Skocz do zawartości

[Trenażer] Bardzo głośny napęd podczas jazdy na trenażerze

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Tak jak w temacie, po wpięciu do trenażera gdy pedałuję to napęd bardzo głośno pracuje na kasecie, wydaje mi się, że są duże przekosy łańcucha. Nie znam się aż tak, w tym roku kupiłem pierwszy rower a kilka dni temu pierwszy trenażer, rower to kross esker 2.0 2 generacji, rozmiar L, trenażer Van Rysel InDirect 100 (ten najtańszy za 1200 zł, bo po prostu chcę sobie móc pojeździć 3-4 razy w tygodniu po godzince wieczorem). 

Napęd na kole pracował dość cicho, łańcuch czyściłem, szejkowałem, nasmarowałem Bike 7 Pro wax i byłem zadowolony z pracy napędu, wpiąłem do trenażera na rozstaw trójkąta tylnego 142 mm na sztywną oś, nie na quick release. Użyłem tej dodatkowej podkładki, takiego O-ringa, który był w zestawie (dlatego, że taki sam mam założony piaście tylnej roweru, więc pomyślałem, że tutaj też musi być).

Nie wiem jak mogę ten problem naprawić, a nie chcę dalej tak kręcić bo boję się, że coś zniszczę 😕 

13 godzin temu, Mihau_ napisał:

1. Czy dobrze przełożyłeś łańcuch przez tylną przerzutkę? Czy nie szoruje o ten metalowy wypust na wózku?

Tak, na 100% jest dobrze założony, pierwszy raz się pomyliłem jak czyściłem łańcuch i od tamtej pory wszystkiego pilnuję :P 

Cytat

Montaż na trenażerze z reguły wymaga drobnej regulacji przerzutki. Kasetę założyłeś nową czy tą z koła ? 

Kasetę założyłem tą z koła

Zastanawia mnie czy nie powinienem założyć innych tych wkładek dystansujących, w zestawie są 130-135 na QR, oraz 142 i 148 mm na sztywną oś, szukałem wszędzie jaki rozstaw tylnego trójkąta jest w tym rowerze, ale nie znalazłem tego wymiaru nigdzie, zmierzyć też tak średnio bo po skręceniu to się schodzi do środka o prawie centymetr.

Zauważyłem też, że przy cięższych biegach, na mniejszych zębatkach, czuć takie drganie na pedałach pod stopami, takie "drrr" :P, ktoś kiedyś w jakimś filmiku na YT mówił, że to od mocnego zukosowania łańcucha.

Cytat

Do trenażera direct drive powinny być przejściówki do różnych rodzajów tylnych piast a w manualu powinno być napisane jakie obsługuje (bo nie musi wszystkich). 

Kross Esker na 12x142 z tyłu i takie adaptery powinny być zamontowane bo nie będzie działać. 

No to własnie mam adaptery na 142 mm założone, po prostu ciągle słychać to takie charakterystyczne "cykanie" jak pedałuję. 

1 minutę temu, seba8121 napisał:

Jeżeli wszystko poprawnie zamontowane, to raczej kwestia regulacji przerzutki.

Czyli jeżeli słyszę teraz to charakterystyczne "cykanie", to powinienem zacząć kręcić, patrzeć jak się zachowuje przerzutka przy zmianie biagów na wyższe/niższe i odpowiednio regulować to śrubą baryłkową aż to "cykanie" ustąpi? 

Jest jeszcze jedna możliwość ale ktoś musi to zweryfikować bo się na tym nie znam poza tym co sam składałem. Kasetamasz 11-42 MICROSHIFT H104 10s. Jak montowałem kasety shimano MTB do gravela to tam była podkładka, bez niej kaseta się delikatnie ruszała. 

Edytowane przez ernorator

Tzn. na piaście od koła, jest taka podkładka o-ring, w zestawie do trenażera też był taki sam o-ring, w instrukcji napisane "for speeds 8/9/10",

Mniej więcej coś takiego jak na tym obrazku, ale jedna podkładka, nie wiem o jakiej grubości. Czy może zamiast tej w zestawie trenażera, powinienem użyć tej swojej, oryginalnie od roweru?image.png.367f1ace4489836c42b8b4abcfaba551.png

Kaseta mi się nie rusza, ani drgnie, sprawdzałem to od razu czy coś nie jest słabo dokręcone, siedzi bardzo mocno.

3 godziny temu, dfq napisał:

Sprawdż czy masz dobrze złożoną kasetę (przy przekładce mogło się coś podziać) bo takie są objawy.

sprawdzę to jutro rano, aczkolwiek już to sprawdzałem 2 razy, rozkręcałem itp.. Nie wiem, chyba jutro założę z powrotem koło, zmontuję cały rower i sprawdzę czy przy pedałowaniu nadal tak cyka, jak nie będzie cykać to będę wiedział, że coś jest nie tak po zamontowaniu na trenażer, bo teraz to już sam nie wiem... Założę też oryginalną podkładkę z piasty koła

Cytat

@SpinOff Zobacz jak łańcuch się układa między kasetą a kółkiem przerzutki. To cykanie to często efekt tego, że jest tam przekos.

Już to sprawdzałem, na moje oko wygląda idealnie, w jednej linii.