Enadxx Napisano 12 Października Udostępnij Napisano 12 Października (edytowane) Cześć, Chciałbym przejść z nadpędu shimano grx 2x10 na wariant 1x12. Powodem zmiany jest wyłącznie pretekst. Niczego w 2x10 mi nie brakuje, ale w osatnich kilku rowerach mtb miałem i mam napędy 1x12 i jestem z nich zadowolony. Przez jesień / zimę chciałbym upolować części: klamkomanetkę GRX ST-RX820 , blat shimano 40t, przerzutkę GRX RD-RX822 SGS. ( zacisk hamulca zostawiłbym grx 400 - o ile można zakupić samą prawą klamkomanetkę), bębenek microspline od chńczyka do moich kół csc, oraz kasetę shimano XT 12s. W kołach obecnie mam jednak bębenek HG i zanim zmianiłbym go na microspline, chciałbym dokokonać tymczasowej modyfikacji. Czy przerzutka GRX RD-RX822 SGS wspołpracowałaby z kasętą sram NX PG1230? Dlaczego kaseta NX? , a no dlatego ,że nówka sztuka leży w częściach zapasowych i się kurzy. Jeżeli przerzutka poradzi sobię z kasetą, to jak z ewentualną kulturą pracy i jaki łańcuch do tego? Sram? czy shimano/kmc? Edytowane 12 Października przez Enadxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 12 Października Udostępnij Napisano 12 Października (edytowane) Jak nowa ta kaseta to sprzedaj bo to kowadło. Składając na wiosnę gravela miałem identyczną sytuację. NX poszedł w pierony a wleciała XT, z łańcuchem XT i klamkomanetką GRX, działa to wszystko idealnie. Ja łoję dużo po górach, więc zębatka Shimano 40 też wyleciała i wylądowała 38 Spiecialities. Układ przełożeń dla mnie idealny, wszystkie równo wykorzystywane, pod Laskową Rzeźnię spoko mogłem wjechać na raz bez stopów, a i cięższe w terenie podjazdy szło zrobić jak Kudłacze czerwonym z Myślonek 😉. Prędkości absolutnie nie brakuje, bez młynkowania 40km/h można spoko dokręcać, choć ja tak się nigdy nie spieszę jak szosiarze, ale na 10ce po płaskim te 35 często ciągnę. No i niby jeden ząbek różnicy na dole, ale te 38x10 jednak lepiej niż 40x11. Także mocno sugeruję się nie bawić w tego NXa. Edytowane 12 Października przez Mentos 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chrismel Napisano 12 Października Udostępnij Napisano 12 Października Odnośnie łańcucha to dotarło do mnie sporo negatywnych informacji o KMC 12s. Sam od lat używam ich łańcuchów 10s ale z 12s podobno coś poszło nie tak. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi