BoNaParter Napisano 13 Października 2024 Napisano 13 Października 2024 Cześć, Postanowiłem zmienić rower z giant xtc alliance 2008 na coś nowszego. Zwracam się do was z prośbą o pomoc w wyborze nowego roweru. Rower planuje zakupić w przeciągu jesieni/zimy, natomiast już teraz mam kilka wątpliwości/pytań odnośnie zakupu hardtraila. Aktualnie zastanawiam się nad dwoma modelami, są to: Trek Roscoe 7 https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-górskie/rowery-szlakowe/roscoe/roscoe-7/p/35116/ Giant phantom 2 https://www.giant-bicycles.com/pl/fathom-29-2 Rower miałby służyć do okazjonalnych dojazdów do pracy, wycieczek wokół komina w granicach 50km i raz na jakiś czas wypadu na single tracki. Pytanie jakie mnie nurtują to: 1. Czy rower tego typu da się użytkować na co dzień ? Wspomniane dojazdy do pracy (12km w jedną stronę) i wycieczki w granicach 50km. (chodzi głównie o komfort jazdy na zwykłych leśnych dróżkach/asfaltach) 2. Zauważyłem, że w tych rowerach są montowane dość szerokie opony 2.5/2.6. Czy w przypadku chęci zmiany opony na coś węższego powiedzmy 2.2, rower nie będzie wyglądał karykaturalnie i czy obręcze na taką zmianę w ogóle pozwolą ? Aktualnie skłaniam się bardziej ku Trekowi, natomiast ciekawi mnie bardzo kiedy najlepiej jest ten rower kupić ? Nie ukrywam że poluje na wyprzedaże i nie chciałbym przegapić momentu kiedy ceny zaczną się zmieniać. Cytuj
NerfMe Napisano 13 Października 2024 Napisano 13 Października 2024 Komfort jazdy na zwykłych ścieżkach/dróżkach będzie znacznie lepszy niż na typowym rowerze XC, ze względu na wygodną pozycję, szerokie opony i większy skok. Gorzej z wydajnością takiej jazdy. Da się zmienić opony na węższe, da się użytkować taki rower na co dzień. Dość ważne jeszcze jest to jaki masz teren "wokół komina" i czego Ci brakuje w obecnym rowerze. Starą 26 zawsze warto sobie zostawić, właśnie na dojazdy do pracy czy na co dzień. Jeśli planujesz bardziej ambitną jazdę w terenie to trailówka wydaje się sensownym rozwiązaniem, jeśli jednak to ma być głównie łatwy teren to lepiej rozejrzeć się za czymś bardziej uniwersalnym. Natomiast w wypadku wybranych modeli, moim zdaniem, nie ma sensu ich w ogóle kupować. W ambitniejszy teren mają zbyt podstawowy osprzęt ( w Giancie podstawowe hamulce, podstawowy napęd 1x10, w Treku stosunkowo wiotki widelec, też podstawowe hamulce, w obu przypadkach bardzo ciężkie koła), a do jazdy na prostych singlach i łatwym terenie lepiej się sprawdzi rower XC. 1 Cytuj
michalr75 Napisano 14 Października 2024 Napisano 14 Października 2024 Merida 500 Lite, nieustająco. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi