Skocz do zawartości

[tubless] Kompresor bez zbiornika

rybak16

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim mam, pytanie. Planuje zakupić sobie do garażu kompresor. Potrzebuje do bardzo sporadycznego używania, by coś przedmuchać / napompować i tym samym chce się zdecydować na taki bez zbiornika. Ale skoro już będę miał kompresor to fajnie by sobie radził z osadzaniem opon tubless, mam 2 rowerki i w jednym bez problemu nawet pompką osadzę ale drugi się już tak łatwo nie poddaje i tak muszę strzała zrobić :) I zastanawiam się czy bez zbiornika przepływ powietrze będzie wystarczający. Ma ktoś doświadczenia? Planowałem zakupić taki oto kompresor:

https://www.ceneo.pl/37745332#tab=click

Może coś w stylu takiego pojemnika, który pompujesz zwykłą pompką podłogową? Jak do sporadycznego używania, do tubless czy przedmuchać coś to wydaje się dobrym wyborem, można znaleźć tańsze czy droższe, z większą lub mniejszą pojemnością. Np. coś takiego https://allegro.pl/oferta/schwalbe-tire-booster-pompka-kompresor-tubeless-15231348201

• 3 tygodnie później...

A mnie kompresor bez zbiornika do tubeless rozczarował. O tym, że zamontuję nim oponę nie myślałem. Chciałem szybko dopompowywać. W kompresorze tym ustawia się ciśnienie, włącza, a on sam się wyłącza po osiągnięciu ciśnienia. Ale przy mleku zaworki się szybko przytykają. Podłogową pompką nacisnę i pójdzie, a kompresor wyłącza się po ułamku sekundy bo w wężyku już ma zadane ciśnienie. Do auta super, do dętek ok, a do mleka trzeba kombinować, trzymać wyłącznik palcem itd. Podłogowa pompka niskociśnieniowa (mam taką do 4 barów co daje dużą objętość) jest szybki, cicha i niezawodna. 

Edytowane przez Wojcio

Nie kupiłbym kompresora bez zbiornika. Nawet takiego najmniejszego Stanleya bym wolał niż tego maluszka. Tak, zdarzało mi się wstrzelić oponę pompką - ale zdarzało się czasem wrzucanie dużą ilością powietrza. Nie ma reguły. Wydając kilka stów lepiej kupić taki z nawet najmniejszą butlą. ALBO zrobić sobie awaryjnego inflatora za 20pln z butelek i zaworków. Lepsze to niż nic. Albo z gaśnicy zrobić zbiornik pośredni.