Skocz do zawartości

[Napęd] Korba SAMOX38T) - problem w nowym Kellys E-Cristy 90

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie,

chciałbym się Was poradzić w nurtującym mnie problemie dotyczącym dopiero co zakupionego roweru elektrycznego Kellys E-Cristy 90. Od samego początku czuję na pedałach i słyszę (bo nie sposób tego nie usłyszeć) uderzenie w korbie podczas rozpoczynania pedałowania (uczucie jakby zazębiających się nasmarowanych stalowych elementów w sposób gwałtowny). Po tym uderzeniu następuje siła ciągu od silnika. Jest to dla mnie odczucie nigdzie nie spotykane wcześniej (a mam jeszcze innego kellysa z napędem Shimano E7000). Rower oddałem na gwarancji tydzień po zakupie i dostałem po dwóch tygodniach odpowiedź z serwisu w stylu "ten model tak ma bo jest tam wzmocniona korba".

Chciałabym się Was poradzić czy robią ze mnie durnia, czy może jestem dureń i szukam dziury w całym? Sprawdzałem w innym sklepie modele z tym samym silnikiem Panasonic GX Ultimate i nie czułem tego nieakceptowalnego uderzenia podczas rozpoczynania pedałowania (niestety nie mam możliwości sprawdzić tego samego modelu w innym sklepie).

Uderzenie czuć zarówno przy założonym łańcuchu jak i przy ściągniętym.

KORBA: SAMOX (38T) - length 170mm

Napisano

W tym wypadku trzeba się udać do autoryzowanego sklepu KELLYS. Zdalnie ciężko będzie przeprowadzić diagnostykę. Może być tarcza bez smaru, może być luz na nakrętce od przedniej zębatki.

Prawdopodobnie gdzieś jest luz i trzeba go skasować.