Napisano 23 Października Cytat Pobiera mniej prądu niż mój 65 calowy tv Ale jak jest wylaczona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 23 Października Udostępnij Napisano 23 Października 4 godziny temu, shimaserduszko napisał: stacja zasilania, którą kupiłem pokazuje pobór. I jak to się ma do informacji z zasilacza do trenażera? Są 32 W stale czy w piku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi