criss20ster Napisano 11 Października Udostępnij Napisano 11 Października (edytowane) Cześć. Mam do Was pytanie ponieważ stoję przed dylematem wyboru roweru. Mój obecny rower https://www.goride.pl/rowery-gorskie-mtb-rekreacja-meskie/kross-hexagon-x6-2014 Hexagon X6 2014 zakupiony w 2015 roku. Ale mam wrażenie że jest już dla mnie za niewygodny, teraz wszędzie mówią o gravelach niby uniwersalny rower , gdzie moich okolicach j. miedwie zachodniopomorskie głownie tutaj bym jeździł są różne trasy czy miejski asfalt, ścieżki rowerowe, lasy czy korzenie po lesie. Mam ok 175cm wzrostu. Waga ok 85kg Ostatnio jak wybrałem się z koleżkami na taki wypadzik rowerowy właśnie wokół wspomnianego jeziora to miałem momenty meczenia się ale to może z racji właśnie tego roweru już I właśnie szukam odpowiedniego roweru dla siebie pod wspomniane lokalizacje (trasy), Co moglibyście mi polecić. Ja jako laik w tym temacie choć staram się to jakoś sobie dopasować wybrałem cos takiego na ten moment, ale nie wiem czy dobrze. Może coś polecicie Waszym fachowym okiem Wybrałem coś takiego : https://romet.pl/rower-gravelowy-romet-finale-2024 https://romet.pl/rower-gravelowy-romet-finale-2024-2 https://romet.pl/rower-gravelowy-romet-finale-2023-12 https://kross.eu/pl/rowery/gravel/esker-4-0-krx-niebieski-czarny-polysk https://kross.eu/pl/rowery/gravel/esker-4-0-krx-zielony-czarny-polysk https://kross.eu/pl/rowery/gravel/esker-4-0-ms-kremowy-czarny-polysk https://allegro.pl/oferta/kellys-soot-30-2022-xl-56-5cm-rower-sport-pl-14031799295 I podobno ważne jest jaka śruba jest korby tak gdzieś coś wyczytałem że nie gwiazdkowa ale nie znam się dokładnie na tym, może coś pomożecie. Jak coś potrzeba więcej info napiszę. Cena roweru przedział 2500-3800zł Z góry bardzo dziękuje za pomoc. Edytowane 11 Października przez criss20ster Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 11 Października Udostępnij Napisano 11 Października Rower z barankiem zawsze będzie "mniej wygodny" niż rekreacyjny rower MTB. Będą Cię bolały plecy, dłonie i szyja. Wytelepie Cię na wybojach. Zyski z lepszej areodynamiki poczujesz realnienprzy średnich prędkościach powyżej 25km/h. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
criss20ster Napisano 11 Października Autor Udostępnij Napisano 11 Października Ale z tego co widziałem nie raz jak jedzą na nim to można inaczej złapać ten baranek nie tylko skulonym, myślę że to kwestia przyzwyczajenia. Masakra nie sądziłem że to taki ciężki wybór bo nie sztuką jest cos kupić żeby potem żałować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zlatan Napisano 11 Października Udostępnij Napisano 11 Października 51 minut temu, criss20ster napisał: Ostatnio jak wybrałem się z koleżkami na taki wypadzik rowerowy właśnie wokół wspomnianego jeziora to miałem momenty meczenia się ale to może z racji właśnie tego roweru już A co dokładnie znaczy "męczenie się"? Pozycja była niewygodna? Czułeś że trzęsie cię na jakichś nierównościach? Czułeś, że masz siłę i ochotę szybciej pojechać, ale rower jakoś "nie chce się rozbujać"? Czy po prostu szybko się zmęczyłeś? Od odpowiedzi może zależeć, jaki rower tak naprawdę by ci się przydał. Pojęcie "rower uniwersalny" też nie jest uniwersalne Dla mnie np. gravel raczej nie jest uniwersalnym rowerem, kompletnie nie nadaje się do terenu takiego jak "lasy czy korzenie po lesie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
criss20ster Napisano 11 Października Autor Udostępnij Napisano 11 Października (edytowane) Jak czułem że szły kilometry i w pewnym momencie jak były podjazdy itd to czułem że nie dam rady choć w głowie miałem świadomość musze dać rade i zmieniłem bieg na 1 przerzutka na 1 i tylna na 1 i jakoś korbą wachlowałem i dojechałem a później było różnie. Wiem że to kwestia wydolności też treningu itd, kiedyś miałem taki rok że potrafiłem po kilkanaście razy rowerem jeździć w ciągu miesiąca , ale to może wina że człowiek trochę podupadł na rowerze bo zajął się obowiązkami domowymi, remonty itd Czasami mam wrażenie że sił było brak choć chciałbym jechać dalej ale też jazdę staram się rozkładać w czasie nie że od razu się rozpędzam i potem żałuje tylko stopniowo staram się trzymać tępo, jak miałem wzniesienia to w pewnym momencie odcięło mnie i ledwo co z 5km/10km wjeżdżałem Edytowane 11 Października przez criss20ster Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zlatan Napisano 11 Października Udostępnij Napisano 11 Października Brzmi jak po prostu brak formy. Jeżeli na naprawdę lekkim przełożeniu masz problemy z wjechaniem, jak zakładam, nie jakiegoś bardzo stromego podjazdu, to zmiana na gravela nie pomoże magicznie. Wręcz przeciwnie, prawdopodobnie nie znajdziesz gravela, który miałby tak lekkie przełożenia jak twój MTB, jak nie potrenujesz to na gravelu będzie ci się jeszcze trudniej podjeżdżać. Z drugiej strony, jeżeli ma ci się poprawić humor i chcesz się jakoś zmotywować to jazdy, to kup tego gravela, czemu nie? Miej tylko świadomość, że za 3k trudno kupić nowego porządnego gravela. Z tych podlinkowanych Kellys nie wygląda tragicznie, ale dla ciebie na pewno nie rozmiar XL. Decathlon ma sieć wypożyczalni, najlepiej jakbyś wypożyczył sobie na jakiś weekend gravela, porządnie pojeździł po typowych dla siebie trasach i ocenił czy to jest to. To są dość specyficzne rowery, na pewno nie każdemu się spodobają. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
criss20ster Napisano 11 Października Autor Udostępnij Napisano 11 Października (edytowane) Nie no spoko rozumiem. Co do ramy to wiem dopasuje pod swój wzrost itd. O nie wiedziałem że jest wypożyczalnia decatlon. Chyba że MTB ale na większych kołach i przerzutki np 3x10 ? Bo w tym hexagonie mam 3x8. Czy to nie tędy droga myslisz ze ten bedzie lepszy do sprawdzenia ? https://rent.decathlon.pl/l/rower-gravelowy-triban-grvl-520-sram-apex1-1x11-rozm-m/eec16d08-0c98-4c65-b62b-bed8cf492618 Edytowane 11 Października przez criss20ster Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zlatan Napisano 11 Października Udostępnij Napisano 11 Października To nie jest kwestia liczby przełożeń, tylko wielkości zębatek. Patrząc na specyfikację twojego obecnego roweru, 22 na najmniejszej zębatce z przodu i 32 na największej zębatce z tyłu to jest naprawdę bardzo lekkie przełożenie, na takich to się często robi strome podjazdy po trudnych leśnych trasach. Dużo lżejsze przełożenia już w ogóle nie za bardzo istnieją. No niestety, żaden rodzaj roweru nie przykryje kiepskiej formy MTB czy gravel, naprawdę ciężko odpowiedzieć jednoznacznie, bo to odwieczny dylemat. Dobrze dobrany gravel, pod względem osprzętu i geometrii, z ogarniętym jeźdźcem, to na pewno będzie fajny rower, chociaż nigdy w 100% uniwersalny. Dobrze dobrany MTB pozwoli wjechać w większą liczbę miejsc, ale pewnie nigdy nie rozwinie w optymalnych asfaltowych warunkach takiej prędkości jak gravel. Na obu można się super bawić, miałem oba, zostałem przy MTB. Żaden nie pojedzie fajnie jak rowerzyście zabraknie siły https://www.gear-calculator.com/ Tu jest bardzo popularne i dość intuicyjne narzędzie do zabawy z liczeniem przełożeń, jeżeli chcesz sprawdzić jak lekko na każdym rowerze da się w teorii pojechać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
criss20ster Napisano 11 Października Autor Udostępnij Napisano 11 Października (edytowane) ok super ,zobaczę dzięki o trochę danych musze wprowadzić i rozszyfrować je Dlatego tez chce się w sobie wziąć i zacząć jeździć regularnie jak to było kiedyś żeby tez popracować nad formą , być może ten hex to już nie dla mnie Edytowane 11 Października przez criss20ster Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass Napisano 11 Października Udostępnij Napisano 11 Października (edytowane) 12 godzin temu, zlatan napisał: Decathlon ma sieć wypożyczalni, najlepiej jakbyś wypożyczył sobie na jakiś weekend gravela, porządnie pojeździł po typowych dla siebie trasach i ocenił czy to jest to. Bardzo dobra rada - zrób tak jak @zlatan pisze... Ale podzielam jego poglądy: gravel nie jest rozwiązaniem tych problemów. Edytowane 11 Października przez Jendrass Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
criss20ster Napisano 12 Października Autor Udostępnij Napisano 12 Października Cytat Cytat Ale podzielam jego poglądy: gravel nie jest rozwiązaniem tych problemów. Czyli jednym słowem MTB na 28 "" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 12 Października Udostępnij Napisano 12 Października MTB na 28" = 29". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass Napisano 12 Października Udostępnij Napisano 12 Października (edytowane) Tytułem wyjaśnienia, tak jak @KSikorski napisał MTB będzie prawdopodobnie na kołach 29". Ale koła 28" i 29" mają dokładnie tą samą średnicę montażową czyli 622 mm i są przeznaczone do montażu na dokładnie tych samych obręczach. Poza tym nie można przesądzać co będzie Ci pasować - w Decathlonie można było wypożyć prawie KAŻDY typ roweru - mają fajne MTB np: https://www.decathlon.pl/p/rower-gorski-mtb-turystyczny-rockrider-expl-540-29/_/R-p-325317 (powietrzny widelec, sztywne osie, minimalnie przekracza budżet), maja też fajne crossy np: https://www.decathlon.pl/p/rower-trekkingowy-riverside-920-sram-nx/_/R-p-352473 - chociaż można trafić na promocje tego modelu (w lecie był za 3500) i to na osprzęcie Shimano. Musisz sam przymierzyć się do różnych typów roweru i nie ulegając "modnym" trendom, wybrać to co Ci podpasuje. Edytowane 12 Października przez Jendrass Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
criss20ster Napisano 13 Października Autor Udostępnij Napisano 13 Października (edytowane) Dzięki. Ja nigdy nie polegam na modzie, bo każdy z Nas jest inny i każdemu co innego pasuje, mi chodzi o wygodne i funkcjonalność żebym czul frajdę i przyjemność z jazdy po tych terenach które napisałem w 1 wątku. Ale i tak skorzystam z usług Decatlona by zobaczyć jak ja się czuje na gravelu itd, może jeszcze właśnie cross zobaczę a jak nie to pozostanę przy MTB. Sorry ale naprawdę nie sądziłem że wybór roweru to taka "trudna" sprawa zwłaszcza że rower nie kupuje się co roku. Ps a powiedzcie mi jak można cytiwac wiadomości bo nie wszytskie widze pojawia mi sie znaczek "+" Edytowane 13 Października przez criss20ster Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 13 Października Udostępnij Napisano 13 Października Nie pojawia się "+" jak jesteś pierwszy do komentowania czy pisania następnego postu. Jest we wszystkich wcześniejszych postach 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass Napisano 13 Października Udostępnij Napisano 13 Października (edytowane) U mnie przy ostatniej wiadomości w wątku nie pojawia się możliwość cytowania. Nie wiem czy dotyczy to ograniczenia czasowego, czy to zawsze czy to błąd forum. PS. Jak pisałem tę odpowiedź, nie mogłem zacytować @criss20ster bo był ostatni. W czasie mojego pisania @Greg1 dodał swoją odpowiedź. Teraz mogę cytować jego (a jest ostatni!) oraz @criss20ster (jest przedostatni). @Greg1 - widzę Twoją odpowiedź poniżej i mogę ją cytować. Ale najczęściej nie mam takiej możliwości. Edytowane 13 Października przez Jendrass Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 13 Października Udostępnij Napisano 13 Października Nie cytuje się ostatniego postu po prostu bo z reguły na niego odpowiadasz. Jeśli odpowiadasz na inny, wcześniejszy post to masz możliwość cytowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass Napisano 13 Października Udostępnij Napisano 13 Października 9 godzin temu, Jendrass napisał: @Greg1 - widzę Twoją odpowiedź poniżej i mogę ją cytować. Ale najczęściej nie mam takiej możliwości. A teraz możliwość zacytowania zniknęła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi