Arek_Perla Napisano 18 Października Udostępnij Napisano 18 Października Cześć Postanowiłem założyć ten wątek, ponieważ biję się z myślami na temat zakupu kolejnej szosy. Na rowerze szosowym jeżdżę systematycznie od zeszłego roku, trenuje sobie póki co wytrzymałość i sukcesywnie zwiększam czas i odległość przejazdu na rowerze. Czasem jest to 40 czasem 60 km ze średnią 23 - 25 km/h. Mój rower to Scott Speedster 10, aluminiowy z widelcem karbonowym, SORA, opony 30 mm GP 5000, hamulce szczęki. Dość wkręciłem się w kolarstwo i chcę kontynuować treningi. W związku z tym pojawił się pomysł aby kupić lepszy rower? Ale…. Zastanawiam się czy to już odpowiedni staż żeby inwestować w nowszy rower, czy lepiej jeszcze jeździć i jeździć? Wychodzę z założenia, że rower to narzędzie natomiast najważniejszy jest trening. Czy inwestycja w rower rzędu 10 000 - 15 000 zł, np. Giant TCR, Deffy, Emonda itd. wpłynie w moim wypadku na jakieś parametry treningu? Nie zamierzam się ścigać, może ustawka lokalna raz na jakiś czas. Mój wiek to 40 lat, waga 72 kg. Dzięki za opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 18 Października Udostępnij Napisano 18 Października Nie, do treningów to co masz ci wystarczy. Co najwyżej możesz pomyśleć nad lepszym sprzętem (dobre opony, wygodniejsze siodełko, bardziej dobrana kierownica). Teraz dobijaj do 100km, trenuj wytrzymałość, rób podjazdy, tempówki itd. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hulk14 Napisano 18 Października Udostępnij Napisano 18 Października Jak dojdziesz do średniej 30 km/h, to mozesz pomyśleć. Przy obecnej nie domaga noga/płuca, a nie sprzęt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek_Perla Napisano 18 Października Autor Udostępnij Napisano 18 Października (edytowane) Cześć. Dziękuję Wam bardzo za podpowiedzi. Siodełko wymieniłem sobie na Selle Italia, oryginalne wgryzało się za mocno. Dość przyłożyłem się do ustawienia roweru pod siebie, wysokość siodła, kąt siodła, długość mostka itd. Więc jedzie mi się bez bólu. W planie treningowy mam raz w tygodniu tempówki i co jakiś czas podjazdy. Tak ustalone żeby był czas na regenerację. A co do średniej to maksymalnie wycisnąłem 29 km/h na odcinku 30 km. Ale to zajechany byłem w trupa i przez 5 dni ledwo chodziłem, tak nogi bolały Pozostaje realizować dalej to co piszecie powyżej, a rower pomyślę zmienić jak wzrośnie wytrzymałość i średnia. Edytowane 18 Października przez Arek_Perla 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 19 Października Udostępnij Napisano 19 Października (edytowane) @Arek_Perla mam pytanko, bo napisałeś w pierwszym poście, że masz napęd Sora, hamulce szczękowe (podejżdwam, że też Sora) i opony 30c - zmieściły Ci się bez problemu? Nic nie obciera? Pytam bo wg specyfikacji Shimano do szczęk (wszystkich, bez względu czy to Sora czy 105) wchodzą max 28c Edytowane 19 Października przez Greg1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nctrns Napisano 19 Października Udostępnij Napisano 19 Października W takich rowerach często hamulce są pozagrupowe właśnie żeby pomieścić szersze opony, pewnie jest jakieś tektro albo marka własna scotta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 19 Października Udostępnij Napisano 19 Października Miałem Tribana 100 na szczękach Tektro i tam jeździłem na 35c, weszłoby spokojnie nawet gładkie 38c. Mam też szosę na Sorze, Kross Vento 3.0, są tam hamulce szczękowe, też Sora i jeżdżę na oponach Continental Ultra Sport III 28c. Nie próbowałem wkładać tam nic szerszego bo jest to nowa zabawka, kupiona miesiąc temu, ale czytałem, że nic szerszego do szczęk Shimano nie wejdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek_Perla Napisano 19 Października Autor Udostępnij Napisano 19 Października Cześć! Mnie się wydaje że mam nawet 32 mm ale jutro zerknę. Tak wchodzą ale jak napompujesz na maksa obcierają lekko i trzeba podnieść hamulec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SpinOff Napisano 20 Października Udostępnij Napisano 20 Października @Arek_Perla Na obecnym rowerze jeździj do momentu, aż bedziesz wiedział czego oczekujesz od nowego roweru. Są to rzeczy takie jak sztywność ramy, ilość miejsca na oponę oraz agresywność geometrii. Jeśli jednak nie masz co zrobić z pieniędzmi, to zakup roweru który Ci się po prostu podoba zawsze da dodatkową motywację do treningu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miro1970 Napisano 24 Października Udostępnij Napisano 24 Października Są pozagrupowe szczęki szosowe Shimano na 32 mm. Nawet mam sztukę, niepotrzebnie kiedyś kupioną, przyzwoita jakość, chyba nawet jeszcze do dostania w Centrum Rowerowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi