burz Napisano 10 Października Udostępnij Napisano 10 Października (edytowane) Hej, chciałbym w napędzie 1x10 wymienić manetkę SL-M4100-R na coś lepszego, bo w moim starym rowerze 3x9 jednak grupa XT pracowała sporo przyjemniej O dziwo, jest z tym kłopot, bo teraz króluje 11-12 rz., a takiego upgrade nie chcę (elektryk). W oko wpadła mi manetka SL-M6000-R i nie widzę problemu z pożenieniem jej z obecnymi hamulcami BR-MT200. Pytanie do znawców tematu: co będzie w przypadku upgrade hampli na serię 6100 albo 8100? Czy wtedy klamka zgra się z manetką? Montaż od strony gripa w kolejności: klamka, manetka. Jeśli nie, to czy jest na rynku manetka shimanowska 10 rz wyższej grupy od 4100,, która zagada z klamką x100? Jest jeszcze inna opcja: zmiana hamulców na starsze x000, wtedy nie ma kolizji z nową manetką. Ma sens? Edytowane 10 Października przez burz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 10 Października Udostępnij Napisano 10 Października Sl-m4000 na m6000 to żaden upgrade. Nic funkcjonalnie czy jakościowo się nie zmieni. Upgrade.to sl-m8000. I tak, nie będzie to pasować do klamek bl-mX100. Są pewne druciarskie metody połączenia takiej manetki w wersji i-spec II z takimi klamkami jednak zakres regulacji nie będzie taki jak w przypadku kompatybilnych manetek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burz Napisano 10 Października Autor Udostępnij Napisano 10 Października Ale sl-m8000 to 11 rz. Odpada. Nie mam żadnego ruchu zostając z 1x10? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 10 Października Udostępnij Napisano 10 Października Faktycznie, zapomniałem 10rz sl-m780 w standardzie i-spec b też się dało zadrutować do nowych klamek.dostosowanych do i-spec ev. Ale hack opisany na SWM (jedyny jaki kojarzę) zniknął. Najlepiej zostaw sl-m4000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burz Napisano 10 Października Autor Udostępnij Napisano 10 Października Najlepiej zostaw sl-m4000. Mam m4100 - i chyba faktycznie muszę ją zostawić. Jak czytam forum, to do tej manetki spokojnie będę mógł w przyszłości dostawić klamki m7100, czy każde inne x100? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 10 Października Udostępnij Napisano 10 Października Tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 11 Października Mod Team Udostępnij Napisano 11 Października 6 godzin temu, burz napisał: Nie mam żadnego ruchu zostając z 1x10? Masz. Saint SL M820. https://allegro.pl/oferta/shimano-sl-m820-saint-manetka-przerzutki-10-rz-12255035027?utm_feed=b9034d8a-0c45-4f04-b856-31a0d6cbb818&utm_source=ceneo&utm_medium=cpc&utm_campaign=feed&ceneo_cid=05a9ff2c-24ff-08c6-fafd-a4524feb3bf7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burz Napisano 11 Października Autor Udostępnij Napisano 11 Października Ten Saint ma zauważalnie lepszą kulturę pracy? Będzie ok z klamkami serii x100, bo obejma wydaje się podobna do tej w SL-M6000? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 11 Października Mod Team Udostępnij Napisano 11 Października W porównaniu do SL-M4100-R? Przecież Saint to klasa XT/XTR. Czyli top, jeśli chodzi o kulturę pracy. Są na obejmę, więc z nowszymi klamkami Shimano będzie tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burz Napisano 11 Października Autor Udostępnij Napisano 11 Października O, to super. Dzięki wszystkim za rozjaśnienie moich wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciorra Napisano 11 Października Udostępnij Napisano 11 Października +1 do manetki Saint. W poprzednim rowerze miałem XT m8000 w obecnym mam Sainta m820 i nie widzę różnicy w działaniu (poza brakiem jednego biegu:)) Co do kompatybilności z nowymi klamkami Shimano, to jest prosty sposób - kupić hamulce innej firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrWie Napisano 12 Października Udostępnij Napisano 12 Października Manetką 10 rzędową kompatybilną z i- spec ev jest Deore SL-M 5130, tylko że do niej musiałbyś zmienić też przerzutkę i kasetę - bo to jest Linkglide. Moja żona jest zadowolona z zestawu RD-M 5130 + SL- M 5130 + CS LG 400 a na różne zestawy narzekała - nie zna się na osprzęcie ale kazała mi zawsze regulować napęd "bo jej nie działa" tak długo aż jej założyłem pełny XT w poprzednim rowerze. Teraz zrobiła ponad 6 tyś i tylko raz trzeba było regulować - tyle że my jeździmy po szosie i dobrych drogach polnych, w trudniejszym terenie na pewno napęd by wymagał częstszej regulacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 12 Października Udostępnij Napisano 12 Października Sl-m4100 jest 10rz i pasuje do nowych klamek więc po co iść w LinkGlide (m5130)? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burz Napisano 13 Października Autor Udostępnij Napisano 13 Października Jeszcze chciałbym się upewnić, że ten Saint będzie bezproblemowo współpracował z przerzutką XT RD-M8000SGS 11 rz. Bo będzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 13 Października Udostępnij Napisano 13 Października (edytowane) Założyć się da, ale wygodnie, przynajmniej w moim przypadku nie będzie. Klamka X100ma obejmę w tym miejscu gdzie chciałbym mieć obejmę manetki. Tym samym dźwignie manetki mam za bardzo wychodzące na grip. Mogę sprzesunąć cały zestaw klamka+manetka ale wtedy dźwignia hmaluca już jest za daleko. Edytowane 13 Października przez Dokumosa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 13 Października Mod Team Udostępnij Napisano 13 Października 1 godzinę temu, burz napisał: Jeszcze chciałbym się upewnić, że ten Saint będzie bezproblemowo współpracował z przerzutką XT RD-M8000SGS 11 rz. Bo będzie? Będzie. Mam taką właśnie konfigurację i śmiga super. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burz Napisano 13 Października Autor Udostępnij Napisano 13 Października Godzinę temu, Dokumosa napisał: Klamka X100ma obejmę w tym miejscu gdzie chciałbym mieć obejmę manetki. Tym samym dźwignie manetki mam za bardzo wychodzące na grip. Tak mam teraz, przy klamce x100 obejma nowej manetki przesunie się raczej minimalnie w kierunku gripa... Powinno być ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 14 Października Udostępnij Napisano 14 Października Obejmy w manetkach nowego i starego typu są przesunięte względem dźwigni naście mm właśnie ze wzgl na to że w innym miejscu jest obejma klamki. W każdym razie może tobie przypasuje. Bez przymierzenia nic nie będziesz wiedział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi