Skocz do zawartości

[manetka 10 rz.] Manetka SL-M6000-R a ewentualny upgrade hamulców na x100

burz

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, chciałbym w napędzie 1x10 wymienić manetkę SL-M4100-R na coś lepszego, bo w moim starym rowerze 3x9 jednak grupa XT pracowała sporo przyjemniej ;) O dziwo, jest z tym kłopot, bo teraz króluje 11-12 rz., a takiego upgrade nie chcę (elektryk).

W oko wpadła mi manetka SL-M6000-R i nie widzę problemu z pożenieniem jej z obecnymi hamulcami BR-MT200. Pytanie do znawców tematu: co będzie w przypadku upgrade hampli na serię 6100 albo 8100? Czy wtedy klamka zgra się z manetką? Montaż od strony gripa w kolejności: klamka, manetka.
Jeśli nie, to czy jest na rynku manetka shimanowska 10 rz wyższej grupy od 4100,, która zagada z klamką x100?

Jest jeszcze inna opcja: zmiana hamulców na starsze x000, wtedy nie ma kolizji z nową manetką. Ma sens?

SL-M4100-R.png

SL-M6000-R.jpg

Edytowane przez burz

Sl-m4000 na m6000 to żaden upgrade. Nic funkcjonalnie czy jakościowo się nie zmieni. Upgrade.to sl-m8000. I tak, nie będzie to pasować do klamek bl-mX100. Są pewne druciarskie metody połączenia takiej manetki w wersji i-spec II z takimi klamkami jednak zakres regulacji nie będzie taki jak w przypadku kompatybilnych manetek.

• Mod Team

Manetką 10 rzędową kompatybilną z i- spec ev jest Deore SL-M 5130, tylko że do niej musiałbyś zmienić też przerzutkę i kasetę - bo to jest Linkglide. Moja żona jest zadowolona z zestawu RD-M 5130 + SL- M 5130 + CS LG 400 a na różne zestawy narzekała - nie zna się na osprzęcie ale kazała  mi zawsze regulować napęd "bo jej nie działa" tak długo aż jej założyłem pełny XT w poprzednim rowerze. Teraz zrobiła ponad 6 tyś i tylko raz trzeba było regulować - tyle że my jeździmy po szosie i dobrych drogach polnych, w trudniejszym terenie na pewno napęd by wymagał częstszej regulacji.

Założyć się da, ale wygodnie, przynajmniej w moim przypadku nie  będzie. Klamka X100ma obejmę w tym miejscu gdzie chciałbym mieć obejmę manetki. Tym samym dźwignie manetki mam za bardzo wychodzące na grip. Mogę sprzesunąć cały zestaw klamka+manetka ale wtedy dźwignia hmaluca już jest za daleko.

Edytowane przez Dokumosa

Godzinę temu, Dokumosa napisał:

Klamka X100ma obejmę w tym miejscu gdzie chciałbym mieć obejmę manetki. Tym samym dźwignie manetki mam za bardzo wychodzące na grip.

Tak mam teraz, przy klamce x100 obejma nowej manetki przesunie się raczej minimalnie w kierunku gripa... Powinno być ok.

klamka i manetka.jpg