bArto1990 Napisano 18 Października 2024 Napisano 18 Października 2024 Cześć, Mam problem z luzem na lewym ramieniu korby tzn nakrętka nie kasuje luzu. Mam wrażenie gdy podejrzałem rowerem pod górkę zerwałem przyczepność na mokrym korzeniu i wtedy prawdopodobnie korba złapała luz i jechałem może z nim 30-50 m. Czy to może być powodem że nakrętka nie kasuje luzu tzn coś się z nią stało ? Cytuj
TheJW Napisano 18 Października 2024 Napisano 18 Października 2024 Co to za korba? Shimano? Jeśli tak - przed kręceniem tą śrubą do kasowania luzu odkręciłeś w ogóle śruby mocujące ramię do osi? Cytuj
bArto1990 Napisano 19 Października 2024 Autor Napisano 19 Października 2024 Korba to Shimano SLX m7100, jasne ramie się swobodnie porusza tzn śruby odkręcone , może mało precyzyjnie napisałem ale korba ma luz i się rusza w kierunku suport- zewnątrz korby Cytuj
TheJW Napisano 19 Października 2024 Napisano 19 Października 2024 Mnie to w ogóle zastanawia rzekoma przyczyna powstania problemu. Zerwanie przyczepności na podjeździe. Przecież to się zdarza i kilkanaście razy w ciągu jednej jazdy jak jest mokro i nic się z korbą nie dzieje. Ba! Ja ostatnio przy prędkości 30km/h zahaczyłem o coś pedałem, rower został w miejscu, ja zgodnie z prawami fizyki - wyleciałem do przodu jak z katapulty, ale ani korba, ani pedał żadnych luzów nie złapał. Tak więc wydaje mi się, że problem może być gdzieś głębiej. Może brakuje podkładek i wszystko trzymało się na smarze? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi