mateorpg Napisano 21 Października Autor Udostępnij Napisano 21 Października @NerfMe czyli niema żadnego sposobu by wstawić przekładnie umożliwiającą szybszą jazdę, do tego jakiegoś "naciągu" by łańcuch się nie ślizgał ? Widziałem różne patenty w necie, czy to były samoróbki🤨 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NerfMe Napisano 21 Października Udostępnij Napisano 21 Października (edytowane) Najpierw musisz mi wyjaśnić co masz na myśli pisząc o ślizganiu łańcucha, bo ja może błędnie założyłem że chodzi Ci o jego wyciągniecie. Nie wstawisz żadnej "przekładni" co najwyżej większą zębatkę do korby i tutaj pewnie Spark byłby najlepszy bo jeśli dobrze pamiętam to wchodzi tam zębatka nawet 38 z. Natomiast spowoduje to pewnie bardzo szybkie zajechanie małych koronek kasety. Edytowane 21 Października przez NerfMe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass Napisano 21 Października Udostępnij Napisano 21 Października (edytowane) 2 godziny temu, NerfMe napisał: więc zębatka i łańcuch będą się "ślizgały zbyt szybko"... @NerfMe: "Najpierw musisz mi wyjaśnić co masz na myśli pisząc o ślizganiu łańcucha, bo ja może błędnie założyłem że chodzi Ci o jego wyciągniecie." Autor wątku po prostu zacytował Twój wpis... czyli to Ty powinienieś mu wyjaśnić co miałeś na myśli pisząc: zębatka i łańcuch będą się "ślizgały zbyt szybko"... Edytowane 21 Października przez Jendrass 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalr75 Napisano 22 Października Udostępnij Napisano 22 Października Nie wierzę że ta dyskusja jest prawdziwa i na serio 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateorpg Napisano 27 Października Autor Udostępnij Napisano 27 Października Ślizganie to wiadomo że chodzi o przeskawiwanie łańcucha na zębatce fp😒 A naprzykład w SCOTT Spark RC Comp gdyby zmienić przednią zębatka na 36T lub 38T i kasete na 10-50T lub 10-52T i wymienić bębenek na XD ? To nie dało by szansy większą prędkość? rower-gorski-scott-spark-rc-comp.webp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 27 Października Mod Team Udostępnij Napisano 27 Października A tak z ciekawości, to jakie prędkości przelotowe są w planie ? To, że gdzieś przez chwilę pojedziesz 5 dych (prawdopodobnie z górki) w ogóle nie powinno być kryterium Jeżeli po płaskim masz średnio 25 -30 km/h, to nie zawracaj sobie głowy napędem, a jeśli koniecznie musi być twardszy, to trzeba sprawdzać dane ramy pod kątem maksymalnej wielkości blatu korby jaki przyjmie. Dla przykładu (tak trochę pod temat, ale nie wiem czy nie za wolno ) : 2 km serwisówki przy sensownej kadencji na przełożeniu 36 x 14 dało średnią 33 km/h - tyle, że dość lekki HT na oponach 2.25" z niskim ciśnieniem (żwawo, ale bez zarzynania, na upartego zrzuciłbym z 10 na 11 -tkę i dokręcił). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateorpg Napisano 27 Października Autor Udostępnij Napisano 27 Października Przeważnie z tego co kojarzę to ze zjazdowymi fragmentami trasy max był w okolicach 44km/h a średnia koło 34, tyle że jeżdżę po Ww, światła itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 27 Października Mod Team Udostępnij Napisano 27 Października Najwyżej będziesz dokupował mniejsze zębatki kasety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NerfMe Napisano 27 Października Udostępnij Napisano 27 Października Średnia 34 km/h w mieście? Coś mi sie nie wydaje... W tym Sparku nie zmieni najmniejszych zębatek kasety, bo ma kasetę SX, a zmiana kasety na lepszą będzie wymagać zmiany bębenka. Zresztą kasety NX i GX też nie mają możliwości zmiany poszczególnych koronek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 27 Października Mod Team Udostępnij Napisano 27 Października Pisałem ogólnie - w Shimano jest taka możliwość. Specyfikacji Spark'a nie znam Co do tych 34 km/h średniej, to podejrzewam, że to jednak przelotowa na jakichś odcinkach, zwłaszcza że na zjazdach tylko 44... Był tu kiedyś niejaki "kosmonauta" jeżdżący ponad 4 dychy po DDR, a potem się okazało, że z lekkiej górki i średnia 20... A jeżeli faktycznie 34 średniej po mieście, to nie wiem czy gratulować, czy powiedzieć "zwolnij, szkoda życia !" 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 27 Października Udostępnij Napisano 27 Października 4 godziny temu, mateorpg napisał: średnia koło 34 XD Średnie 34 to się na szosie poza miastem wykręca i to już trzeba nogę mieć 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 27 Października Udostępnij Napisano 27 Października Nie, no miszcz nam się na forum objawił, Pagacar przy nim to mały pikuś, średnie w mieście tylko 34 km/h bo światła itp. 😁 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NerfMe Napisano 27 Października Udostępnij Napisano 27 Października 1 godzinę temu, KrissDeValnor napisał: Pisałem ogólnie - w Shimano jest taka możliwość. Specyfikacji Spark'a nie znam Co do tych 34 km/h średniej, to podejrzewam, że to jednak przelotowa na jakichś odcinkach, zwłaszcza że na zjazdach tylko 44... Był tu kiedyś niejaki "kosmonauta" jeżdżący ponad 4 dychy po DDR, a potem się okazało, że z lekkiej górki i średnia 20... A jeżeli faktycznie 34 średniej po mieście, to nie wiem czy gratulować, czy powiedzieć "zwolnij, szkoda życia !" Na zjazdach tylko 44, bo nie ma jak dokręcić stąd pewnie ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Electronite Napisano 27 Października Udostępnij Napisano 27 Października Ja tam wierzę, że się da. Czy to mądre, nie wiem, zależy ile przepisów musisz złamać żeby taką średnią wykręcić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo59 Napisano 28 Października Udostępnij Napisano 28 Października Tak to jest jak się wstawi do licznika zamiast obwodu opony jej średnicę ....😜 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalr75 Napisano 28 Października Udostępnij Napisano 28 Października W dniu 27.10.2024 o 15:37, mateorpg napisał: Przeważnie z tego co kojarzę to ze zjazdowymi fragmentami trasy max był w okolicach 44km/h a średnia koło 34, tyle że jeżdżę po Ww, światła itp Pokaż na Stravie którędy jeździsz, chętnie się podłączę żeby zwiększyć wydolność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateorpg Napisano 28 Października Autor Udostępnij Napisano 28 Października Przy kadencji 90 obr./min, obecna konfiguracja (32T z przodu i 11T z tyłu, tak to wygląda w jednym z rowerów ktorego mam na liścieżyczeń) daje prędkość około 36,13 km/h. Po zmianie na większą przednią zębatkę 36T i tylną 10T(taką mialem w poprzednim rowerze)prędkość wzrośnie do 44,71 km/h. Oznacza to wzrost o okoto 8,6 km/h przy tej samej kadencj. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo59 Napisano 28 Października Udostępnij Napisano 28 Października (edytowane) Taka sama kadencja nie oznacza takiej samej rozwijanej mocy - jak masz nadwyżkę mocy to podnieś kadencję i pojedziesz również szybciej. Gdyby założyć 48 zębów to prędkość by wzrosła jeszcze bardziej - po co się ograniczać.... Edytowane 28 Października przez Pablo59 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 28 Października Udostępnij Napisano 28 Października 16 minut temu, mateorpg napisał: Przy kadencji 90 obr./min, obecna konfiguracja (32T z przodu i 11T z tyłu, tak to wygląda w jednym z rowerów ktorego mam na liścieżyczeń) daje prędkość około 36,13 km/h. Po zmianie na większą przednią zębatkę 36T i tylną 10T(taką mialem w poprzednim rowerze)prędkość wzrośnie do 44,71 km/h. Oznacza to wzrost o okoto 8,6 km/h przy tej samej kadencj. A gdzie w tych twoich rozważaniach moc? Żeby zamiast 36kmh jechać 45kmh musisz generować praktycznie 2x więcej mocy 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zlatan Napisano 28 Października Udostępnij Napisano 28 Października 21 minut temu, mateorpg napisał: Przy kadencji 90 obr./min, obecna konfiguracja (32T z przodu i 11T z tyłu, tak to wygląda w jednym z rowerów ktorego mam na liścieżyczeń) daje prędkość około 36,13 km/h. Po zmianie na większą przednią zębatkę 36T i tylną 10T(taką mialem w poprzednim rowerze)prędkość wzrośnie do 44,71 km/h. Oznacza to wzrost o okoto 8,6 km/h przy tej samej kadencj. No to chyba mało, nie? Przecież w pierwszym poście chciałeś 50, a nie nędzne 44,71. Musisz dopierdzielić większą zębatkę na przód 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zigfir Napisano 28 Października Udostępnij Napisano 28 Października 21 minut temu, mateorpg napisał: Przy kadencji 90 obr./min, obecna konfiguracja (32T z przodu i 11T z tyłu, tak to wygląda w jednym z rowerów ktorego mam na liścieżyczeń) daje prędkość około 36,13 km/h. Po zmianie na większą przednią zębatkę 36T i tylną 10T(taką mialem w poprzednim rowerze)prędkość wzrośnie do 44,71 km/h. Oznacza to wzrost o okoto 8,6 km/h przy tej samej kadencj. Moi przedmówcy mają rację. Zabawa kalkulatorami to jedno a realna jazda to drugie. Trzeba mieć sporo dodatkowej mocy w nogach aby lecieć z tą samą kadencją na takich przełożeniach. Akurat mam w XC HT owalną 36T i nawet z 11 z tyłu jest już czym kręcić przy większych prędkościach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 28 Października Udostępnij Napisano 28 Października 6 minut temu, Mihau_ napisał: musisz generować praktycznie 2x więcej mocy To mnie zgasiłeś, myślałem, że wystarczy zmienić tarczę... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo59 Napisano 29 Października Udostępnij Napisano 29 Października Tylko nie rób żadnych pochopnych kroków !!!! Życie może być piękne nawet jak zmniejszysz przednią tarczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateorpg Napisano 29 Października Autor Udostępnij Napisano 29 Października Jeśli nie macie co niektórzy siły w nogach, to nie porównujcie się do innych, bo równanie kogoś w dół to domena wiadomo kogo. Widocznie nie macie nic do napisania, oczywiście nie wszyscy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 29 Października Udostępnij Napisano 29 Października Dawaj link do przykładowej twojej aktywności, która pokazuje "jak mocny" jesteś. Problem w tym, że nie rozumiesz pojęcia średniej prędkości i piszesz totalne głupoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi